Cosmin Rațiu: „Nu se vrea rugby în Iași, nu este vorba că nu se poate”

Cosmin Rațiu este ultimul antrenor care a condus echipa de rugby Politehnica Iași în Super Ligă. Sub ochii săi, rugby-ul ieșean și-a dat ultima suflare.

Rațiu și-a făcut debutul în tricoul Stejarilor într-o partidă de Cupa Europeană a Națiunilor cu Cehia în iunie 2003. A participat la Cupa Mondială din 2007, unde a jucat toate cele patru meciuri din faza grupelor, și cea din 2011. Până în octombrie 2015, a strâns 40 de selecții cu națională și a marcat zece puncte, înscriind două eseuri.

 

  1. De unde pasiunea pentru rugby? Când v-ati dat seama că vreți să deveniți rugbist?

 

Pot spune că  pasiunea pentru rugby a fost o dragoste la prima vedere. Când eram copil, eu fiind din Petroșani județul Hunedoara, părinții m-au înscris la școala sportivă de schi alpin din Petroșani unde am practicat acest sport de la 3 la 10 ani. La vârsta de 10 ani, având doi vecini, frați, al căror tată a fost un foarte bun jucator de rugby, respectiv Mircea Ortelecă, am mers pentru prima dată la un antrenament de rugby. La început era doar o joacă, apoi a devenit plăcere și pasiune. Mi-a plăcut foarte mult, de aceea am și hotărât să continui cu acest sport frumos.

 

2. Câte meciuri ați jucat la naționala României? Care este cea mai frumoasă amintire?

Am jucat la echipa națională României 40 de meciuri. Cele mai frumoase amintiri au fost cele două Cupe Mondiale la care am participat, în Franța în anul 2007 și în Noua Zeelandă în 2011, un turneu în Japonia în anul 2006, perioada de 4 luni când am jucat în Rusia, unde am devenit și vicecampion al Rusiei cu echipa VVA Monino și perioada când am fost jucător la Dinamo București.

 

3. Ați fost ultimul antrenor care a condus echipa de rugby Politehnica Iași în Super Ligă. Cum comentați situația actuală a rugby-ului ieșean?

Îmi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă la Iași. Părerea mea este că nu se vrea rugby în Iași, nu este vorba că nu se poate.

 

4. Care a fost cel mai bun jucător alături de care ați jucat?

 

Au fost mai mulți jucatori foarte buni alături de care am jucat, și voi menționa câțiva foarte valoroși:  Marius Tincu, Romeo Gontineac, Ovidiu Tonița, Lazăr Mihai, Corodeanu Florin etc.

 

5. Ce ne puteți povesti despre celebra răfuială de la „Dinamo – Farul Constanța”?

Începutul acestui conflict a avut loc la un meci în Georgia. Talonerul Georgiei care juca și la Farul Constanța, în timpul meciului, într-un mol al Georgiei l-a lovit intenționat pe talonerul nostru. A rezultat o îmbrânceală ușoară, iar acel jucător a fost schimbat în repriza a doua. Când acesta a trecut pe lângă banca noastră de rezerve a început să înjure și să arate gesturi obscene. După meci am vorbit cu jucătorii că trebuie penalizat în campionat, lucru care s-a și întâmplat.
6. În lumea sportului circulă multe legende despre modul în care se face botezul noilor jucători. Cum se desfășoară acest ritual?

Din păcate acest ritual nu prea mai există. Înainte, într-adevăr, se dădeau botezuri, era un fel de petrecere în ultima seară a campionatului. Se puneau diferite întrebări cu două sau mai multe răspunsuri și normal că răspunsul corect nu se ghicea niciodată, iar după răspunsurile greșite se aplicau niște lovituri cu papucii sau cu ghetele cu crampoane.

 

7. Se poate trăi în România din acest sport?

 

Da, din acest sport se poate trăi în România dar depinde la ce nivel joci.

Andrei VILICHE

 

1 COMENTARIU

  1. Pacat, ca nu se investeste in acest frumos sport.
    Toata lumea vorbeste doar de fotbal si mare parte din bani pt sportul ieșean se duc acolo si nu sunt puțini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here