Cosa Nostra la Miroslava. Primarul Niță implicat într-un furt de miliarde. „Venea cu un Jeep negru”

Mărturii șocante în dosarul în care un director al Primăriei Miroslava a fost trimis în judecată pentru că a furat țeavă în valoare de aproape 50.000 euro din proprietatea unei firme @ Unul dintre muncitorii implicați a declarat că jaful a fost supravegheat de primarul Dan Niță dintr-un Jeep negru

Furt ca în filmele cu mafioți la Miroslava, în jaful respectiv fiind implicat chiar primarul Dan Niță. Astfel, zilele trecute, la Judecătoria Iași au continuat audierile în dosarul în care directorul Primăriei Miroslava, Dorin Maftei, a fost trimis în judecată deoarece a furat țeavă în valoare de 209.805 lei din patrimoniul firmei Incom. Pur și simplu, Maftei, în calitate de director al Primăriei Miroslava, a dat dispoziție unor muncitori din subordine sau de la firme cu care colabora să intre în depozitul firmei Incom să taie țeava și să o care pentru a o valorifica. Unul din muncitorii implicați în acest furt, audiat zilele trecute de judecători, a declarat în fața instanței că jaful a fost supravegheat, timp de trei săptămâni chiar de primarul Dan Niță.

„Timp de trei saptămâni am cărat țeavă, eu eram angajat la firma care transporta țeava respectivă. În aceste trei săptămâni am fost supravegheați de doi oameni care veneau în fiecare zi cu un Jeep negru”, a spus Petru Onică, unul din muncitorii audiați de instanță.

După aceea, instanța l-a întrebat pe Onică dacă știe numele celor două persoane care veneau cu Jeep-ul. Muncitorul Onică a spus că nu știe.

„Ați fost supravegheat timp de trei săptămâni de două persoană dintr-un Jeep și nu știți cine sunt acestea?”, l-a întrebat judecătorul care l-a făcut astfel pe muncitori să înțeleagă că susținerea sa nu este plauzibilă. Văzând că nu este crezut, Petru Onică și-a schimbat declarația. „Am înțeles că în Jeep era Dan Niță primarul comunei Miroslava”, a spus Onică.

Să reamintim că la termenul de judecată care a avut loc în urmă cu o lună un alt muncitor audiat a mințit în fața instanței încercând să-i protejeze pe Maftei și pe Niță. Din acest motiv, muncitorul s-a ales cu dosar penal pentru mărturie mincinoasă. Muncitorii respectivi i-au recunoscut pe Niță și pe Maftei din fotografiile care le-au fost prezentate de anchetatori la Poliție și la Parchet. În fața instanței au încercat să-și schimbe declarațiile, dar nu le-a mers.

Au furat țeava de la rețeaua de gaz

Poliția a demarat cercetările legate de acest furt în urma unei plângeri depuse de societatea de construcții Incom SA pe data de 27.11.2012. Această societate de construcții contractase anterior de la Transgaz o lucrare de montare a unei conducte ”de transport gaze naturale DN 400 Vaslui-Iași”, proiect care implica și realizarea unor lucrări în satul Valea Ursului din comuna Miroslava. Pentru că avea de efectuat lucrări la Valea Ursului, societatea și-a amenajat în această localitate un mic punct de lucru care funcționa și ca depozit. În acest depozit, SC Incom SA a depozitat 680 metri liniari de țeavă în valoare totală de 209.805 lei. Depozitul firmei Incom s-a aflat într-un loc în care în anii anteriori s-a aflat fostul sediu al Primăriei Miroslava. Localnicii numesc acest loc „Primăria veche”. Într-una din aceste zile, directorul Maftei i-a dat ordin unui muncitor din subordine de la societatea de Servicii Publice Miroslava să ia o mașină de tăiat fier și să dezafecteze niște utilaje casate, din proprietatea primăriei. Muncitorul s-a apucat de treabă, dar într-o zi Maftei a vizitat locul și a și văzut țevile Incom SA stând în bătaie soarelui nepăzite de nimeni. Astfel, i-a venit ideea să le taie și să le transporte împrăștiindu-le peste tot în comună. Au ajuns până și la Iazul de la Valea Ursului despre care se știe în comună că ar fi fost preluat de primarul Dan Niță prin interpuși. „Inculpatul  Maftei Dorin, cunoscând existența țevilor depozitate în Valea Ursului, a decis să le însușească  profitând de acțiunile desfășurate de primărie cu ocazia casării bunurilor respective și tăierea și transportarea de fier vechi”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

În acest furt au fost implicate și două firme private printre care Remat Schultz.

Paguba ar putea fi plătită de primărie

SC Incom SA s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 209.805 lei contravaloarea țevii. Interesant este că, deși s-a stabilit că Maftei a acționat în numele SC Servicii Publice SRL Miroslava, iar muncitorii l-au văzut pe Niță venind într-un Jeep în fiecare zi pentru a supraveghea căratul țevii, primarul din Miroslava nu a fost inculpat în acest dosar. Însă, în urma cu două luni, s-a decis introducerea în dosar a Primăriei Miroslava ca și parte responsabilă civilmente acest lucru fiind aprobat de judecători. Asta înseamnă că, în cazul în care Maftei va fi condamnat prejudiciul poate fi recuperat și din bugetul Primăriei Miroslava. Maftei are deja o condamnare penală pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a fost prins băut la volan în anul 2016 și în data de 6.07.2017, a fost condamnat de Judecătoria Iași la o pedeapsă de 9 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here