Aberația maximă în Epoca Chirica: opt etaje în plus pentru constructorul dezvoltatorilor

Firma Cărabuș Grup Construct, care a ridicat cele mai multe dintre noile blocuri din Iași, a obținut de la primărie autorizație pentru a ridica turnuri de 10 etaje, la capăt Păcurari, în fața unor case, într-o zonă care regulamentul prevedea construcții cu maxim două etaje @ Deși proiectul a fost contestat în instanță, Cărăbuș a ridicat deja unul din turnuri @ Astfel, Cărăbuș ridică 4 blocuri cu 6 și 10 etaje în capăt Păcurari, la ieșirea din pasajul subteran care asigură accesul către drumul european E 583, iar întregul proiect este contestat de vecini, societăți comerciale dar și proprietari ai caselor din zonă @ Firma Total Gaz, care are sediul în zonă, a cerut deja în justiție anularea PUZ-ului realizat pentru acest complex imobiliar

Firma de construcții care a ridicat cele mai multe din noile blocuri de locuințe din Iași, în beneficiul marilor dezvoltatori imobiliari a intrat la rândul său în hora scandalurilor imobiliare. Vorbim despre firma Cărăbuș Grup Construct SRL, patronată de Ioan Cărăbuș din Dumești, care vrea să construiască patru blocuri cu 6 și 10 etaje în capăt Păcurari, adresa șoseaua Păcurari nr.120 la ieșirea din pasajul care face ieșirea către drumul european E 583. Problema este că municipalitatea a aprobat aceste blocuri în condițiile în care toți vecinii din jur, atât proprietarii caselor cât și două societăți comerciale, au arătat că se încalcă Legea, referindu-se atât la prevederile urbanistice din zonă, dar și la faptul că nu există suficiente căi de acces și, în pljus, versantul din zonă este instabil, iar noile blocuri vor provoca alunecări de teren.

Avizele au venit imediat

Ioan Cărăbuș și firma sa au cumpărat în capăt Păcurari 4.455 mp, pe data de 4 octombrie 2016. În ciuda protestelor și argumentelor solide prezentate de toți vecinii din zonă, persoane fizice și societăți comerciale, Primăria Iași a eliberat repede avizele și autorizațiile necesare pentru construirea celor patru blocuri turn. Astfel, firma obține certificat de urbanism pentru întocmire PUZ în data de 17.11.2016, iar în data de 15.03.2017 obține de la primărie și „Avizul de oportunitate”.

După câteva luni, prin HCL nr.512/29.11.2017, este aprobat PUZ pentru „Construire 4 imobile C1, C2, C3 si C4 cu funcțiunea de locuințe colective spații comerciale și parcări subterane pe teren proprietate”. Asta în ciuda faptului că nici unul din cei 13 vecini nu și-au dat acordul atunci când a avut loc așa-zisa dezbatere publică pentru realizarea PUZ.

După cum arătam și mai sus, proiectul a fost contestat de proprietarii de case și terenuri din zonă și anume de Ioan Ungureanu, Emeric și Angelica Doboș, Ioan și Maria Mititelu, Cristian și Cristina Emanuela Vameșu, Catalin Ilie și Cristina Tereza Ivan, Feodor și Ustinia Filipov, dar și de două societăți comerciale și anume Total Gaz Industrie SRL și SC Centrum RA Trans SRL.

Nu există căi de acces

Toți cei enumerați mai sus au notificat Primăria Iași aratând că nu sunt de acord cu realizarea acestui proiect. În primul rând, cei enumerați mai sus, au arătat că una din căile de acces prevăzute în PUZ-ul lui Cărăbuș se află pe două terenuri private, proprietate a contestatorilor care nu au fost întrebați dacă sunt de acord să se facă un drum pe suprafețele pe care le dețin.

„În proiectul privind aprobarea PUZ-ului se prevede o cale de acces în partea de nord a proprietății cu ieșire la Aleea prof.Ioan  Petru Culianu. Vă informez că este o gravă greșeală de proiectare și că această cale de acces nu poate exista deoarece pe locul unde este desenată aceasta în planșă există două parcele cu locuințe construite respectiv locuința familiei Filipov Teodor și Ustinia și locuința familiei Ivan Cătălin și Cristina. După cele două locuințe există o cale de acces dar aceasta este privată”, a arătat Ustinia Filipov, într-o notificare trimisă primăriei.

Versantul fuge. Au recunoscut și experții

De asemenea, oamenii au arătat că terenul nu suportă construcții atât de înalte având în vedere că de-a lungul timpului în zonă au fost observate unele alunecări și modificări ale morfologiei terenului. Culmea, instabilitatea versantului a fost recunoscută și de experții care au realizat studiile geotehnice depuse la dosarul prin care s-a solicitat autorizarea blocurilor.

„Privitor la siguranța construcțiilor, precizăm că la nivelul laturii nordice a proiectului se prevede la o distanță de numai 5 metri construirea unui bloc cu regim de înălțime  D+P+6E fiind amplasat la un minim de  aproximativ 7m mai jos decât locuință familiei Filipov. Având în vedere amploarea lucrărilor de construcții pentru realizarea fundației și demisolurilor aceasta ar duce la destabilizarea clădirii și împrejurimilor. Studii zootehnice în zonă au aratăt că la cota 5,5 metri fată de cota actuală a terenului există întinse suprafețe de nisip cu grosimi de peste 3,5 m care sub presiunea curenților de apă din zonă pot determina terenurile să curgă”, au aratăt vecinii.

După cum am mai precizat, și experții lui Cărăbuș au pus problema stabilității versantului.

„Având în vedere că nivelul apei subterane a fost interceptat în suprafața terenului se va lua în considerare posibilitatea realizării unor drenaje pentru menținerea nivelului apei sub cota de fundare”, se arată în studiul geotehnic depus la primărie de firma lui Cărăbuș.

Blocuri mult prea înalte

De asemenea, firmele menționate mai sus, Total Gaz și Centrum RA Trans SRL, au contestat faptul că Primăria Iași a autorizat pentru Cărăbuș construirea unor blocuri cu zece etaje în condițiile în care prevederile urbanistice din zonă prevăd  construcții de maxim două etaje. „Soluția prevăzută prin PUZ contrazice flagrant Planul Urbanistic General. În PUG, zona este destinată locuințelor particulare sau locuințelor colective mici cu regim de înălțime P+2E. Respectarea acestei reguli presupune și respectarea caracterului zonei și a relației de bună vecinătate”, se arată într-un memoriu trimis primăriei de firma  Centrum RA Trans SRL

Total Gaz s-a dus în instanță

Pentru că municipalitatea nu a ținut cont de opinia lor, oamenii au aratăt că vor contesta în justiție autorizațiile obținute de firma lui Cărăbuș. Deocamdată, numai firma Total Gaz a deschis la Tribunalul Iași un proces în care solicită anularea  PUZ. Total Gaz contestă POT (Procentul de Ocupare a Terenului) și CUT (Coeficientul de Utilizare a Terenului). În acțiunea deschisă în justiție de Total Gaz că firma lui Cărăbuș a obținut  POT de 40 la sută în loc de maxim 35 la sută și CUT de 2,5 la sută în loc de 0,3 la sută maxim 1 la sută.

Constantin MAZILU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here