O profesoară de la Liceul Garabet Ibrăileanu, care a cumpărat cu 70.000 euro, un teren de 500 mp în Copou s-a trezit că nu mai are acces pe proprietate după ce în zonă s-au construit blocuri @ O parte din terenul care trebuia să-i servească drept cale de acces se află acum într-un proiect rezidențial dezvoltat de Cristinel Bolobiță @ Profesoara Elena Anghel se luptă acum în justiție să dobândească o cale de acces
Acest caz reprezintă o dovadă în plus pentru faptul că orașul Iași este confiscat de unii așa-ziși dezvoltatori imobiliari aflați în grațiile primăriei, iar simplii cetățeni sunt pur și simplu striviți de această mafie teribilă.
În cazul de față nu vorbim despre un protest împotriva unui bloc între case sau împotriva unui bloc pe un spațiu verde, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani în „administrația Chirica”, ci despre faptul că o profesoară de la Colegiul Garabet Ibrăileanu nu mai are acces pe proprietatea sa după ce în jurul terenului pe care îl deține și pe care l-a achiziționat pentru a-și ridica o casă, s-au construit blocuri. Este vorba despre zona din Târgușor Copou, unde a construit blocuri ”cunoscutul” dezvoltator Cristinel Bolobiță. O parte din terenul care ar fi trebuit să-i servească drept cale de acces a fost intabulat de Cristinel Bolobiță și de aceea profesoara Elena Anghel i-a dat în judecată pe cei care i-au vândut terenul, Corneliu și Dan Marian Petrea, dar și compania Auto Trans Com SRL, administrată de dezvoltatorul mai sus menționat. La această adresă Bolobiță a construit două blocuri.
Teren de 70.000 euro fără drum
Profesoara Elena Anghel a rămas fără cale de acces în condițiile în care, în anul 2013, pentru cei 500 mp teren de pe strada locotenent Stoicescu nr.6 a plătit 70.000 euro. Terenul a fost cumpărat de la Corneliu și Dan Marian Petrea, iar în contractul de vânzare-cumpărare este evidențiată în mod expres suprafața de teren care trebuie să-i servească drept cale de acces. Mai mult decât atât, în aceiași lună în care femeia a cumpărat terenul, în noiembrie 2013, prin Hotărârea Consiliului Local Iași nr 293 a și fost aprobat un Plan Urbanistic Zonal care prevedea construirea unui ”ansamblu rezidențial pe teren proprietate personală”, iar documentația prevede căi de acces către toate proprietățile din zona respectivă. De altfel, documentația PUZ a fost depusă la dosarul de la Judecătoria Iași, cel în care solicită să fie despăgubită și să i se creeze o cale de acces.
„Vă rugăm să dispuneți obligarea acestora la îndeplinirea obligației prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare cu privire la transmiterea dreptului de servitute de trecere asigurând astfel o cale de acces către strada locotenent Stoicescu nr.6 . Vă rugăm să dispuneți de asemenea obligarea amenajării tuturor căilor de acces pentru care pârâții și-au asumat încheierea contractului cu privire la dreptul de servitute în favoarea reclamantei”, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de Elena Anghel.
Femeia a mai arătăt că atât Bolobiță cât și Petrea nu respectă Planul Urbanistic Zonal în baza căruia au fost construite blocurile, referindu-se atât la căile de acces care nu sunt amenajate, dar și la faptul că rețelele de utilități sunt dispuse haotic, adică sunt situate pe un teren care ar trebui să-i servească drept cale de acces și lipsesc cu desăvârșire în zona în care ar trebui să i se permită să construiască. Asta în condițiile în care accesul la teren dar și la rețelele de utillități sunt prevăzute atât în contract cât și în PUZ-ul aprobat de Consiliul Local. „Râmân în sarcina noastră, a vânzătorilor obligația de a constitui în favoarea cumpărătoarei dreptul de servitute de trecere asupra tuturor căilor de acces care se vor forma în cadrul ansamblului rezidențial cu ieșire la strada locotenent Stoicescu nr.6 și alte drumuri. Prin aceasta se înțelege că ne obligăm să amenajăm pe cheltuiala noastră aceste căi de acces. De asemenea rămâne în sarcina noastră de a pune la dispoziția cumpărătoarei posibilitatea racordării la rețelele de utilități”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare, documentul prin care femeia a dobândit terenul.
Bolobiță „se dă lovit”
Recent, judecătorii au dispus efectuarea unei expertize tehnice pentru a se stabili situația exactă privind căile de acces. Firma lui Bolobiță, SC Auto Trans Com SRL, a transmis instanței că nu ar trebui să aibă calitate în acest proces deoarece nu a avut raporturi juridice cu Elena Anghel. Instanța a admis lipsa calității procesuale invocată de dezvoltator, dar acest lucru se poate schimba oricând în cadrul unui recurs.
Reamintim de asemenea că același dezvoltator are probleme mari cu blocul pe care l-a ridicat pe strada Octav Botez , lângă Spitalul de Infecțioase. În urma unei plângeri făcute de vecini judecătorii au dispus suspendarea autorizației de construire și au formulat o plângere penală pentru fals din cauza unor ilegalități reclamate în documentația de autorizare.
Constantin MAZILU