Crima de la Veolia. Muncitorii arată cu degetul spre șefii companiei

Magistrații Judecătoriei Iași au început audierile în dosarul morții lui Dumitru Costîn, muncitorul care a decedat după ce a fost ștrangulat de o bandă transportoare @ Au fost audiați colegii de muncă a lui Dumitru care au arătat că tragicul accident s-a produs din cauza lipsei dotărilor și a restructurărilor realizate de Veolia

Magistrații ieșeni de la Judecătorie au  demarat judecata în dosarul în care se cercetează moartea lui Dumitru Costîn, angajatul Veolia care a decedat după ce a fost ștrangulat de o bandă transportoare (utilaj pentru transportul cărbunelui spre cuptoare).

Accidentul a avut loc pe data de 8 aprilie 2013, la prânz, iar muncitorul nu a fost găsit decât noaptea târziu după ce soția sa a anunțat că nu a mai ajuns acasă. Încă de la primul termen de judecată, au fost audiați colegii de muncă a lui Costîn, muncitori care au arătat că tragedia s-a produs deoarece, după ce a preluat CET, Veolia a făcut restructurări de personal iar dotările materiale sunt precare. Astfel, Costîn ar fi trebuit să-și anunțe colegii să oprească banda transportoare pentru o eventuală intervenție cu ajutorul unei stații de emisie recepție iar acest obiect nu se afla în dotarea muncitorului de la Veolia.

„Eu l-am găsit. Sunase soția lui să ne spună că nu a ajuns acasă. Era prins la prima rolă a benzii transportoare, îi fusese trasă întâi mâna. Rola era deasupra capului”, a povestit muncitorul.

După aceea, acesta că spus că Dumitru Costîn avea nevoie de o stație de emisie-recepție pentru a anunța camera de comandă și „operatorul de bandă” ca trebuie oprită banda pentru a fi curățată.

„În mod normal trebuie să fie doi muncitori la bandă dar Dumitru Costîn era singur deoarece s-au făcut unele restructurări. Și acum este un singur muncitor. Ne trebuiau stații de emisie-recepție dar nu aveam și foloseam telefoanele personale.  Dacă telefonul personal de descărca…”, a mai spus muncitorul.

Despăgubiri de 1,3 milioane euro

De asemenea, tot la primul termen a fost audiată și soția muncitorului ucis, Angelica Maricela Costîn, care solicită despăgubiri de 400.000 euro din care 100.000 euro daune morale și 300.000 euro daune materiale. Judecătorii i-au solicitat să explice de ce solicită aceste daune.

„După moartea soțului meu, am rămas să cresc singură fata. Aceste despăgubiri vor fi dovedite și cu acte.  Au fost multe lipsuri m-am descurcat singură. Ani la rând mi-am consumat toată energia să aflu adevărul. După deces am suferit psihic”, a spus Angelica Maricela Costîn.

De asemenea, fiica bărbatului, Irina Maria Costîn solicită despăgubiri totale de 700.000 euro, adică 100.000 euro daune materiale și 600.000 euro daune morale.

Umilită de Veolia

Într-una din edițiile anterioare, am arătat că șefii de la Veolia s-au purtat inuman cu văduva Angelica Costîn. Cu această ocazie am prezentat o plângere depusă de femeie la instanță pe când dosarul se plimba de la Judecătorie la Parchet pentru refacerea cercetărilor. De aceea judecata a demarat abia după 5 ani.

„La cinci ani de la decesul soțului meu, judecata nu numai că nu s-a terminat dar abia a început, am fost umilită și desconsiderată de inculpata Veolia Energie Iași SA, care imediat după accident , m-a avertizat că dacă voi porni proceduri judiciare  împotriva sa ”voi pierde timp și bani” lăsându-mă să înțeleg că-mi vor fi imputate nu numai onorariile firmelor de avocatură angajate dar și ”paguba produsă societății prin  blocarea funcționării benzii de alimentare cărbune” referindu-se evident și la perioada cât timp soțul meu a stat ștrangulat de banda transportoare de la orele prânzului până seara, când a fost găsit cu lanterna urmare a faptului ca eu am alertat firma că soțul meu nu se întorsese de la serviciu”, a arătat Marcela Costîn.

La termenul de judecată la care a fost audiată, femeia a spus că-și menține  afirmațiile.

Veolia a scăpat doar cu amendă

Reamintim de asemenea că în acest dosar a fost cercetată penal și compania Veolia pentru săvârșirea infracțiunilor de neluare a măsurilor legale de siguranță în muncă. Asta dearece banda transportoare nu era prevăzută cu garduri de protecție. În cazul companiei Veolia, acuzațiile s-au clasat însă unul dintre directorii companiei Neculau Costica (director de producție) a fost trimis în judecată. Asta în condițiile în care tragicul accident a fost cercetat și de Inspectoratul Teritorial de Muncă pe data de 8 aprilie 2013 și  cu această ocazie inspectorii au constatat la Veolia mai multe încălcări ale legislației muncii iar compania a primit nici mai mult nici ai puțin decât patru amenzi în valoare totală de 34.000 lei.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here