Stelei Cheptea, cel mai cunoscut arheolog din Iași, i s-a interzis dreptul de a mai profesa meseria sa pentru o perioadă de doi ani, după o judecată a colegilor de breaslă @ Decizia Comisiei Naționale de Arheologie a fost luată pe 1 martie, iar după o lună, cu un rezultat al votului de 2 la 1, contestația ieșencei cu o carieră de peste 50 de ani în arheologie a fost respinsă @ Acesteia i s-au reproșat nereguli la modul în care a gestionat supravegherea arheologică la două obiective: casa ridicată de o familie lângă Bolta Rece și lucrările de la Catedrala Veche Romano – Catolică @ Stela Cheptea este cel mai căutat arheolog din Iași aflându-se sub contract atât cu autorități publice cât și cu dezvoltatori imobiliari care au apelat la serviciile acesteia pentru lucrări de descărcare și cercetare arheologică
Cel mai vechi arheolog din Iași, Stela Cheptea, a fost obligată să-și sisteze activitatea, ca urmare a unei decizii luate de către colegii de breaslă după un „proces” judecat la foc automat.
Totul pare o execuție publică, deoarece față de toate acuzațiile ce i-au fost aduse, Stela Cheptea s-a apărat cu documente, avize și aprobări emise de forurile superioare, care administrează activitatea de arheologie din România, respectiv Comisia Națională a Monumentelor și Comisia Națională de Arheologie.
Specialiștii din Iași sunt solidari cu arheologul ieșean, despre care susțin că i se datorează conservarea și salvarea vestigiilor de la Palatul Culturii și de la pasajul Hala Centrală.
Suspendată din activitate pentru doi ani
La începutul acestui an, Stela Cheptea a intrat în vizorul colegilor din conducerea Comisiei Naționale de Arehologie (CNA), care au solicitat unui coleg arheolog ieșean, Neculai Bolohan, să investigheze mai multe aspecte din activitatea acesteia.
Raportul realizat de acesta a fost îmbrățișat de către șefii CNA, care pe 1 martie au emis decizia prin care Stela Cheptea a fost suspendată din activitate pentru o perioadă de doi ani de zile.
Capetele de acuzare: o pivniță lângă Bolta Rece și lucrările de Catedrala Catolică
Concret, Stelei Cheptea i se reproșează că a gestionat în mod eronat două lucrări distincte. Este vorba de o investiție privată, o casă ridicată de familia unui ieșean, Cătălin Diaconu, pe strada Rece, și de lucrările de la Catedrala Veche Romano Catolică „Adormirea Maicii Domnului”.
„A fost demolată cu excavatorul o pivniță din secolul XVIII- XIX menționată în raportul de cercetare arheologică, fără ca doamna arheolog expert Stela Cheptea să întreprindă măsurile necesare pentru protejarea patrimoniului arheologic”, este acuzația pe care membrii Comisiei Naționale de Arheologiei o aduc în privința casei de pe strada Rece.
Concret, încă din timpul realizării documentației PUZ, Cătălin Diaconu a semnalat prezența unei pivnițe pe terenul pe care intenționa să-și ridice casa. Prin urmare, ieșeanul a întreprins demersurile necesare pentru obținerea tuturor avizelor și a apelat la serviciile Stelei Cheptea, urmare a recomandărilor pe care le-a primit de la Academia Română.
La momentul la care s-a apărat în fața comisiei de contestații, arheologul Stela Cheptea a arătat că, de fapt pivnița a fost amenajată în secolul 19 și, mult mai recent, în secolul 20, a suferit lucrări de consolidare cu grinzi de beton.
„Doamna Stela Cheptea a arătat că nu era o pivniță veche, era din cărămidă de la sfârșitul secolului XIX, avea beton la partea superioară, nu era o descoperire, fiind prezentată în planșa PUZ”, se arată în procesul verbal al ședinței în care s-a analizat contestația.
În privința lucărilor de la Catedrala Veche Romano-Catolică, membrii CNA susțin, după cum se arată în același proces verbal, că „doamna Stela Cheptea a realizat supravegherea arheologică fără să solicite autorizație pentru cercetare arheologică preventivă în urma descoperirilor făcute în timpul supravegherii arheologice ”
Concret, în timpul săpăturilor au fost descoperite mai multe monede medievale și, deși Stela Cheptea a solicitat protejarea vestigiilor, Comisia Națională a Monumentelor și CNA au decis continuarea lucrărilor.
Argumentele arheologului ieșean au fost luate în calcul doar de către unul dintre din cei trei membrii ai comisiei de contestații. Este vorba de arheologul Adrian Bălteanu, care a propus admiterea contestației și anularea sancțiunii. Însă, ceilalți membrii, Oana Iordăchescu și Gheorghe Petrescu au votat pentru menținerea sncțiunii.
Scandalul se mută în justiție
Stela Cheptea nu a avut de ales și a fost nevoită să se adreseze justiției. Astfel, la Curtea de Apel Iași urmează să se judece cererea acesteia de suspendare a deciziei Comisiei Naționale de Arheologie.
„Motivele pentru care s-a decis suspendarea mea din profesia de arheolog expert nu se justifică, fiind expresia unei atitudini ostile la adresa mea din partea unora dintre membrii comisiei, căci modul în care am procedat, în cele două cazuri analizate de comisie, respectă întrutotul imperativele morale ale profesiei de arheolog pe care, fără falsă modestie, o desfășor cu rezultate notabile de peste 50 de ani”, se arată în cererea depusă de Stela Cheptea magistraților ieșeni.
Tudor LEAHU