Ana-Maria Oprean: „Prezența unei doule la naștere scade rata cezarienelor și crește rata alăptării”
Carmen Irina Cohal: „. Este firesc să existe o anumită rezistență a sistemului la ceva nou, dar aproximativ 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate”
De ce să apelezi serviciile unei doule dacă ești însărcinată? Doula este o persoană instruită și experimentată care oferă sprijin emoțional, fizic și organizatoric femeilor și partenerilor acestora înainte, în timpul și după naștere. Categoric, doula nu este moașă. Ce face o doulă, care este sprijinul concret oferit de aceasta și cât de utilă este doula pentru o mămică, aflăm de la Ana-Maria Oprean și Carmen Irina Cohal, două specialiste în domeniu în adevăratul sens al cuvântului.
- În ultima perioadă auzim, în rândul viitoarelor mămici, termenul „doula”. Ce este o doula?
Ana-Maria Oprean: ,,Doula,, se referă la o femeie care ajută alte femei.
,,Doula la naștere,, este o femeie cu experiență în naștere care oferă sprijin continuu fizic, emoțional și informațional mamei, înainte, în timpul și imediat după naștere.
,,Doula postpartum,, oferă îngrijiri unei familii cu un nou născut.
Carmen Irina Cohal: Mă bucur că mă întrebați, pentru că, deși nu este așa greu de înțeles, fiind un concept oarecum inedit, lumea face tot felul de presupuneri sau speculații, uneori destul de departe de adevăr.
Pentru a face o delimitare mai clară, voi spune și ce este, dar și ce nu este o doula. În primul rând, e important de menționat că NU este cadru medical. Chiar dacă este martoră la venirea pe lume a unor noi suflete, ea nu este moașă și nu asistă nașterea în sine. Doula asistă doar femeia, sau mai bine zis o însoțește/ parcurge alături de ea acest drum de devenire, de transformare a femeii în mamă. Cu toate că este o “asistență” de ordin psiho-emoțional, doula NU este nici psiholog, pentru că nu intervine și nu face terapie cu mămica.
Pe scurt, doula este un profesionist instruit să fie alături de femeia gravidă înainte, în timpul și după naștere, “a fi alături” însemnând oferirea de suport emoțional, securizarea spațiului personal, îngrijire fizică, tehnici de ameliorare a senzațiilor din timpul travaliului, etc.
- Când și de ce ați hotărât să deveniți doula?
Ana-Maria Oprean : Cred că drumul meu spre doula începe în copilărie, atunci nu știam exact ce să răspund la clasica întrebare ,,ce vrei să te faci când vei fi mare,, dar răspundeam ,,ceva prin care să ajut oamenii,,. Datorită acestei dorințe în 2007 m-am licențiat în Kinetoterapie și motricitate specială, iar pe parcursul anilor, întâlnind paciente gravide, mame la început de drum sau bebeluși, a apărut dorința de a face ceva mai mult pentru ei și în sensul prevenției. În 2012 am intrat în programul educațional pentru a deveni educator prenatal certificat de Lamaze International iar din 2013, pe lângă kinetoterapie, susțin și cursuri prenatale. Cred cu tărie în această organizație mondială care a adunat ani de cercetare în 6 practici de naștere sănătoasă ce garantează cea mai sigură și sănătoasă naștere pentru mamă și bebeluș. Una din aceste practici ne spune:
,,Adu-ți partenerul, prietena sau doula pentru suport continuu,, , iar predarea ei a generat de mai multe ori, din partea cursanților, întrebarea ,,ați vrea să ne fiți doula?,,.
Cred că femeile își amintesc întotdeauna nașterea. Să facem cât mai mult posibil pentru a ne asigura că amintirile sunt pozitive.
Carmen Irina Cohal: Am început să ajut gravide ca doula acum aproape patru ani, în anul 2015. Motivul este unul foarte simplu: cu un an înainte, în 2014, pregătindu-mă eu însămi pentru nașterea celui de-al doilea copil, am aflat despre doula, despre studiile care arată că nașterile însoțite de un astfel de profesionist sunt mai rapide, ușoare, lipsite de complicații și mi-am dorit și eu o doula, dar nu am găsit pe nimeni în Iași. La un timp de la naștere, având suportul total al soțului care rămânea cu copiii, am început să ofer ceea ce eu mi-am dorit dar nu am putut avea.
- Care este diferența dintre doula și moașă?
Ana-Maria Oprean: Moașa este cea care are competențe medicale, pe lângă acestea mai poate oferi suport psihologic, emoțional, fizic, mare parte din ce face o doula, însă de cele mai multe ori sistemul nostru medical creează goluri și nu permite acesteia să aibă o abordare unu-la-unu iar atunci o doula poate completa aceste spații.
Carmen Irina Cohal: S-a făcut în anii trecuți un reportaj care se numea “Doula, o altfel de moașă”, ceea ce poate fi doar parțial adevărat, dacă luăm în considerare faptul că, pe lângă competențele medicale, o moașă ar putea oferi și suportul emoțional atât de dorit de femei în timpul travaliului. Multe femei iși amintesc de la propria naștere faptul ca moașa le-a ținut de mână sau le-a șoptit un cuvânt de încurajare. Acest lucru arată că avem nevoie de suport la naștere, dar moașele având poate mai multe nașteri concomitent, fiind solicitate în multe alte direcții, de obicei le este imposibil să stea permanent în preajma unei singure gravide.
Aici se conturează rolul și locul doulei, care este acolo special pentru gravida care naște, o supraveghează permanent și îi oferă asistență în orice nevoie/ dorință ar avea.
- Ce face și ce nu face o doula?
Ana-Maria Oprean: Doula ghidează și sprijină femeile și partenerii lor pe toată durata travaliului și a nașterii, utilizează măsuri de confort ca atingerea-masajul-presopunctura, aromaterapia, căldura și aplicațiile reci, tehnici de relaxare, atenția focalizată, tehnici de respirație, imageria, stimularea macanoreceptorilor si a celor cinci simțuri. Ea oferă gravidei suport fizic, informațional și emoțional. Doula nu influențează și nu judecă deciziile părinților, nu are competențe medicale deci nu înlocuiește personalul medical specializat.
Carmen Irina Cohal: Deja am punctat unele aspecte, dar subliniez încă o dată ca o doula, neavând studii medicale, nu poate face nimic care ține de procedurile medicale. Deci nu dă diagnostice, nu prescrie tratamente, nu verifică dilatația, etc. Spre exemplu, avem în România moașe care au urmat și formarea de doula, dar este recomandabil ca persoana respectivă să nu-și asume ambele roluri în același timp.
Doula este o prezență discretă care am putea spune că reprezintă figura maternă, oferind un sentiment plăcut de siguranță, empatie, compasiune, confort psihologic. În plan fizic, ajută gravida în funcție de necesități: să se dea jos din pat, să se plimbe, să meargă la toaletă, să bea apă, dar știe să ofere și măsuri de confort fizic prin masaj, presiune pe anumite zone, comprese, tehnici de respirație, etc.
- Acceptă personalul medical prezența unei doule la naștere?
Ana-Maria Oprean: Din câte știu eu, în Iași, nu se acceptă prezența doulei la naștere chiar dacă se invocă dreptul pacientei de a avea însoțitor. Cam aceeași situație este și în restul spitalelor de stat din țară, sunt însă vreo două spitale private care au o politică centrată pe client și se acceptă prezența doulei.
Carmen Irina Cohal: Depinde despre ce orașe/ spitale vorbim. În unele locuri se acceptă, în altele nu. Este firesc să existe o anumită rezistență a sistemului la ceva nou, dar … aproximativ 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate. Deci ideal ar fi să ne predispunem la a primi și valorifica aceste noi perspective, fiind receptivi la tendințele, nevoia și cererea pieței până la urmă.
- Care sunt avantajele pe care le are o mamă ce are la naștere o doula?
Ana-Maria Oprean: Studiile dovedesc că, în plus față de îngrijirea medicală regulată, sprijinul emoțional continuu oferit de doule este asociat cu rezultate îmbunătățite pentru femeile în travaliu. Prezența unei doule la naștere scade rata cezarienelor, scade nevoia de a utiliza oxitocina sintetică pentru inducerea travaliului sau potențarea contracțiilor, scade nevoia utilizării medicației antialgice, crește numărul de mame care evaluează pozitiv experiența nașterii și crește rata alăptării în primele săptămâni postpartum.
Carmen Irina Cohal: Există un document emis de OMS care recomandă ca orice femeie care naște să aibă un însoțitor, care poate fi partenerul, alt membru al familiei sau însoțitor specializat, adică doula. Afirmația se bazează pe studii care au demonstrat că nașterile însoțite au mai puține complicații, travalii mai scurte, expulzii mai ușoare.
Mamele care au alături o doula sunt mai relaxate, mai liniștite, eliberate de anumite griji și reușesc să se focalizeze mai eficient. Îngrijirea de care au parte face de multe ori diferența.
Bineînțeles că există și femei atât de sigure pe ele încât nasc în câteva ore fără probleme, dar pentru majoritatea dintre noi, suportul doulei este de dorit.
- Cât de des solicită viitoarele mămici ajutorul unei doule?
Ana-Maria Oprean: În comparație cu București sau Cluj, în zona noastră, cred că doulele sunt mai puțin solicitate, totuși este o tendință crescătoare a gravidelor de a-și dori să acceseze serviciile unei doule la naștere sau postpartum.
Carmen Irina Cohal: Nu avem încă astfel de statistici, dar din experiența mea, am observat că din totalul de femei care se interesează despre doula, (cred că) mai puțin de jumătate ajung să-și angajeze una. Uneori sunt descurajate de sistem, alteori nu au susținerea soțului… motivele pot fi diverse. Important este însă, să fim conștiente că modul în care naștem contează, că este cea mai intensă experiență posibilă care își va pune amprenta pe mamă și copil pentru totdeauna, că vom purta toată viața amintirea emoțiilor și trăirilor din acele momente și este firesc să ne asigurăm că aceste amintiri sunt cât mai pozitive, plăcute și prețioase.