Blat în procesul pentru barul lui Oajdea! UTI mimează judecata

Barul Hello din Campusul Tudor Vladimirescu ocupă ilegal terenul Universității Tehnice pe care a ridicat tot ilegal o construcție. Situația tărăgănează de ani de zile, barul fostului parlamentar Daniel Oajdea funcționează în continuare, iar procesul curge de parcă părțile s-ar fi înțeles înainte. Ba mai mult, deși funcționează în ilegalitate pe terenul Universității, Oajdea s-ar putea să se aleagă și cu despăgubiri de aproximagtiv 2 miliarde lei vechi.

În primăvara lui 2000, firma ex-parlamentarului, Concurs SRL, a încheiat cu UTI, reprezentată pe atunci de rectorul Mihai Crețu, un contract privind închirierea unui teren de 50 mp, situat la sud de căminul T2, pe str prof. dr. Grigore Alexa, pe care și-a amenajat o simplă tonetă. Ulterior, când bărbatul a intrat în politică și a încălecat pe cai mari, și suprafața de teren a crescut în mod simțitor. Pe 315 mp, Oajdea  și-a ridicat ulterior un ditamai barul, cu terasă din zidărie și alte acareturi, denumit acum Hello. Conform unui expert tehnic, SC Concurs SRL, administrată de un interpus al familiei Oajdea (n.r.-Mihaela Macovei) nu ar fi respectat autorizația inițială eliberată de Primărie, de ridicare a unei construcții provizorii, și, cu de la sine putere, s-ar fi extins nepermis de mult. Cel care a cerut rezilierea contractului și demolarea restaurantului a fost Ion Giurmă, fost rector al UTI.  De atunci, procesul tărăgănează și există suspiciuni că actuala conducere ar merge “pe aceeași mână” cu Oajdea.

În cazul rezilierii contractului, ex-parlamentarul cere UTI despăgubiri de 2 miliarde de lei vechi, și eventuala demolare a restaurantului doar pe banii instituției de învățământ superior.

Tonetă în acte, bar în realitate

Barul lui Daniel Oajdea a purtat de-a lungul celor 19 ani de activitate, mai multe denumiri, actualmente acesta chemându-se Hello. Obiectivul comercial este situat pe str.  Prof. dr. Grigore Alexa, la sud de căminul studențesc T2. În primăvara anului 2000, Oajdea a semnat cu UTI Iași, doar închirierea a 50 mp, pe care a ridicat o tonetă simplă și mică pentru comerț stradal. Ulterior însă, odată cu trecerea anilor, și cu intrarea bărbatului în politică, toneta s-a transformat într-un bar în toată regula, cu ziduri trainice din cărămidă și terasamente aferente. Asta în ciuda faptului că, în autorizația de construcție inițială, eliberată de Primărie, era prevăzut în mod clar, doar ridicarea unui imobil provizoriu. Cu alte cuvinte, încălcând legea și regulamentele în construcție, fostul deputat și-a extins restaurantul din Tudor atât cât a vrut, și fără ca cineva să-i pună bețe în roate. În cazul în care conducerea actuală a UTI ar fi dat dovadă de fermitate, contractul păgubos ar fi fost reziliat definitiv, iar crâșma Hello demolată. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în momentul de față deși există un litigiu important pe rolul instanțelor ieșene.

Rectorul Cașcaval nu aude, nu vede

De mai bine de trei ani de zile, actuala conducere UTI, reprezentată de rectorul Dan Cașcaval, se face că se judecă cu familia Oajdea. Restaurantul cu pricina funcționează în prezent pe firma Concurs SRL, societate administrată de Mihaela Macovei, un interpus al ex-parlamentarului. Ca să tragă de timp și să tergiverseze procesul, evitând o eventuală demolare a construcției, administratora SC Concurs SRL a acționat în judecată conducerea UTI solicitând obținerea unui drept de superficie asupra imobilului ridicat, în scopul obținerii unor despăgubiri financiare cât mai consistente. În cazul în care acest drept de superficie nu ar fi recunoscut de către magistrați, firma lui Oajdea mai cere unității de învățământ superior tehnic, daune de aproximativ 2 miliarde de lei vechi. Mai mult, avocații SC Concurs SRL solicită ca, în cazul inițierii unei eventuale demolări a restaurantului, toate cheltuielile de dezasamblare și igienizare a zonei, să revină doar în sarcina actualei conduceri UTI. Totodată, instituția de învățământ superior ar trebui să plătească și toate cheltuielile de judecată.

Despăgubiri de 2 miliarde de lei vechi

Într-o acțiune înaintată Judecătoriei Iași, avocata Smărăndița Colța, cea care reprezintă în justiție firma lui Oajdea, solicită despăgubiri de 131.777,43 de lei, sumă aferentă investiției realizate de SC Concurs SRL, prin edificarea și modernizarea imobilului restaurant din Tudor. Totodată, apărătorii fostului deputat își rezervă dreptul de a recalcula, la anumite perioade, valoarea investițiilor realizate în campusul studențesc, daunele solicitate ajungând până acum la suma de 2 miliarde de lei vechi. Pe parcursul litigiului între părți, în cauză au fost efectuate mai multe expertize a construcțiilor ridicate de familia Oajdea. Expertul evaluator ANEVAR Sorin Crăciunescu ar fi evaluat lucrarea la 20.000 de euro, iar expertul Aurel Moisanu ar fi ajuns la concluzia că restaurantul Hello face fix 178.394 de lei, cu tot cu investițiile și modernizările efectuate de-a lungul timpului. La un moment dat, în dosarul respectiv a fost desemnat un al treilea expert, în persoana evaluatorului în construcții Cristian Velicu, însă din cauza faptului că acesta din urmă are statutul de angajat al Universității Tehnice, s-a cerut recuzarea specialistului. Referitor la războiul juridic dintre SC Concurs SRL și conducerea UTI Iași, potrivit unei expertize mai vechi aflate la dosar, Oajdea nu ar fi respectat autorizația inițială de construire, eliberată de Primărie, care prevedea doar ridicarea unei simple tonete, un imobil provizoriu, pe toată durata contractului de închiriere. Pe parcurs, acesta ar fi încălcat însă toate regulamentele și a construit fără autorizație. Mai mult, de ani de zile, Oajda nu a achitat către unitatea de învățământ superior, nici un sfanț.

“Noi nu vom pleca cu cărămizile în spate. Vrem despăgubiri”

Reprezentanții SC Concurs SRL susțin că, în eventualitatea rezilierii contractului și a demolării contrucției din Tudor, sunt îndreptățiți la despăgubiri. “Natura juridică a contractului de închiriere  nr. 8448/2000 este aceea a unei convenții  prin care a fost  constituit un drept de superficie. Însuși conținutul contractului și al actelor adiționale depășind cu mult clauzele tipice ale unui contract de locațiune. Firma Concurs a încheiat în nume propriu contracte de furnizare cu Apa-Vital, E-ON, plătind totodată în mod legal impozitul pe clădire. În cei peste 16-17 ani de activitate, au fost aduse numeroase îmbunătățiri la anexele construite. UTI ne-a recunoscut un drept de proprietate asupra construcției, fiind evident  faptul că dacă instituția de învățământ superior va dori să dea o altă destinație terenului respective, atunci noi nu vom putea să plecăm așa simplu, în spate cu cărămizile. Contractul încheiat în 2000 nu face referire la o obligație a noastră de a dezasambla clădirea, la împlinirea unui anumit termen. Autorizația de construire nu prevede nici un termen limită. Singura instituție care poate cere demolarea restaurantului este doar  Primăria Iași, dar acest lucru se poate solicita doar pentru eventuale necesități de sistematizare, ceea ce nu este cazul nostru. Pe de altă parte, construcția din Tudor nu este realizată din materiale demontabile și nici nu are dimensiunea redusă a unui chioșc sau a unei tonete”, a arătat în acțiunea judecătorească, avocata Smărăndița Colța, cea care apărără interesele familiei Oajdea.

“Să demoleze, dar pe cheltuiala lor proprie, nu a noastră

Mai mult, reprezentanta SC Concurs SRL a susținut că, în cazul în care instanța nu va reține existența unui drept de superficie, UTI să suporte contravaloarea investiției realizate în campusul studențesc. “Dacă vor să demoleze imobilul, să o facă, dar pe cheltuiala lor proprie. Nu există un temei juridic  care să justifice solicitarea instituției de învățământ superior,  privind ridicarea și demolarea construcției. Firma noastră a avut întotdeauna acordul universității asupra fiecărei lucrări executate în plus la imobil.  Deținem o creanță împotriva UTI și beneficiem totodată de un drept de retenție. Valoarea investiției noastre este de 131.777,45 de lei, însă ne rezervăm dreptul de a solicita modificarea valorii investiției, dacă aceasta se va impune în urma administrării probei cu expertiza evaluatorie. Considerăm că am folosit imobilul ca un adevărat și bun proprietar și nu am schimbat în nici un fel destinația terenului”, a explicat, în acțiune, avocata Colța.

Culmea! UTI cere înțelegere amiabilă

Într-o notă aflată la dosar, administratora SC Concurs SRL, Mihaela Macovei, a arătat că edificiul din Tudor a fost folosit cu bună-credință. “Orice cheltuieli, respectiv branșamente la utilități, reparații locative precum și cele de modernizare a construcției, au fost efectuate doar pe cheltuiala proprie”, a precizat Macovei solicitînd acordarea unor despăgubiri mult mai mari. De partea cealaltă a baricadei,  rectorul UTI, Dan Cașcaval, și jurista instituției, Mirela Troia, au avut o atitudine împăciuitoare la adresa firmei lui Oajdea. Într-o întâmpinare, jurista UTI a cerut soluționarea dosarului pe cale amiabilă, fiind  întocmit în acest sens și un acord de voință al părților. Acest lucru demonstrează, fără dubii, că actuala conducere UTI se face că se judecă cu fostul deputat Oajdea, și doar mimează procesul. Mai mult, atitudinea conducerii UTI conduce la ideea că între fostul parlamentar și șefii instituției de învățământ superior tehnic ar exista un pact anterior, mai pe românește un blat.

Un blat mincinos prelungit până în martie 2020

Înțelegerea dintre cele două părți este întărită și de faptul că, la un moment dat, mai precis pe 13 octombrie 2017, într-o ședință a Consiliului de Administrație al UTI, s-a  avizat în mod favorabil solicitarea firmei Concurs SRL, privind încheierea contractului de superficie pentru restaurantul Hello din Tudor, întins pe o suprafață de 315,5 mp, ce a format obiectul contractului de închiriere din anul 2000. Totodată, a fost stabilită și acordarea unei așa-numite despăgubiri în cuantum de 19.828 de euro, sumă stabilită în urma unui raport de expertiză, banii urmând a fi plăți de firma Concurs în trei tranșe lunare, începând cu luna noiembrie 2017. Cu alte cuvinte, în ședința Senatului UTI, din 27 octombrie  2017, lui Daniel Oajdea i s-au aprobat toate doleanțele, în special încheierea unui contract de superficie, pe o perioadă de până la 31 martie 2020, cu plata unei indemnizații de fix 6 euro/mp/lună, cu referință exclusivă la lipsa de folosință a terenului cu pricina. Din Consiliul de Administrație al UTI care a avizat atunci acordarea dreptului de superficie către SC Concurs SRL, a făcut parte, și președintele Senatului universității, prof. univ.  dr. ing. Doru Adrian Pănescu, dar și actualul rector Dan Cașcaval. În tot acest timp, din inerție, litigiul dintre SC Concurs SRL și Universitatea Tehnică Iași continuă la Judecătorie, un nou termen fiind stabilit pe data de 22 martie 2019.

Bianca CRISTEA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here