Maria Cotoi (expert NLP): „Ceea ce a fost programat în mintea noastră ani de zile, nu se schimbă in trei zile”

NLP sau Programarea neuro-lingvistică este o terapie sau o metodă de dezvoltare personală nouă pentru românul de rând. Peste hotare însă, este o practică a psihologiei care a apărut îmcă din anii 70 și a crescut în popularitate până în zilele noastre. „Cu ce se mănâncă” această știință ori metodă inedită am încercat să aflăm de la Maria Cotoi, expert NLP.

 

  1. Cine este Maria Cotoi? Cum ați început să studiați NLP?

 

Sunt o româncă ce se simte foarte bine în țara ei. Sunt sibiancă și din centrul țării pornesc spre toate orașele mai mari ale României ca să îi învăț pe oameni că viața poate fi și altfel decât gri. Am absolvit Facultatea de Psihologie și o formare în psihoterapie, iar de NLP am auzit încă de atunci, din timpul facultății, când testam diferite metode ca să îmi dau seama care mi se potrivește cel mai bine. La final de studii am participat la un workshop de NLP, mi-am cumpărat câteva cărți în domeniu si mi-au plăcut foarte mult tehnicile și conceptele pe care le-am întâlnit. În 2006, am început să studiez susținut acest domeniu, formarea a durat 3 ani, apoi am inceput sa profesez. De atunci au trecut 10 ani și in țara noastră NLP nu a ajuns încă să fie cunoscut. Este abia la început.

 

  1. Ce este NLP-ul și cui se adresează?

 

Programarea neuro-lingvistică sau NLP este o metodă de dezvoltare personală și profesională care te ajută să găsești răspunsuri inspirate la cele 3 mari întrebări pe care și le pun tot mai mulți oameni:

Cine sunt eu? Care este misiunea mea? Cum să-mi împlnesc viața? Și se adresează tuturor oamenilor, din toate domeniile profesionale, statuturile sociale etc. Cursanții pe care îi am la sală sunt de la adolescenți, liceeni până la pensionari. De asemenea, adaptat pentru vârsta lor, există programe pentru copilașii de grădiniță, școală primară și generală.

 

  1. Cum și la ce ne ajuta Programarea Neurolingvistică?

 

Ca să vă răspund la această întrebare, voi dezvolta puțin cele 3 intrebări la care făceam referire mai sus. Cine sunt eu? Înveți să îți pui întrebările potrivite, astfel încât să descoperi cine ești tu cu adevărat. Odată aflat acest răspuns, vei știi cum să îți construiești viața în acord cu tine. Vei descoperi care îți sunt valorile personale și convingerile care îți susțin și îți modelează identitatea și misiunea. De asemenea, îți vei descoperi convingerile limitative și vei învăța cum anume să le transformi, astfel incât să îți susțină energia și viața. Care este misiunea mea? Îți descoperi zonele de excelență personală prin dezvoltarea abilităților pe care le ai. Apoi înveți cum să-ți stabilești obiective într-o manieră corectă și cum să le atingi, respectându-te pe tine, misiunea ta și toate lucrurile care te definesc.

Cum să îmi implinesc viața? Cele 2 mari resurse pe care le avem cu toții la dispoziție sunt comunicarea și emoțiile. Înveți cum să îți imbunătățești comunicarea cu tine însuți și cu cei din jurul tău, înfrumusețându-ți astfel relațiile care contează pentru tine. Vei învăța care este importanța emoțiilor și cum să le gestionezi, astfel încât să iți crești stima de sine și încrederea personală. Vei putea să gestionezi cu ușurință stresul și să răspunzi optim în situații dificile.

 

  1. Dați câteva exemple de tehici NLP cu o aplicabilitate mai mare.

 

Rapportul – un concept care, transformat in abilitate, ne ajută să ne creștem foarte mult empatia, să îi ascultăm cu adevărat pe ceilalți, să înțelegem ce ne spun și să comunicăm autentic. Stabilirea obiectivelor – un instrument folositor încă de pe băncile școlii, prin care învățăm să ne clarificăm prioritățile, să gândim critic în ceea ce privește visele și dorințele noastre, ne structurează gândirea să ne creăm o viață frumoasă și cu mai puține gânduri de victimă. Pozițiile perceptuale – o tehnică ce ne ajută să privim un conflict din unghiuri diferite și face trecerea la a găsi soluții, la a ne ameliora orgoliile și a nu mai muri cu dreptatea in brațe, dreptate care este, de multe ori, închipuită. Linia timpului – un concept amplu prin care ne dăm seama de valoarea vieții noastre, de faptul că este limitată și că prezentul se poate trăi și altfel decât cu chiu cu vai. Exercițiile de relaxare ne ajută să învățăm cum să ne gestionăm emoțiile, stările ce o iau razna într-un moment dificil, cum să ne adresăm inconștientului și să-l reprogramăm mai sănătos și mai în acord cu noi inșine.

 

  1. Ce sfaturi aveți pentru cei ce vor să învețe arta Programării Neurolingvistice?

 

Să aibă răbdare, multă răbdare și luciditate. Schimbările se petrec în timp și ceea ce a fost programat în mintea noastră ani de zile, nu se schimbă in 3 zile – niciodată, pentru nimeni. De aceea și durează cel puțin câteva luni aceste cursuri. Apoi multă deschidere și curiozitate. La școală nu învățăm, sau generațiile noastre nu au învățat, despre dezvoltare personală in această formă, și deci este ceva nou în societatea românească. Iar deschiderea și curiozitatea grăbesc procesul de creștere într-un mod fantastic. Mai este nevoie și de încredere în metoda și în trainerul care te învață NLP. Se știe că în orice vrem să învățăm, persoana care ne ghidează are un rol crucial și, din câte știu eu, avem în România mulți traineri buni în acest domeniu. Iar în ultimul rând, ete nevoie de practică. Ce se învață la sală, într-un curs organizat, e necesar să se aprofundeze în viața de zi cu zi, cât de des posibil ca al nostru creier să creeze noi rețele neuronale și care să se transforme în obiceiuri sănătoase, atitudini care să ne susțină etc.

 

  1. Cum putem învăța NLP?

 

Din cărți se pot însuși informațiile, iar într-un grup se însușesc deprinderile. Există multe programe, mulți traineri și mai trebuie doar voință.

 

  1. Care este profilul cursantului dumneavoastră?

 

Nu îmi dau seama dacă există un profil bătut în cuie, însă caracteristicile cele mai frecvente pe care le-am întâlnit în sălile de curs sunt: femeie, între 30-40 de ani, educată, cu un venit mediu și peste mediu, în cuplu și cu copii, curioasă, deschisă și cu o mare dorință de mai bine în propria viață, pentru ea și familia ei, pentru ea și profesia ei, pentru ea și societate. Și asta este un lucru care mă bucură enorm, însemna ca generațiile următoare vor fi crescute de mame echipate mai bine pentru viața dpdv al inteligenței emoționale, a cum să trăiești, nu doar să supraviețuiești

Andrei VILICHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here