De vreo 9 ani, Mihaela Peleg a dat asfaltul oraşului pe colbul de la ţară. S-a mutat la 20 kilometri de Iaşi şi s-a gândit să-şi trăiască altfel viaţa. Şi-a cumpărat o vacă şi încă una şi apoi alte câteva. Acum are 60 de bovine, o fermă în toată regula, cu teren, grajduri, instalaţii de muls, moară, dar şi 20 de oi. În câteva zile va cumpăra şi câteva sute de pui. C-aşa-i la ţară. Dar viaţa de fermier nu e chiar idilică, lipsită de griji.
Femeia susţine că primarul din comună nu îi dă voie să-şi ducă vitele pe păşunea comunală. Asta deşi celorlalţi deţinători de întreprinderi individuale li se permite acest lucru. În replică, primarul Costică Săcăleanu se apără şi spune că femeia trebuie să depună o cerere la Primărie care va fi supusă aprobării şedinţei de Consiliu Local din data de 25 aprilie.
Gâlceava cu primarul
Mihaela Peleg susţine că primarul nu vrea să facă concesionări pe motiv că lumea din sat s-ar răzvrăti. “Nu ştiu ce are primarul cu mine. Am depus cererea la Primărie, m-a invitat să particip la şedinţa de Consiliu Local, dar cu zâmbetul pe buze mi-a spus că oricum consilierii nu o vor aproba. Eu nu am ce face. Trebuie să-mi pasc undeva animalele. Plătesc tot ce trebuie, dar primarul parcă ar fi împotrivă”, a declarat proprietara fermei de vaci. În replică, primarul spune că sunt proprietari privaţi şi că trebuie să-şi cumpere teren. “I-am zis doamnei ce are de făcut şi nu ştiu de ce a apelat la presă. Dacă este aşa, nu-i mai dau nicio aprobare. Dacă îi dau voie să pască vitele, oamenii mă scot afară din sat. Ca privat, nu poate aştepta să fie ţinută în spate de comunitate”, a precizat Costică Săcăleanu, primarul comunei Țuţora.
Afacere de familie
De nouă ani, Mihaela Peleg a schimbat aerul de oraş cu cel de la ţară. I-a fost greu să se acomodeze şi spune că acum nu s-ar mai întoarce pentru nimic în lume să locuiască la bloc. Când are timp, vine la Iaşi pentru a se plimba prin mall şi a face câteva cumpărături. Munceşte non-stop. “Nici nu ştiu de când nu am mai avut concediu. Cu tot ce avem aici, e ca şi cum ai vrea să dormi într-o sală de naşteri. Nu poţi. Nu ai timp”, a spus Mihaela Peleg. Tinereţea şi fineţea mâinilor constrastează cu crăpăturile din palme ale omului învăţat cu munca.
A pornit cu o vacă
Averea femeii se întinde pe mai bine de patru hectare. Halele fostului CAP distruse după căderea regimului comunist au fost cumpărate, reabilitate şi transformate într-o afacere ce aduce familiei un profit anual de peste 170.000 de lei. Ca orice afacerist care se respectă, banii îi reinvesteşte. La început, avea frică de vaci. În 2004, când s-a mutat definitiv la ţară şi-a cumpărat prima vacă. Până să prindă o finanţare, au urmat altele. În urma unui proiect depus la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în cadrul Măsurii 112 pentru instalarea tinerilor fermieri, femeia a obţinut în 2011 o finanţare de 25.000 de euro. În primă fază a primit suma de 15.000 de euro. “Am început să cumpărăm animale de la fermieri, dar şi din Germania de unde am luat bovine de lapte Holstein, deoarece vrem să ne îmbunătăţim genetic vacile. Şi ale noastre sunt bune, dar după două – trei naşteri, productivitatea lor scade”, a ţinut să precizeze tânărul fermier.
Contract cu Dorna
Acum, numărul bovinelor a ajuns la 60. Printre acestea se află şi 26 de viţei. “Viţelele nu le vindem, doar viţeii pe care îi dăm în schimbul diverselor servicii. Mai vin oamenii care cosesc sau ară. Dar un exemplar îl dăm şi cu 500 lei”, a menţionat Mihaela Peleg.
Instalaţiile de muls aduse din Olanda aşteaptă să fie puse în funcţiune. Aici vor putea fi mulse simultan 10 bovine. “Laptele intră în nişte borcane după care se trage într-un tanc Alfa Laval de 2.000 litri. În 15 minute, laptele este adus la două grade, păstrându–i astfel proprietăţile”, a explicat femeia adăugând că, în cel mai scurt timp, va colabora cu fabrica Dorna care s-a arătat interesată să cumpere o tonă de lapte pe zi.
Pe zi, costul unei bovine ajunge la 5,5 euro, în preţ fiind incluse hrana, curentul şi apa. Tot pe zi, o vacă mănâncă 6 kg de fân uscat, până la 30 kg de porumb tocat, la care se adaugă concentrate cu Calciu şi probiotice, minerale şi vitamine.
10 tone de furaje pe lună
Pe o suprafaţă de 250 metri pătraţi se întinde moara, tot într-o fostă clădire dezafectată. Pentru toate animalele de la fermă, lunar este nevoie de 10 tone de furaje, porumb, şrot, tărâţe, proteine şi probiotic. În mai puţin de o lună, ferma de bovine va fi completată şi cu o mini-fermă de pui. Puii de o zi urmează a fi cumpăraţi de la Vaslui ori de la Târgu Frumos. Cumpărători se găsesc. Oamenii din sat sunt primii care se „abonează”. Când ajung la 2 kg îşi vor găsi alt stăpân. Vor fi vânduţi sub preţul pieţei: 6,5 lei/kg. Cel mai greu este cu vaccinatul. “În trei oameni, nu reuşim să vaccinăm mai mult de 600 de pui pe zi. Îmi este milă când îi văd atât de fragili şi trebuie să avem foarte mare grijă ce doză le injectăm. Am făcut şi un curs special de creştere a puilor. E bine să înveţi de la specialişti”, a specificat Mihaela Peleg.