Blocul lui Bolobiță atacat la temelie. Autorizația suspendată, dezvoltatorul chemat la ordin

După decizia de suspendare a autorizației de construire pentru blocul lui Bolobiță de lângă Spitalul de Boli Infecțioase, astăzi la Tribunal s-a solicitat ca dezvoltatorul să se prezinte în fața instanței să dea socoteală @ La dezbaterile din instanță au ieșit la lumină toate falsurile reclamate de vecinii care solicită anularea autorizației de construire: studiul de însorire nu corespunde realității, nu se respectă procentul de ocupare și nici coeficientul de utilizare a terenului, raportul de consultare a publicului conține un fals etc.

La numai câteva zile după ce judecătorii de la Tribunal au suspendat autorizația de construire pentru blocul pe care dezvoltatorul Cristinel Bolobiță îl ridică pe strada Octav Botez (fostă Nicolae Bălcescu), lângă Spitalul de Boli Infecțioase, astăzi în procesul în care s-a cerut anularea autorizației, s-a solicitat ca dezvoltatorul să se prezinte în fața judecătorilor pentru a oferi unele lămuriri. Irina Cehan, avocata soților Irina și Demetra Andrian, cei care au solicitat anularea autorizației de construire, a arătat că acest lucru este cu atât mai necesar cu cât de-a lungul timpului adresa locului în care se construiește blocul a fost modificată. S-a arătat că adresa imobilului a fost modificată în mod intenționat pentru a se șterge urma unei ilegalități și anume faptul că a fost demolat un monument istoric, Casa Pogonat, pentru eliberarea terenului pe care urma să fie construit blocul. Pe parcursul procesului, a ieșit la lumină faptul că demolarea  Casei Pogonat nu este singura ilegalitate care s-a făcut înainte de eliberarea autorizației pentru blocul lui Bolobiță.

Să vină judecătorii la fața locului!

Nerespectarea procedurilor și regulilor urbanistice la eliberarea acestei autorizații a fost motivul pentru care familia Andrian a solicitat ca magistrații Tribunalului să efectueze o cercetarea judecătorească la fața locului. Acest lucru presupune deplasarea judecătorului de caz la blocul lui Bolobiță. S-a cerut acest lucru pentru ca judecătorul să vadă că studiul de circulație făcut pentru aprobarea acestui bloc conține date nereale, că nu există suficiente locuri de parcare, nu există trotuare, traficul se blochează frecvent pe strada Octav Botez. De asemenea, s-a mai arătat că nici studiul de însorire nu conține date reale. Blocul lui Bolobiță, înalt de peste 12 metri este la numai câțiva metri de casa familei Andrian. De aceea, unele încăperi ale casei familiei Andrian sunt întunecate pe întreg parcursul zilei. Culmea, avocații lui Bolobiță nu s-au opus efectuării respectivei cercetări judecătorești, la fața loculului. În aceiași ordine de idei, avocata Irina Cehan a solicitat și efectuarea unei expertize urbanistice, deoarece există suspiciuni mari cu privire la faptul că nu s-au respectat procentul de ocupare și de utilizare a terenului, (POT și CUT).  Judecătorii se vor pronunța în perioda următoare cu privire la probele solicitate.

Documente false prezentate la primărie

Un document care nu a putut trece de ochiul vigilent al judecătorului de caz este „Raportul de consultare a publicului” nr.7129/20.10.2017. Redactarea acestui document face parte dintr-o fază prealabilă de adoptare a unui Plan Urbanistic Zonal. Vecinii proprietății pe care urmează să se realizeze viitoarea investiție sunt întrebați dacă au obiecții, propuneri etc. La raportul de informare prezentat de Bolobiță este atașată o notificare care ar fi fost semnata de confirmare de primire de familia Andrian. Familia Andrian a demonstrat că nu putea semna documentul, deoarece era plecată în concediu într-o țară străină și au depus și dovezi în acest sens, rezervarea de pe booking, factura de la hotel etc.

Mahării de la Cultură îl apără pe Bolobiță

În edițiile anterioare am arătat că atât Direcția pentru Cultură, dar și Complexul Muzeal Moldova nu au vrut să aducă lămuririle solicitate de judecători cu privire la situația monumentelor istorice de pe strada Nicolae Bălcescu. Am arătat că de fapt sunt de partea lui Bolobiță și asta deoarece documentația pentru demolarea Casei Pogonat a fost întocmită de Ana Maria Zup, prietenă și colaboratoare a directorilor de la Cultură și de la Complexul Muzeal Moldova. Pentru că cele două instituții s-au decredibilizat în acest proces, judecătorii nu au admis solicitarea Direcției de Cultură ca un expert din Iași să-și dea cu părerea cu privire la monumentele istorice din zonă.

„Din hârtiile depuse de Direcția de Cultură și Complexul Muzeal Moldova nu ne putem asuma o concluzie cu privire la respectivul monument istoric”, au arătat judecătorii.

Din aceste motive, instanța a arătat că este necesară efectuarea unei ”expertize istorice”. Mai exact, s-a solicitat opinia unui expert independent care urmează să stabilească situația exactă a monumentelor istorice de pe strada Nicolae Bălcescu.

Bolobiță este disperat, nu poate construi

Instanța a dat un nou termen de judecată peste o lună, decizie care a băgat panica în Bolobiță. Asta deoarece autorizația de construire este suspendată și prin urmare lucrările la bloc nu pot fi continuate. Asta în condițiile în care Bolobiță a încheiat câteva ante-contracte de vânzare-cumpăre pentru unele apartamente. Dacă iarna trecută, când instanta dădea unele termene mai scurte, avocații și Bolobiță se arătau nemultumiți pentru că ”plecau la schi”, astăzi s-au arătat ceva mai grăbiți să termine procesul în speranța că vor rămâne cu autorizația valabilă și se vor reapuca de construit.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here