Un magazin de cartier având ca obiect vânzarea cu ridicata dar și on-line a unor articole tricotate și pulovere damă, situat pe Calea Chișinăului 29, a fost îngenuncheat de inspectorii de la Antifraudă pentru 300 de lei lipsă în scriptele din contabilitate.
Pe 25 iunie 2018, cu ocazia unui control inopinat efectuat la punctul de lucru al firmei LRA STAR SRL, inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă, au descoperit o diferență în gestiune de.. 310 lei!!!. În urma efectuării unui inventar rapid, s-a găsit această mică diferență, iar magazinul a primit o amendă usturătoare de aproximativ 100 milioane de lei vechi. La finalul verificării, Antifrauda a întocmit și un proces-verbal în care au specificat, negru pe alb, că pentru suma de bani lipsă nu ar fi fost întocmite nici un fel de documente justificative. Mai mult, controlorii au arătat și faptul că SC LRA STAR SRL, administrată de ieșeanca Cristina Cazan, nu ar fi la prima abatere de acest gen. În replică, șefa magazinului a susținut că cei 310 lei, descoperiți drept lipsă în gestiune, ar fi fost folosiți de fapt la achitarea unei facturi lunare. Mai mult decît atît, Cazan și-a angajat și un avocat, în persoana Ioanei Grojdea, și a făcut plângere în justiție.
“A fost achitată o simplă factură pentru servicii de contabilitate”
Într-o acțiune înaintată Judecătoriei Iași, Cristina Cazan, administratora SC LRA STAR SRL a arătat că magazinul are doar un singur angajat care se ocupă și de vânzări, dar și de lucrările de casierie și contabilitate.
“Salariatul nostru se ocupă și de clineții din magazin și nu are întotdeauna răgazul să completeze actele și documentele financiar-contabile. Însă, la sfîrșitul fiecărei zile, acesta întocmește actele necesare pentru închiderea gestiunii. La data respectivă, suma lipsă din casă, pe care au constatat-o inspectorii Antifraudă, a fost luată din gestiune pentru plata unei facturi lunare, fiind reglată gestiunea cu emiterea unei chitanțe, document pe care salariatul nu o avea la momentul controlului. Cei 310 lei fuseseră destinați către plata unor servicii de contabilitate, printr-un intermediar, care nu ajunsese înapoi cu chitanța justificativă. Consider că, atâta timp cît la controlul efectuat, monetarul casei a fost găsit cu minus și nu cu plus, inspectorii fiscali ar fi putut să solicite închiderea gestiunii pentru ziua respectivă, pentru a constata dacă minusul este sau nu justificat”, a explicat Cazan, prin intermediul avocatei sale, Ioana Grojdea.
La final, patroana LRA STAR a cerut magistraților ieșeni să dispună înlocuirea amenzii, cu un simplu avertisment, ori, în cel mai rău caz, reducerea acesteia de la 10.000 de lei, la numai 2000 de lei. În replică, într-o întâmpinare, inspectorii de la Antifraudă, au arătat că magazinul în cauză nu se află la prima sa abatere contravențională, și au solicitat menținerea sancțiunii aplicate.
„Firma LRA STAR a avut un comportament neadecvat și de sfidare a normelor legale în vigoare”,a conchis Alina Ștefan, directorul general al Direcției Regionale Antifraudă Suceava.
Nicu SAMSON