Copoul nu-și mai găsește liniștea de când șmecherii vor să construiască blocuri în locuri care au fost ani de zile cele mai verzi și liniștite zone din oraș @ În ediția de astăzi, vorbim despre acțiunea cetățenilor de la blocurile vechi din Păcurari, care se plâng că fiul fostului șef DNA Ioan Amarie, și anume Ioan Alexandru Ioan Amarie, împreună cu fiul fostului decan al Baroului, Adrian Mogoș adică Radu Mogoș, vor să ridice un bloc peste un spațiu verde, nu departe de spitalul CFR @ Ieșenii au arătat în fața judecătorilor că, printr-o licitație trucată, primăria le-a vândut celor doi încă o parcelă pentru a avea suficient teren astfel încât să construiscă un bloc
Zone din Copoul municipiului Iași, care au fost considerate ani de zile printre cele mai liniștite, adevărate oaze de verdeață, sunt amenințate de câțiva ani de dezvoltatorii imobiliari care, în goana după profit, vor să înghesuie blocuri pe aceste petice de pământ. Exemple în acest sens sunt suficiente, putem vorbi despre blocul pe care vor să-l ridice firmele Great Lakes și Next Capital vis a vis de Negruzzi sau despre blocul pe care-l ridică Ioan Alexandru Amarie lângă fosta Policlinică cu plată. În ediția de astăzi vorbim despre un nou scandal apărut pe strada Garabet Ibrăileanu nr.6A, unde fiul fostului șef DNA Ioan Amarie, și anume Ioan Alexandru Ioan Amarie, împreună cu fiul fostului decan al Baroului, Adrian Mogoș, adică Radu Mogoș, vor să ridice un bloc peste un spațiu verde, nu departe de spitalul CFR. Și de această dată locatarii blocurilor din zonă acuză primăria de complicitate la realizarea acestui proiect imobiliar care va fi dezvoltat într-o zonă fără căi de acces pe un spațiu verde. Asta deoarece primăria a vândut către cei doi dezvoltatori o bucată din spațiul verde, în condițiile în care aceștia nu dețineau o suprafață suficient de mare pentru un proiect imobiliar. Fcei doi investitori sunt reprezentați de avocata Anca Preda, cea care a fost și consilier local în mandatul anterior. Locatarii blocurilor vechi din Păcurari au solicitat la Tribunal anularea hotărârii prin care municipalitatea a vândut terenul. Cei doi au cumpărat terenul de la primăriei în urma așa zisei licitații cu 93.688 lei, adică cu circa 135 euro pe metrul pătrat.
Zeci de locatari la Tribunal
Ioan Alexandru Amarie și Radu-Voicu Mogoș dețineau pe strada Garabet Ibrăileanu nr.6A o suprafață de 374 mp cumpărată în anul 2015. După ce au cumpărat terenul, cei doi au anunțat că vor să dezvolte un proiect imobiliar în locația respectivă. Însă, pentru că suprafața de teren nu era suficientă, cei doi au făcut cerere la primărie pentru a achiziționa și diferența de 154 metri pătrați din parcul respectiv. Ca de obiecei, fără să țină cont de obiecțiile locatarilor, primăria s-a postat de partea dezvoltatorului demarând cu rapiditate procedurile pentru înstrăinarea terenului dorit de Amarie și Mogoș. Însă, ieșenii au arătat în fața judecatorilor că licitația de vânzare a fost trucată astfel încât procedura să fie adjudecată de cei doi dezvoltatori.
„Arătăm că în data de 28.11.2017 a fost publicat pe site-ul Primariei municipiului Iași anunțul 119.082 prin care Primăria municipiului Iași organizează licitație publică cu strigare pentru vânzarea terenului ce face obiectul hotărării Consiliului Local din data de 7.12.2017. Practic, mai înainte de a ne fi chiar exercitat dreptul legal de a contesta hotărârea de Consiliu Local aceasta este pusă în executare și într-o perioadă ca să asigure climatul favorabil ca doar persoanele interesate să participe la această licitație. Suprafața de 154 mp este alipită pe două lături de Mogoș și Amarie, cei care au solicitat primăriei vânzarea terenului. Având în vedere că nu există alți proprietari de terenuri în zonă este evident că licitația nu este publică deci concurențială. Nimeni nu ar putea folosi cu rost acest teren vândut de primărie”, au aratăt in instanță prin intermediul avocatei Anca Preda, locatarii blocurilor vechi din Păcurari.
Au solicitat suspendarea actelor administrative
Din motivele aratăte mai sus dar și pentru faptul că se va distruge o zonă verde, înainte de anularea hotărârii de Consiliu Local prin care s-a decis vânzarea terenului ieșenii au solicitat suspendarea efectelor acesteia pentru a înlătura ”iminenței producerii pagubei”. Locatarii au argumentat în acest sens că paguba care urmează a fi produsă se referă la distrugerea parcului.
„Am aratat că urmează să fie distrus spațiul verde prin tăierea efectivă a copacilor care susțin în acest moment zona Toma Cozma – Păcurari. Suntem, în mod obiectiv împotriva proiectului prin care se distruge zona verde pentru a se construi între două blocuri, un alt bloc. Cel mai sigur oamenii vor continua să se opună proiectului construirii unui bloc în această zonă. Dacă se va trece la întocmirea unui PUZ vom ataca în instanță”, a spus Anca Preda.
Amarie mai are o problemă, tot în Copou
Dezvoltatorul Amarie și un partener de afaceri au început să construiscă tot în Copou, un bloc, într-o zonă înghesuită pe bulevardul Carol 40-42. Inspectoratul de Stat în Construcții a descoperit nereguli la eliberarea autorizației de construcție. De aceea prefectul a solicitat în instanța de contencios-administrativ anularea acestei autorizații. ITC a constatat în primul rând că imobilul autorizat depășește regimul de înălțime impus pentru zona respectivă. Astfel, suprafața de 429 metri pătrați deținută pe b-dul Carol nr.40-42 de Amarie se află în zona de protecție a monumentelor istorice din Copou. Astfel, conform HCL nr.219/30.06.2015, regimul maxim de înălțime pentru construcțiile ce trebuie autorizate este de D+P+4E. Ori, conform documentației depuse la primărie s-a permis construirea unui etaj în plus.
Constantin MAZILU