Paradoxul unei comune în faliment: Primarul bogat și condamnat, primăriei i se blochează conturile

Se anunță zile grele pentru Primăria din Golăiești, condusă de Mihai Bîzdîgă, edilul condamnat la închisoare cu suspendare, alături de soție, pentru deturnare de fonduri europene. Firma Tehnoterm SRL, în spatele căreia se află administratorul Mihai Profire, a cerut recent magistraților ieșeni validarea popririi pe toate conturile din bănci aparținând comunei Golăiești, pentru recuperarea unui debit de peste 80.000 de lei, stabilit în urma unei sentințe judecătorești. Dosarul de executare a fondurilor comunei se află pe masa executorilor judecătorești Cezar Andrei și Ionela Nechifor care au demarat procedurile legale de recuperare a datoriei. Din totalul debitului, 7.000 de lei reprezintă doar cheltuielile de executare. Reprezentanții Tehnoterm au pus la dispoziția edilului materiale și soluții tehnice necesare amenajării/reabilitării sistemului de canalizare al comunei, însă Bîzdîgă a uitat să-și mai onoreze contractul. Într-o întâmpinare, primarul solicită respingerea înființării popririi și susține că primăria nu datorează nici un leu creditorului. Ulterior, edilul a revenit și a spus că va plăti datoria după aprobarea bugetului local.   

 

Dezastru la Primăria Golăiești. Edilul Mihai Bîzdîgă a îngropat comuna în datorii și acum se spală pe mâini aruncând vina asupra birocrației. Finanțele comunei sunt la un pas de a fi blocate deoarece Bîzdîgă, considerat drept unul dintre cei mai bogați primari din județ, a antamat bugetul creditorilor. În urma unei sentințe civile, reprezentanții societății Tehnoterm SRL au demarat procedura executării silite împotriva Primăriei Golăiești, pentru o datorie de 80.517, 01 lei, din care 6.987,45 de lei reprezintă cheltuielile de executare. În același context, Biroul Executorilor Judecătorești (BEJ) Cezar Andrei și Ionela Nechifor au cerut magistraților Judecătoriei Iași, să valideze procedura de poprire pe toate conturile aparținând Primăriei Golăiești, pentru recuperarea debitului menționat. În cazul în care instanța va da undă verde acestei solicitări, întregul buget al comunei va fi practic blocat în totalitate. Potrivit titlului executoriu emis de executori suma totală de plată este de 73.529,56 de lei, la care se adaugă penalitățile aferente dar și cheltuielile de executare. Deși BEJ a transmis către Primăria Golăiești mai multe somații în care au cerut achitarea imediată a debitului, edilul Bîzdîgă s-a făcut că plouă. Scrisorile executorilor au fost ignorate și nu au fost luate măsurile legale.

Un contract privind amenajarea și reabilitarea sistemului de canalizare

Totul a început în septembrie 2016 când, la cererea primarului Mihai Bîzdîgă, reprezentanții Tehnoterm SRL au livrat o cantitate importantă de materiale și aparatură tehnică necesară amenajării/reabilitării sistemului de canalizare al comunei. În urma acestei solicitări, Tehnoterm, care are ca obiect de activitate executarea unor lucrări de instalații sanitare, electrice și de încălzire, a pus la dispoziția Primăriei Golăiești materialele menționate însă, la final, edilul a uitat să mai și plătească. Asta în condițiile în care între părți a fost semnat și parafat un contract în care era stipulat clar că mărfurile vor fi achitate în termenul legal de 30 de zile. După ce primarul Bîzdîgă a tras de timp luni de zile nedorind să-și îndeplinească obligațiile de plată, administratorul Tehnoterm, Mihai Profire, s-a adresat instanței de plată. A urmat evident un proces civil, iar pe 29 noiembrie 2017 judecătorii i-au aplicat edilului lovitura de grație. Ulterior, dosarul a ajuns pe masa portăreilor, care au inițiat procedura de executare silită dar și de poprire. Societatea Civilă de Avocați Cojocaru, Ferendinos & Asociații, cei care au reprezentat interesele firmei Tehnoterm, au arătat că debitul de 80.000 de lei reprezintă o creanță certă, lichidă și exigibilă.

 

Tehnoterm: “Nu a fost respectată procedura de achiziție publică”

 

“Primăria Golăiești nu a respectat procedura de achiziție publică. Aceștia nu au negat primirea mărfurilor, și mai mult decît atât, și-au însușit facturile emise, dar, la final, nu au mai dorit să plătească. Debitoarea (n.r. – Primăria Golăiești) a contestat doar formal susținerile noastre și chiar a invocate propria culpa pentru neîndeplinirea procedurii achizițiilor publice. Pretențiie noastre financiare sunt întemeiate. Termenul de scadență a fost stabilit pe data de 2 octombrie 2016, după această data urmând a fi achitate penalități. Magistrații au admis cererea noastră de emitere a unei ordonanțe de plată”, a precizat, în acțiunea înaintată Judecătoriei Iași, avocata Lucia Ferendinos.

 

Argumente puerile și întâmpinări pline de confuzii

 

În replică, într-o întâmpinare depusă la dosar, primarul comunei Golăiești a cerut respingerea popririi inițiate de BEJ, susținând că nu datorează nici un leu celor de la Tehnoterm. Mai mult, Bîzdîgă a arătat că se face confuzie între Primăria Golăiești și entitatea Comuna Golăiești, și că între cele două părți nu există relații contractuale. Între comună și terțul poprit – Primăria Golăiești – nu există obligații contractuale. Comuna nu datorează nici o sumă de bani Primăriei, și invers. Singura relație între cele două entități este doar de efectuare a plății angajaților din primărie, salariile fiind exceptate însă de la executare”, s-a apărat edilul Bîzdîgă. La final, primarul din Golăiești i-a rugat pe judecători să respingă validarea popririi cerute de Tehnoterm, în opinia sa aceste  pretenții fiind inadmisibile.

 

Bîzdîgă: “Voi încerca să ajung la o înțelegere amiabilă”

 

Contactat telefonic, Mihai Bîzdîgă nu s-a arătat foarte afectat de datoria pe care trebuie să o achite către reprezentanții SC Tehnoterm SRL.

“Nu este o sumă așa de mare ca să nu o poată suporta bugetul comunei. Dacă o să fim obligați, o să plătim debitul în momentul în care se va discuta și aproba bugetul local. Probabil în februarie. Până atunci, voi încerca să-i contactez pe cei de la Tehnoterm ca să ajungem cumva la o înțelegere amiabilă. S-a mai procedat așa și în alte cazuri. De asemenea, mai avem de încasat sume mari de bani și de la populație. Evident că vom plăti dacă va instanța va decide acest lucru”, a precizat edilul comunei Golăiești.

 

Închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene

 

În august 2018, Mihai Bîzdăgă și soția sa, Maricica Bîzdîgă, au fost condamnați la închisoare, cu suspendare, pentru deturnare de fonduri europene. Alături de primar și soția acestuia a mai fost condamnat atunci și viceprimarul comunei Mihai Bojoga, în funcție la momentul faptelor. Edilul a primit 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, iar vicele a primit 1 an de închisoare, cu suspendare, chiar dacă unele fapte imputate de anchetatri s-au prescris în timpul procesului. Primarul din Golăiești este proprietar al unei prospere ferme agricole, fiind de altfel și unul dintre cei mai bogați edili din județ. Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2011, primarul Bîzdîgă, în calitate de președinte al APCT  Golăiești, a depus la APIA Iași (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), în numele asociației, patru cereri de acordare a subvențiilor agricole pe suprafață, aferente anilor respectivi. În susținerea cererilor, însă, edilul a depus mai multe înscrisuri (adeverințe, tabele) cu mențiuni inexacte referitoare la suprafața de pășune și numărul de animale.

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here