Licitații trucate la Universitatea Cuza. Inspectorii europeni au descoperit nereguli la FEAA

Universitatea Alexandru Ioan Cuza încearcă să anuleze în justiție o serie de documente prin care a fost ”amendată” deoarece a cheltuit ilegal fonduri europene @ Instituțiile de implementare a programelor europene au constatat că Universitatea a trucat procedurile de achiziții organizate in cadrul proiectelor pentru care a obținut finanțare europeană

Probleme mari cu banii europeni la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Recent, instituțiile de stat din România, cele abilitate sa implementeze și să monitorizeze programele europene, au emis o serie de documente prin care au ”amendat” Unversitatea deoarece a cheltuit ilegal niște fonduri europene. Cu alte cuvinte, Universitatea Cuza trebuie sa returneze bugetului UE niște bani deoarece nu a respectat contractul de finanțare, mai exact nu a respectat legislația privind procedurile de achiziție publică, cu alte cuvinte a trucat licitațiile pentru ca banii să ajungă cu dedicație către firmele preferate. Cele mai mari probleme au fost înregistrate în legătură cu o finanțare de 750.000 lei pe care Universitatea Alexandru Ioan Cuza a obținut-o din Fondul Social European Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Acest proiect intitulat ”Program pentru cercetare doctorală de excelență în economie prin parteneriate active” a fost implementat de Facultatea de Economie. Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Capital Uman, cel prin care s-a finanțat acest proiect, a întocmit note de constatare după verificările efectuate la Cuza, în noiembrie 2017. Aceste documente stabilesc unele ”amenzi” pentru universitate deoarece nu a  respectat legislația privind achizițiile publice. Astfel, au fost constatate unele probleme la procedurile pentru achiziția papetăriei, în sensul ca nu s-a facut  cum trebuia publicitatea achiziției , termenul de depunere a ofertelor a fost redus în mod nejustificat etc.

”Din analiza fișei de date a achiziției, a informațiilor cuprinse în anunțul de intenție, publicarea în SEAP, aferente acordului cadru nr.832/15.10.2010 încheiat cu SC Umion Co SRL, nr.834/15.10.2010 încheiat cu SC Comservice Company SRL respectiv 837/15/10.2010 cu SC Roel SRL s-a constatat ca beneficiarul nu a respectat principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achiziție publică respectiv principiile transparenței, nefiind respectate obligațiile de publicitate și principiul egalității de tratament în evaluarea și selecția ofertanților. Termenul depunere a ofertelor a fost redus în mod nejustificat, nefiind îndeplinite cerințele legale pentru aceasta reducere”, au constatat inspectorii

Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Capital Uman la data de 10.11.2017 în Nota de Constatare întocmita dupa efecturea verificarilor la Cuza.

Șmecherii pentru firmele preferate

Astfel, inițial fusese anunțat ca valoarea contractului pentru produse de papetarie este de 475.000 lei, iar după aceea au fost făcute achiziții cu alte sume, prin împărțirea cotractului pe ”loturi”.

„Inițial s-a anunțat că procedura de achiziție nu va fi împărțită în loturi, iar după aceea a fost împărțită în loturi. De exemplu, cu SC Roel SRL a fost încheiat un contract pentru achiziția de tonere și cartușe. În cadrul unui lot au fost achiziționate aceste produse în suma de 1.558 lei, iar în proiect suma care era prevazută cu aceasta destinație era de 1.134 lei. Anunțul de participare pentru această achiziție a fost publicat la data de 19.08.2010, termenul de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru data de 16.09.2010. Inspectorii au stabilit ca perioada de depunere a ofertelor a fost redusa în mod nelegal de la 52 de zile la 28 de zile. Sumele cu care a fost penalizată Universitatea nu sunt mari la fiecare ”lot” de papetărie achiziționat a fost stabilită o amenda cuprinsa între 250 și 2.600 lei, însă această situație poate influența ”cazierul” instituției de învațamânt superior atunci când i se va solicita sa obțina și alte finanțari europene. Din acest motiv  Universitatea Alexandru Ioan Cuza a deschis pâna acum la Curtea de Apel Iași doua procese în care solicita anularea notelor de constatare întocmite de inspectorii antifrauda de la Organismul Intermediar pentru Programul Operațional Capital Uman din cadrul Ministerului Educației. Recent, într-unul din procesele respective Universitatea a obținut o sentința favorabila. ”Obligă pe pârâtul Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Capital Uman din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale să îi restituie reclamantei Universitatea Alexandru Ioan Cuza suma de 2583,12 lei. Obligă pe pârâtul Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Capital Uman din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale să îi plătească suma de 100 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arata în sentința respectivă care nu este definitivă.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here