Nici mai mult nici mai puțin decât șase luni i-au trebuit unui judecător de la Judecătoria Iași să spună într-o singură frază de ce trebuie oprită executarea silită a lui Relu Fenechiu pentru a recupera cele 2 milioane de euro din dosarele de corupție în care a fost condamnat @ Judecătorul respectiv a spus că deocamdată Fenechiu nu poate fi executat silit deoarece nu a fost „anunțat prin Poștă” @ „Pe cale de consecință, instanța va anula următoarele acte de executare silită întocmite de către intimat: somația nr.2230010041548007 și procesul verbal de sechestru pentru bunuri mobile nr.3350/12.07.2017″, se arată în sentința magistratului de la Judecătorie
Situația absolut revoltătoare în dosarele de executare deschise împotriva fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, cele în care Finanțele se luptă să recupereze prejudiciul din dosarele de corupție în care baronul liberal a fost condamnat după ce a fost trimis în judecată de DNA. Astfel, unui magistrat de la Judecătoria Iași i-au trebuit șase luni să scrie o singură frază în care explică de ce în opinia sa Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să oprească deocamdată executarea silită a lui Relu Fenechiu. Asta în condițiile în care ANAF trebuie să recupereze din respectivele dosare de corupție circa 2 milioane de euro. „La solicitarea expresă a intanței, Administrația Finanțelor Publice a Municipiului Iași a comunicat doar copii ale titlului de creanță și ale actelor de executare, acestea fiind comunicate prin publicitate prin afișare pe site-ul ANAF, dar nu și dovezile de executare fiscală așa cum solicitase instanța. Pe cale de consecință, instanța va anula următoarele acte de executare silită întocmite de către intimat: somația nr.2230010041548007 și procesul verbal de sechestru pentru bunuri mobile nr.3350/12.07.2017”, se arată în sentința magistratului de la Judecătorie.
Așadar, Fenechiu nu poate fi executat silit deoarece nu a fost anunțat prin Poștă că trebuie să dea înapoi ce a furat de la stat, iar unui judecător i-au trebuit șase luni să ne spună asta. Asta în condițiile în care lui Fenechiu i-au fost comunicate sentințele în care a fost condamnat și știe că trebuie să dea banii înapoi. În această perioadă, ANAF nu a putut demara o nouă procedură de executare silită. Sentința judecătorului a fost pronunțată la data de 6 iunie 2018 iar motivarea s-a afectuat pe 7 ianuarie a.c adică în urmă cu câteva zile. Finanțele au primit hotârârea în urmă cu două zile.
Au vrut să-i vândă bunurile
Au trecut exact cinci ani de la condamnarea lui Relu Fenechiu în dosarul Transformatorul și de atunci și până în prezent statul român nu a recuperat nimic. Sentința menționată mai sus a fost pronunțată în dosarul de executare silită în care ANAF încearcă să pună în aplicare sentința în care Fenechiu a fost condamnat în ceea ce presa a numit „dosarul Siveco”. Este vorba despre dosarul în care în care în data de 14.11.2016 prin sentința penala nr. 2.622, Fenechiu a fost condamnat la 3 ani și 10 luni și la returnarea prejudiciului în valoarea de 901.526 de euro, reprezentând obiectul unor infracțiuni de trafic de influență și spălare a banilor. Potrivit DNA, Fenechiu a primit de la Siveco, suma totala de 901.526 euro pentru intervenția sa pe lângă unii funcționari de la Ministerul Justiției astfel încât Siveco să câștige licitațiile de implementare a unor proiecte de software. De aceea, în luna iulie a anului 2017, Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF a instituit sechestru pe părțile sociale pe care Relu Fenechiu le deținea la SC Fene Grup SA, denumită în prezent Engeko. Aceasta este cea mai mare si mai cunoscută companie din „grupul Fene”. Fenechiu a contestat la Judecătoria Iași, măsura luată de ANAF, contestația sa fiind înregistrată în dosarul 22685/245/2017, dosar în care s-a pronunțat sentința menționată mai sus. Fenechiu a transmis în contestația depusă prin intermediul avocatului că dividentele pe care le obține de la Engeko au rămas singura sa sursă de venit iar dacă rămâne fără acțiunile respective nu va avea din ce sa trăiască. Mai mult, decât atât Fenechiu a solicitat să i se platească de către ANAF și cheltuielile de judecată pentru acest proces iar judecătorul nu i-a aprobat cererea. Magistratul respectiv nu a ținut cont de lamentările lui Fenechiu care se plângea că va muri de foame, în schimb prin ”cercetarea judecătorescă” realizată a întrebat ANAF dacă i-a transmis lui Fenechiu prin Poșta actele de executare silită și, pentru ca Finanțele nu au putut dovedi că au direcționat respectivele scrisori și către cutia de scrisori a fostului ministru, a suspendat deocamdată procedura de recuperare a banilor. Cu alte cuvinte, judecătorul a făcut astfel încât să-i vină în ajutor lui Fenechiu. Acum, după 6 luni, Finanțele sunt nevoite să o ia de la capăt cu proceura de executare silită.
Statul are de recuperat 2 milioane euro
După cum s-a arătat și mai sus pe lângă cei 901.526 euro din dosarul Siveco, statul are de recuperat și prejudiciul din „dosarul Transformatorul”, în sumă totală de de 5,4 milioane lei (peste 1 milion de euro). Să reamintim pe scurt că în acest dosar este vorba despre faptul că SC Fene Grup SA a vândut către compania Servicii Energetice Moldova , transformatoare de înaltă tensiune, vechi și ruginite dar acestea i-au fost plătite ca și cum ar fi fost noi. În acest dosar executarea silită bate pasul pe loc deoarece soția lui Fenechiu a solicitat în justiție partajul bunurilor comune iar instanța nu a pronunțat încă o sentință în acest sens. De asemenea Fenechiu mai este urmărit penal într-un alt dosar deschis de DNA pe numele său, al treilea, fiind acuzat că în perioada 2008-2014 a primit tot de la o firmă de IT suma de 4.300.000 de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI) și atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții.
Constantin MAZILU