Familia fostei șefe DIICOT Iași cere instanței să scape de plata unui credit de 2,5 milioane de euro, invocând „perimarea” @ Printre creditorii familiei apare și Gavril Țibu, un interpus al lui Diaconu demascat de 7IAȘI, care de fapt este un simplu salariat al Universității Cuza, care locuiește într-o cameră de cămin, dar care în acte învârte milioane de euro
Iulia Diaconu, fostul șef al DIICOT Iași, și soțul acesteia, Paul Diaconu, om de afaceri și fost ofițer de informații, și-au ascuns averea pe numele unui anonim, Gavril Țibu, care trăiește într-o cameră de cămin lângă Piața Nicolina. Soții Diaconu îl folosesc pe Țibu după metoda ”boschetarul” pentru a scăpa de datoriile la bănci și a-și proteja averea. Piraeus Bank este blocată la mantinelă de către soții Diaconu în incercarea de a-și recupera un credit restant de 2,5 milioane de euro cu complicitatea lui Țibu și a executorului judecătoresc. În acte Țibu este multimilionar și jucător important pe piața imobiliară. În realitate, Universitatea Cuza i-a dat lui Țibu o cameră de cămin în care să locuiască deoarece este vorba de un caz social, iar acesta nu este în stare nici măcar să-și plătească întreținerea, având datorii de aproximativ 500 lei la asociație.
Piraeus Bank luptă în instanță să recupereze un credit restant acordat fostei șefe a DIICOT Iași, Iulia Diaconu, și soțului acesteia. Paul Diaconu a depus la Judecătoria Iași o solicitare prin care cere judecătorilor să constate perimarea acțiunii de executare silită începută de Piraeus Bank. Prin aceeași acțiune, Diaconu vrea să scape și de o presupusă datorie față de săgeata sa, Gavril Țibu. Potrivit lui Diaconu, Piraeus Bank și-a recuperate peste 90% din suma pretinsă, pentru diferența fiind perimat dreptul de executare întrucât creditorii nu au întreprins nicio acțiune timp de 6 luni de zile.
“După finalizarea urmăririi silite a bunurilor imobile ipotecate în favoarea Piraeus Bank, în vederea identificării altor bunuri ale debitorilor, executorul judecătoresc a transmis ambilor creditori solicitarea de a achita în contul OCPI taxa percepută de această instituție pentru oferirea informațiilor. Deși adresa a fost comunicată la data de 15 mai 2017 către creditorul Țibu Gravril și la data de 17 mai 2017 către creditorul Piraeus Bank, nici până în prezent cei doi creditori nu au achitat taxa în cauză. Astfel, au trecut mai mult de 6 luni de la ultimul act de executare silită, fapt pentru care dreptul la executare este perimat”, se arată în cererea înaintată de Paul Diaconu judecătorilor de la Judecătoria Iași.
Totodată, Paul Diaconu a depus la dosarul cauzei un document prin care executorul judecătoresc a cerut băncii să precizeze dacă mai stăruie în executarea silită, iar bancă nu a dat niciun răspuns în acest sens.
Citeste si: Șefa DIICOT Iași a ascuns milioane de euro. Chiriaș în cămin, paravanul familiei Diaconu
Executorul, pe mână cu datornicii
De partea cealaltă, Piraeus Bank acuză faptul că Diaconu vrea să scape de excutarea silită folosind niște documente false și beneficiind de complicitatea executorului judecătoresc. Banca susține că documentele prezentate de Diaconu nu sunt reale și că se încearcă inducerea în eroare a instanței. Piraeus susține că mai are de recuperate de la familia Diaconu aproximativ 250.000 de euro și că nu a renunțat niciun moment la acest drept. Reprezentanții băncii au arătat instanței faptul că executarea silită a soților Diaconu nu s-a limitat doar la bunurile imobiliare, Paul și Iulia Beatrice având poprire pe venituri și pe conturile bancare încă din anul 2014. Astfel că, lunar, banca încasează sumele ce se rețin din pensile celor doi.
“ Executarea nu s-a perimat întrucât a fost continua sub toate formele ei, popriri asupra conturilor și a veniturilor celor doi debitori, plățile făcându-se periodic. Documentul care se pretinde că ne-a fost comunicat pe 17 mai 2017 de către executorul judecătoresc nu ne-a fost transmis. Dovada comunicării depusă la dosar este de fapt un set de documente din anul 2015 care ne-a fost comunicat la data respectivă”, menționează în documentele depuse la dosar de către reprezentanții Piraeus Bank.
Istoricul litigiului
La începutul anului 2014, Piraeus Bank inițiază executarea silită a soților Paul și Iulia Beatrice Diaconu în baza contractului de împrumut 33160/2008 și a actelor adiționale ulterioare pentru suma de aproximativ 2,5 milioane de euro, din care 1.763.000 euro debit principal, diferența reprezentând penalități de întârziere.
Citeste si: Banca procurorilor cu gulere albe! Credit de nevoi personale: 1,7 milioane de euro, leafă 2.000 de euro
Pagubă pentru Piraueus la darea în plată
Deși avea toate atuurile pentru a putea executa silit familia Diaconu, banca primește o lovitură cruntă. În același timp, Gavril Țibu, inițiază și el procedura de executare silită a șefei DIICOT în baza unor contracte de împrumut însumând aproximativ 1.4 milioane de euro, asta desi în declarația de avere Iulia Diaconu menționase o sumă mult mai mica. Executorul judecătoresc ales de Gavril Țibu începe să execute silit tocmai terenurile ipotecate de familia Diaconu în favoarea Piraeus Bank. Prin această manevră bine gândită, soții Diaconu au pus presiune pe bancă, care, într-un final, a cedat „șantajului” și a fost nevoită să ajungă la o înțelegere. Prin urmare, pentru ca terenurile puse gaj să nu fie valorificate la sume derizorii, iar banca să rămână cu buza umflată, reprezentanții Piraeus au fost nevoiți să accepte o tranzacție de dare în plată. Astfel, terenul ipotecat de soții Diaconu a devenit proprietatea băncii la un preț reprezentând 90% din suma datorată, deși valoarea de piață a imobilului nu era nici la jumătate din suma respectivă.
Rareș Neamțu