Iașul, sat fără câini! ISC confirmă ancheta 7IAȘI. Mafia Tonetelor există!

Un control al Inspectoratului de Stat în Construcții scoate la iveală faptul că „mafia tonetelor din Primărie” a dispus în mod ilegal de domeniul public și că Poliția Locală a pus batista pe țambal atunci când a efectuat verificări @ Conform Legii, Primăria trebuia să organizeze licitații, însă, în schimb, au fost acordate terenuri pentru tonete mari cât o casă pentru piloșii șefilor din primărie

O instituție a Statului Român demască mafia din Primăria Iași. Inspectoratul de Stat în Construcții demontează punct cu punct încercările de mușamalizare ale unor ilegalități orchestrate de directorul Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, și șefa Biroului Mici Întreprinzători din Primăria Iași, Cristina Huțanu. Un document exploziv transmis de către ISC către redacția 7 IAȘI arată cum inspectorii de la Control Urbanism din cadrul Poliției Locale, sub coordonarea directorului Liviu Zanfirescu, au refuzat aplicarea dispozițiilor legale în domeniul construcțiilor pentru a acoperi ilegalitățile comise de două societăți comerciale care au amplasat fără autorizație de construire două chioșcuri pe domeniul public, cedând astfel presiunilor venite din partea șefilor din Primăria Iași.

Săptămânalul 7 IAȘI a publicat mai multe materiale despre grupul infracțional organizat creat în jurul comerțului stradal din Iași. Sub pretextul ”curățeniei” chioșcurilor amplasate ilegal pe domeniul public, cuplul Chirica – Harabagiu a căutat o modalitate prin care comercianții vechi să fie eliminați de pe piață, în locul lor apărând societăți noi, a căror patroni fac parte din camarila noii orânduiri din Primăria Iași.

Poliția Locală: este legal. ISC: este ilegal!

În luna august, societatea Raimar Com amplasează o construcție în suprafață de 50 mp în apropierea Pieței Nicolina. Sesizată atât de cetățenii din zonă cât și de repoterii 7 IAȘI, Poliția Locală merge la fața locului să verifice documentele.  În urma controlului inspectorii au constatat că societatea nu deține autorizație de construire, însă, în urma presiunilor venite din partea conducerii Primăriei sistează orice acțiune. În primă fază, prins între solicitările presei și presiunea șefilor, Liviu Zanfirescu încearcă să găsească o soluție. Admite într-un document oficial transmis redacției că societatea nu are autorizație de construire dar nu aplică nicio sancțiune. Pentru a da o aparență de legalitate, Zanfirescu invocă în mod eronat un articol de lege pentru a-l face scăpat pe patronul Raimar Com, Marian Răileanu. ”Pentru executarea lucrărilor de construire a unui chioșc amplasat în parcarea publică a Pieței Nicolina din bulevardul Nicolae Iorga nr. 30 , vă facem cunoscut faptul că în conformitate cu art 11 aln 2 din Legea 50/1991 se pot executa fără autorizație de construire și lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre, destinate furnizării și comercializării presei, cărților și florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundații sau platforme”, era găselnița pe care Zanfirescu o invoca pe data de 13 septembrie pentru a nu amenda societatea și a dispune sistarea lucrărilor.

O săptămâna mai târziu, Zanfirescu revine cu o completare pentru a întări motivul neaplicării legii, invocând faptul că, construcția de 50 mp ar fi un corp mobil care nu se încadrează în prevedrile legii 50/1991.: ”Deținătorul statuarului mobil amplasat în zona Piața Nicolina nu desfășoară nicio activitate comercială, astfel încât Poliția Locală nu a putut stabili obiectul activității comerciale în sensul respectării avizului de principiu eliberat de către Primăria Municipiului Iași.” Numai că, printr-o adresă transmisă pe data de 18.12.2018 Inspectoratul de Stat în Construcții demontează minciunile Poliției Locale și îi dă cu legea în cap lui Liviu Zanfirescu.

”I.S.C: Iași a constatat existența unui spațiu comercial tip baracă cu structură din profile metalice, închideri și acoperiș din panouri de tip sandwich, placaj din lemn și tâmplărie termopan, cu suprafața construită de cca. 50 mp, amplasat pe platforma asfaltată existentă, la intersecția dintre bulevardul Nicolae Iorga și strada Broscărie (zona Piața Nicolina). Dimensiunile de gabarit precum și alcătuirea sa nu permit includerea acestui obiect în categoria obiectelor mobile pentru care prevederile Legii 50/1991 nu sunt aplicabile.”

Deci, în mod evident, soluția legală era amendarea societății și dispunerea sistării lucrărilor. Având în vedere explicațiile date de ISC, există două variante: fie polițiștii locali, în frunte cu Zanfirescu, nu cunosc legea și nu sunt în stare să o aplice, fie s-a încercat acoperirea ilegalităților prin mistificarea adevărului.

ISC: Chioșcul de la UMF este ilegal

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. În luna octombrie 2018, 7 IAȘI a sesizat Poliția Locală despre amplasarea unei construcții ilegale în apropierea Universității de Medicină. Chioșcul aparține firmei lui Daniel Mangalagiu, ginerele fostului șef al Poliției, Ghiorghi Plai.

Astfel, intră din nou în scenă Liviu Zanfirescu cu o nouă misiune, nu de a apăra interesul public, ci de a fraterniza cu infractorii. Timp de aproape trei luni de zile Poliția Locală nu a luat nicio măsură deși a constatat că societatea ginerelelui Plai a construit ilegal acel chioșc. Abia după  ce ISC a intrat pe fir, Zanfirescu s-a panicat și a început să își acopere urmele. Era însă prea târziu.

Conform adresei transmise redacției 7 IAȘI, ”I.J.C. Iași a constatat existența unui chioșc fixat la teren, cu suprafața construită de cca. 20 mp, pe spațiul verde limitrof străzii Universității din municipiul Iași. Pentru asigurarea accesului la acest chioșc, de pe trotuarul străzii Universității, au fost executate două alei și o platformă din beton și pavaj beton. Chioșcul este prevăzut cu firmă, accesoriu care necesită autorizație de contruire. Pe platforma din fața chioșcului sunt amplasate 4 mese circulare protejate de o copertină alcătuită din două tronsoane, cu structură metalică, acoperite cu material textil, atașate acestuia și prevăzute cu un dispozitiv de acționare manuală. Este evident că acest chioșc nu are dotări conform prevederilor legale în vigoare (sistem de rulare, frânare și semnalizare) pentru a fi admisă tranctarea/deplasarea sa pe căile de circulație publice, deci, nu poate fi inclus în categoria obiectelor mobile pentru care prevederile Legii 50/1991 nu sunt aplicabile.”

Deși conform acestui document lucrurile erau foarte clare, Zanfirescu nu a luat nicio măsură timp de trei luni de zile.

Domeniul public, antamat fără licitație

Cei doi proprietari de chioșcuri își desfășoară liniștiți activitatea în continuare deși sunt în ilegalitate. Primăria Iași le asigură spatele. Șefa Biroului Mici Întreprinzători, Cristina Huțanu, le-a eliberat în mod ilegal autorizații de funcționare. Ba mai mult, până și contractele pentru terenurile pe care sunt amplasate construcțiile au fost încheiate în mod ilegal. Conform procedurilor, Comisia constituită la nivelul Primăriei Iași, poate acorda amplasamente doar pentru chioșcurile care sunt în suprafață de maxim 5 mp sau pentru cele care sunt amplasate temporar. Pentru suprafețe mai mari era obligatorie desfășurarea unor licitații publice. Ori, cele două societăți au primit din partea Primăriei 50 mp respectiv 20 mp prin atribuire directă.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here