Petran Paveliuc abordează muzica într-un mod neconvențional și creativ, încurajând tinerii să descopere bucuria pe care muzica o transmite, să își urmeze pasiunea și să se exprime liber prin muzică. Petran Music School urmărește dezvoltarea inteligenței emoționale prin intermediul muzicii, stimulând încrederea, voința și creativitatea tinerilor. ”Ne propunem să îndrumăm copiii să devină adulți echilibrați emoțional, care să dobândească abilități avansate de comunicare, management și leadership ce le vor permite să atingă cu ușurință succesul în orice domeniu își aleg să profeseze” – așa creionează sumar Petran obiectivul celei mai cunoscute școli musicale din Iași. Câteva zeci de copii au ales să urmeze cursurile acestei școli din pasiune pentru muzică sau cu speranța de a deveni vedete într-o zi. Aflați din rândurile de mai jos detalii despre cum a luat ființă Petran Music School și care sunt secretele din spatele micilor artiști.
1.Pentru cei care nu vă cunosc, ce reprezintă Petran Music School?
PETRAN PAVELIUC: Petran Music School, așa cum sugerează și numele, este o școală de muzică, singura din Iași care pune accentul pe dezvoltarea personală prin intermediul muzicii. La școala noastră îi învățăm pe copii și pe adulți să cânte, fie vocal, fie la un instrument, le prezentăm noțiuni teoretice și practice din acest domeniu și corelăm emoțiile cu tehnica.
Este cunoscut faptul că muzicienii au corpul calos mult mai bine dezvoltat decât restul oamenilor, corpul calos făcând legătura între cele două emisfere ale creierului, deci între partea artistică și cea logică. Pe lângă cursurile pe care le desfășurăm individual sau de grup, în cazul formațiilor, avem concerte unplugged, live, workshopuri, tabere de muzică și participăm, desigur, la evenimentele la care suntem invitați.
-
Cum v-a venit ideea acestui proiect? Care au fost momentele cheie?
PETRAN PAVELIUC: Ideea acestui proiect a venit cu mulți ani în urmă, când eu am început să predau cursuri de chitară. În timp, numărul solicitărilor a crescut tot mai mult, iar o parte dintre elevi mi-au devenit chiar asistenți la școală, adică au început și ei să predea.
Și pentru că eu iubesc muzica și am cântat în formații, a fost o experiență care m-a ajutat să mă dezvolt, am considerat că este mai bine să adun în jurul meu și alți profesori, pentru alte instrumente, și să pregătim împreună copiii. Avem cursuri de Chitară, de Tobe, Percuție, Pian, Canto, Teorie Muzicală și avem și un curs de Comunicare și Inteligență Emoțională.
Sunt adeptul dezvoltării organice, cred că acest proiect a crescut odată cu dezvoltarea noastră ca oameni, ca echipă, ca urmare a solicitărilor primite, așa că le consider pe toate momente firești și sunt convins că vom continua să ne dezvoltăm.
-
Care a fost cheia succesului acestui proiect?
PETRAN PAVELIUC: Cheia succesului a fost dragostea pentru muzică încununată de multă muncă. Atât pasiunea mea și a fiecăruia dintre profesorii și asistenții de la Petran Music School, precum și efortul depus de noi ca echipă ne-a adus la acest nivel și sunt foarte bucuros de acest lucru. Apoi, am avut întotdeauna susținerea familiilor noastre în tot ce ne-am propus să facem, iar asta a contat enorm.
-
De ce aleg copiii școala dumneavoastră de muzică?
PETRAN PAVELIUC: O aleg pentru că roadele muncii și pasiunii noastre ne recomandă. Și, bineînțeles, pentru că vor să învețe să cânte și vor să fie învățați de oameni cu experiență și care se dedică meseriei lor.
De asemenea, facem tot posibilul ca dragostea elevilor pentru muzică și perseverența lor să se vadă pe scenă, organizăm multe evenimente, participăm la evenimentele la care suntem invitați și faptul că există o continuitate îi motivează.
-
De ce aleg copiii muzica sau intrumentele? Din pasiune, curiozitate, pentru performanță sau împinși de la spate de părinți? “Bobocii” știu ce vor sau îi orientați dumneavoastră?
PETRAN PAVELIUC: Copiii aleg muzica pentru că este o artă, una care te dezvoltă personal, dacă știi cum să o aplici în viața de zi cu zi. Noi nu suntem conduși de competiție, de performanța aceea a premiilor. Noi îi ajutăm pe copii să își ducă mai departe curiozitatea și pasiunea, iar ca rezultat apare inevitabil performanța.
Ca să înveți să cânți e nevoie de mult exercițiu, prin urmare, copiii care vin la noi își doresc să facă asta și sunt susținuți de părinți. Avem la început o ședință de evaluare și în funcție de înclinația copilului, de vârsta lui, dar și de abilitățile sale hotărâm ce este mai bine să studieze. Alți copii aleg două instrumente, sau învață la un instrument și mai cântă vocal, totul depinde de la o persoană la alta, de dorințe și de posibilități.
-
Care este cel mai de succes produs Petran Music School? Care sunt realizările cu care vă mândriți?
PETRAN PAVELIUC: Fiecare copil sau adult care a învățat să cânte și care s-a dezvoltat personal este un succes pentru noi. Dacă este să ne referim însă la persoane care s-au evidențiat mai mult în activitatea lor și ca urmare a cursurilor noastre, aș putea să îi menționez pe Maia Mălăncuș, câștigătoarea trofeului Vocea României Junior, Andrei Cerbu, finalist al show-ului „Românii au talent” și care în prezent cântă cu trupa sa, Andrei Cerbu & The Crossroads și pe Rareș Gherman, care s-a mutat anul trecut în America și a primit o bursă de studiu la Berklee College of Music.
-
Am văzut că realizați foarte multe evenimente publice cu copiii. Povestiți-ne puțin despre concerte și acțiuni.
PETRAN PAVELIUC: Da, avem în fiecare an în vară și în iarnă concertele noastre live, Petran & The Gang, unde cântă cursanții noștri, solo sau în echipe, formații, apoi avem concertele Unplugged pe care le organizăm în diferite locații din Iași, tot cu elevii noștri.
Încercăm să onorăm toate invitațiile primite la diverse festivaluri sau evenimente de caritate. Și mai avem un concert anual și la finalul taberei noastre de muzică, Petran Music Camp.
-
Ce este Petran Music Camp?
PETRAN PAVELIUC: Este tabăra de muzică pe care o organizăm anual, în 2018 am ajuns la cea de a X-a ediție. În luna iulie, de regulă, plecăm împreună cu elevii înscriși în această tabără la munte, petrecem o săptămână împreună aprofundând studiile la instrumentul ales sau la canto și învățând un instrument secundar. La întoarcerea în Iași organizăm un concert, să le arătăm celor dragi roadele muncii noastre.
Este o provocare, nu e simplu să pleci cu peste 40 de copiii și să prezinți un concert după doar o săptămână de lucru și repetiții. Însă faptul că am ajuns la acest număr de ediții ne arată că facem bine ceea ce facem.
-
Cât de costisitor este pentru un părinte care vrea să își susțină copilul să facă performanță în muzică?
PETRAN PAVELIUC: Sunt investiții care trebuie făcute, în primul rând este nevoie ca acel copil să studieze acasă la instrument. Deci primul lucru de care trebuie să ne asigurăm este că părinții îi pot achiziționa copilului instrumentul. Apoi mai sunt cursurile care trebuie să fie achitate, de regulă ne întâlnim cu elevii o dată pe săptămână. Însă am căutat întotdeauna soluții să facem ce este mai bine pentru copil și părinții care vin spre noi știu deja aceste aspecte sau le explicăm în ce constă totul și ei decid mai departe ce își doresc să facă.
-
Ce proiecte de viitor aveți?
PETRAN PAVELIUC: Ne dorim să continuăm să facem ce ne place și să transmitem acest lucru și elevilor noștri. Proiecte sunt multe, odată ce numărul elevilor crește, probabil că va trebui să organizăm mai mult de o tabără pe an, spre exemplu.
Avem și un studio de înregistrări pe care l-am dotat și ne dorim să ne dezvoltăm și pe partea aceasta, să înregistrăm cântece, albume.
Însă avem încredere că toate proiectele se vor concretiza la timpul lor și vă invităm să ne rămâneți aproape pentru a vedea ce noutăți avem.
Andrei VILICHE