Protejatul DNA, prins cu 800.000 de euro, fără acoperire. „Să-mi sugi p…a!”

Cine este protejatul DNA la Iași: „Să-mi sugi p…a! Dacă scrii așa, îți dau un miliard!” @ Omul de afaceri Cornel Brânză nu poate justifica cheltuieli de 800.000 de euro @ Firmele lui Brânză au plimbat între ele miliardele încasate, dar nu au documente care să demonstreze că au efectuat lucrări @ Brânză a fost denunțat pentru tunurile de la Drumuri Județene, dar DNA l-a transformat în victimă @ Fiscul a arătat că Brânză nu deține documente prin care să demonstreze că a efectuat lucrările de reparații la drumuri județene așa cum este prevăzut în contract @ Per total, firma lui Brânză nu poate justifica cheltuieli de 3.633.789 lei , statul fiind păgubit cu 622.464 lei @ Inspectorii de la Finanțe au mai descoperit că Brânză a cumpărat clădiri și apartamente, tranzacțiile neavând însă nici o legătură cu activitatea firmei

Un nou control confirmă  modul în care Cornel Brânză, „protejatul DNA”, și-a bătut joc de zecile de miliarde încasate pentru modernizarea drumurilor județene din Iași. După Curtea de Conturi și Serviciul de Audit din cadrul Consiliului Județean, a venit și rândul Direcției Regionale de Finanțe să constate că Brânză nu prea poate justifica ce a făcut cu  banii încasați pentru întreținerea drumurilor județene. Inspectorii Fiscului au ajuns la această concluzie după ce au finalizat controlul fiscal efectuat la SC Con Ted Company SRL, firmă înființată de Cornel Brânză, după ce Ted Construct cea mai cunoscută firmă a sa, a intrat în insolvență. Controlul fiscal a scos în evidență faptul că firma Con Ted Company nu poate justifica cheltuieli în valoare totală de 3.633.789 lei din care 2.156.000 lei reprezintă cheltuieli pentru întreținerea drumurilor județene.

Combinații între firmele lui Brânză

Inspectorii Fiscului au găsit nereguli în ceea ce privește colaborarea dintre cele două firme ale lui Cornel Brânză și anume Ted Construct și Con Ted Company. Cele două firme au contractat în asociere lucrări de întreținere a drumurilor de la Direcția de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași. În contabilitatea firmei verificate recent de Fisc și anume Con Ted Company SRL s-a descoperit decontarea unor cheltuieli de întreținere a drumurilor care ar fi fost efectuate în baza contractelor încheiate în tandem cu Ted Construct. După cum am precizat și mai sus, Fiscul a constatat că firma Con Ted Company nu deține suficiente documente prin care să justifice respectivele cheltuieli. Unul din contractele verificate de Fisc se referă la cel prin care firmele lui Brânză s-au angajat să întrețină drumurile județene pe timp de vară. Este vorba despre acordul cadru nr.3406/19.08.2015 având ca obiect „Lucrări de  întreținere pe timp de vară la drumuri județene pentru perioada 2015-2016”, încheiat de Direcția de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași și asocierea Ted Construct SRL, Con Ted Company și Enviro Construct. În baza acestui contract, cele trei firme au încasat 15 milioane lei pe an pentru întreținerea drumurilor. Ori, aici s-au găsit problemele prezentate mai sus. Firmele lui Brânză au plimbat între ele miliardele încasate, dar nu au documente care să demonstreze că au efectuat lucrări.

„Urmare a celor prezentata mai sus, cheltuielile în sumă  de 2.156.000 lei înregistrate în contabilitate fără a avea la bază un document justificativ ( factură și situații de lucrări sau alte documente din care să reiasă ce cheltuieli au fost efectuate și pentru ce obiectiv, nu sunt deductibile fiscal”, au constatat inspectorii Fiscului.

Fiind interogat de inspectorii Fiscului, Brânză a spus că firma Con Ted Company a efectuat lucrări în baza colaborării cu Ted Construct deși el a condus ambele societăți. Fiscul a considerat că explicațiile lui Brânză nu stau în picioare deoarece între cele două societăți nu a fost încheiat un acord cu respectarea prevederilor legale. „Referitor la explicațiile date prin nota explicativă, din care rezultă că cheltuielile în sumă de 2.156.000 lei, reprezintă valori stabilite în baza contractelor cadru între Con Ted Company SRL și SC Ted Construct SRL pentru lucrări de reparații drumuri, pentru care cheltuielile înregistrare în contabilitatea SC Con Ted Company SRL reprezintă partea aferentă de 35 la sută și 5 la sută în sarcina colaboratorilor menționăm faptul că societatea nu a prezentat un contract de asociere în participație prin care se desemnează condițiile ce îi revin fiecărui asociat conform prevederilor legale”, se arată în raportul Fiscului.

Și-a cumpărat apartament în București

De asemenea, Fiscul a constatat că Brânză a folosit banii firmei pentru a cumpăra o serie de clădiri. Aceste cheltuieli au fost considerate ca fiind nejustificate, având în vedere că respectivele imobile nu au fost folosite pentru ca firma să-și sporească veniturile. Astfel, în luna decembrie 2015, Con Ted Company SRL a cumpărat o clădire în Iași, pe strada Sfântul Sava, plătind 1.194.680 lei. În luna ianuarie 2016, a cumpărat un imobil în Bacău pe strada Letea și a plătit 800.000 lei.  În februarie 2016, Brânză a cumpărat un apartament pe strada Libertății nr.22 și a plătit 764.300 lei. Fiscul a considerat că toate cheltuielile cu amortizarea costurilor de achiziție și întreținere a acestor imobile nu sunt deductibile deoarece nu au fost efectuate în scopul desfășurării activității economice.

Contactat telefonic, Cornel Brânză a început să înjure ca un fost șofer de Raba care a devenit patron de firmă de asfaltări refuzând să răspundă la întrebări.

DNA nu-l aude decât pe Brânză

În ciuda faptului că în ultimii ani, în mai multe ziare locale au apărut articole legate de dezastrul lăsat de firmele lui Brânză care s-au umplut de sute de gropi la scurt timp după ce au fost „reparate” de firmele acestuia, marele „asfaltator” par să fie intangibil. Dimpotriva DNA s-a mișcat foarte repede după ce Cornel Brânză a depus o plângere pentru abuz în serviciu împotriva șefului CJ Iași, Maricel Popa. Asta în condițiile în care șeful administrației județene reclama tocmai calitatea proastă a lucrărilor făcute de firmele lui Brânză. Recent, presa ieșeană inclusiv 7IAȘI a arătat că drumul județean care face legătura dintre comunele Holboca și Tomești s-a umplut de gropi la numai două-trei luni după ce a fost asfaltat de firmele lui Brânză. Cu toate acestea DNA nu vede, nu aude.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here