Dosar penal pentru blocul lui Bolobiță. Vecinii vor demolarea si despăgubiri de 100.000 euro

Dosar penal care îl vizează pe dezvoltatorul Cristinel Bolobiță, cel care a început recent să construiască un bloc lângă Spitalul de Boli Infecțioase @ Acuzațiile sunt de distrugere și asta deoarece vecinii au arătat că a fost demolat un monument istoric petru a face loc blocului lui Bolobiță @ În același timp, oamenii cer in instanță anularea autorizației de construire și plata unor despăgubiri de cel puțin 100.000 euro @ „Oricine poate avea un dosar penal, lăsăm autoritățile să-și facă datoria”, a spus Bolobiță

Dosar penal și proces în justiție de anulare a autorizației de construire pentru blocul pe care îl ridică în prezent lângă Spitalul de Boli Infecțioase dezvoltatorul imobiliar Cristinel Bolobiță. Astfel, în ciuda faptului că atât șefii municipalității ieșene cât și cei ai Direcției de Cultură îl apără pe dezvoltatorul Cristinel Bolobiță, cel care este acuzat că a demolat un monument istoric pentru a-și ridica blocul, lucrurile nu sunt deloc lămurite. Proprietarii unei case aflate pe un teren care se învecinează cu suprafața pe care se construiește blocul au deschis un proces prin care solicită anularea autorizației de construire obținută de Bolobiță, prezentând o serie de argumente care susțin acuzația că într-adevăr dezvoltatorul a demolat un monument istoric pentru a construi. În procesul deschis de Sorin și Demetra Andrian se cere ca Bolobiță să plătească daune materiale de 100.000 euro pentru disconfortul creat de demolarea ilegală a unui monument istoric și construirea blocului. La dosarul civil aflat deja pe rolul instanței, oamenii au depus și unele dovezi care arată că modul în care a fost demolat monumentul istoric numit Casa Pogonat face obiectul unui dosar  penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

„A fost demolat un monument istoric”

Familia Andrian a arătat în fața judecătorilor că Direcția pentru Cultură a încurajat confuzia generată de municipalitate și de dezvoltator cu privire la adresa exactă a monumentului istoric și numerotarea străzilor pe care se află imobilele învecinate, tocmai pentru a ascunde faptul că Bolobiță a demolat monumentul istoric. Astfel, s-a arătat că de-a lungul timpului Direcția pentru Cultură a emis și o serie de documente din care reieșea că  la adresa unde construiește în prezent Bolobiță s-a aflat Casa Pogonat (imobilul monument istoric moștenit de actrița Margareta Pogonat). Asta în condițiile în care, în prezent, Direcția pentru Cultură susține că monumentul istoric s-a aflat la altă adresă. Pentru a mai stabili un reper, precizăm că familia care a deschis procesul locuiește pe strada Nicolae Bălcescu nr.17.

„Pentru indicativul strada Nicolae Bălcescu, pentru numărul 17 au figurat 3 imobile diferite: strada Nicolae Bălcescu unde se află imobilul în care locuim, strada Nicolae Bălcescu nr.17 bis, strada Nicolae Bălcescu 18 Bis,este proprietatea familiei Dumbravă (așa cum reiese din extrasul de carte funciară nr.3.08.2018) și strada Nicolae Bălcescu nr.17A, fosta casă a familiei Pogonat, imobil ce figurează la indicativul IS -II – m-B-03721, în lista monumentelor istorice din județul Iași, casă începută în secolul 19, și care a fost demolată în vederea efectuării lucrărilor de construcții de către pârâții Bolobiță Costel Cristinel și Bolobiță Geanina cu eludarea prevederilor legale prin crearea unor confuzii dorite referitoare la adresa  pentru care s-au solicitat documentele necesare obținerii autorizației de construire”, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de familia Andrian.

Confuzie la Direcția pentru Cultură

De asemenea, familia Andrian a depus la dosar documente care arată că de-a lungul timpului Direcția pentru Cultură a emis documente care trădau faptul că instituția nu stabilise o adresă clară a monumentului istoric, iar de această nesiguranță și confuzie a profitat acum dezvoltatorul Bolobiță. Prin urmare, în opinia acestora,  Direcția pentru Cultură îl apără acum pe Bolobiță pentru a ascunde faptul că a dat dovadă de neglijență și nu a evitat astfel demolarea ilegală a monumentului istoric.

„În adresa nr.1759/1.08.2018 de la Direcția pentru Cultură pentru imobilul Margaretei Pogonat se precizează adresa Nicolae Bălcescu nr.17 corp B și faptul că la adresa Nicolae Bălcescu nr.17 A este monument istoric. În urma consultării de documente de la serviciul GIS Cadastru am constatat că există adresa nr.248/10.03.2014 prin care se precizează de către același director executiv al Direcției pentru Cultură Iași  către domnul avocat Lupu, reprezentantul legal al doamnei Pogonat că monumentul istoric este la adresa Nicolae Bălcescu nr.17 Bis existând astfel răspunsuri diferite cu referire la același monument istoric”, se mai arată în documentele depuse la dosarul prin care se solicită anularea autorizației de construire eliberată de primărie pentru blocul lui Bolobiță.

Supriză pentru Bolobiță: dosar penal

Jurnaliștii 7IAȘI l-au contactat pe dezvoltatorul Cristinel Bolobiță care a aflat pe această cale că întreaga afacere face obiectul unui dosar penal.

„Știam că este pe rol un proces civil deschis de niște vecini. Acest proces se va închide în curând, lăsăm justitiția să-și facă treaba. Nu știam însă de existența unui dosar penal”, a spus Bolobiță.

Pe lângă familia Andrian și ceilalți proprietari de case  care se învecinează cu blocul lui Bolobiță au depus nenumărate sesizări la instituțiile statului. O astfel de sesizare a fost depusă de familia Cohl (Radu și Maria) și la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Iași. IPJ Iași a transmis familiei Cohl că dupa ce a fost depusă sesizarea, a fost deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere și demolarea ilegală a unui imobil.

„Cu privire la casa monument istoric din municipiul Iași, strada Nicolae Bălcescu nr.17A vă comunicăm că aspectele sesizate fac obiectul dosarului penal 7940/P/2018 înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „distrugere” faptă prevăzută și pedepsită  de art.253 alin 1 și alin 3 Cod Penal și „executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute de Lege, prevăzută de art.24 din  Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții”, se arată într-o adresă de răspuns a IPJ Iași.

Bolobiță a adăugat că nu-și face probleme în legătură cu acest dosar penal deoarece el a respectat Legea.

„Oricine poate avea un dosar penal, lăsăm autoritățile să-și facă datoria”, a adăugat Bolobiță.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here