Culmea penibilului! Directorul de la Ateneu, „medaliat” cu un suvenir de 12 lei

Pe scenă, în fața publicului, în prezența primarului Mihai Chirica și a senatorului Iulia Scântei, directorul Ateneului Iași, Andrei Apreotesei, a fost „medaliat” cu un suvenir cumpărat cu 12 lei @ „Eu nu pot să acord medalii. Este un suvenir. Am achiziționat vreo 25 de bucăți de la Muzeul Național de Istorie pe care le-am împărțit”, a declarat senatorul Iulia Scântei @ Cum a fost prezentat evenimentul pe canalele oficiale ale Primăriei Iași: directorul Ateneului a primit „medalia Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial 1916-1918”

Festivismul deșănțat promovat Mihai Chirica îmbracă formele penibilului. După ce a decernat „Premiul Dan Hatmanu” pictorului Dan Hatmanu, Mihai Chirica s-a înghesuit la o poză alături de directorul Ateneului Iași, Andrei Apreotesei, gratulat cu „medalia Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial 1916-1918”.

De fapt, este vorba despre o farsă, despre un suvenir precum un magnet de frigider, cu care Apreotesei a ales să se mândrească pe scena Ateneului Iași, încadrat de primarul Mihai Chirica și de senatorul PNL Iulia Scântei.

„Medaliat” în fața publicului

Pe scurt, directorului Ateneului Iași a primit pe scenă, în fața publicului adunat pentru o reprezentație artistică, un suvenir achiziționat de la casa de bilete a Muzeului Național de Istorie a României și nicidecum o medalie.

„Managerul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, a primit din partea doamnei Senator Iulia Scântei, medalia Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial 1916-1918, în Ediția Aniversară Centenară, pentru civili.
Această distincție a fost acordată pentru contribuția sa și a Ateneului din Iași la promovarea valorilor culturale naționale, a istoriei românilor și a rolului fundamental al Armatei Române, al Coroanei Române și al Orașului Regal Iași, la făurirea statului român modern și reîntregirea României”, este anunțul pompos promovat pe pagina de facebook a Ateneului Iași.

„Eu nu pot să acord medalii. Este un suvenir”

Lumină în acest caz de grandomanie cu valențe patologice face chiar senatorul Iulia Scântei. Aceasta a explicat pentru 7IAȘI că, de fapt, medalia nu este o medalie, ci un suvenir, achiziționat de la poarta Muzeului Național de Istorie a României.

„Eu nu pot să acord medalii. Este vorba de o distincție. Este un suvenir. Am achiziționat vreo 25 de bucăți de la Muzeul Național de Istorie pe care le-am împărțit celor care au avut merite în organizarea manifestărilor legate de Centenar. Și dumneavoastră puteți să cumpărați astfel de suveniruri, care nu sunt medalii”, a declarat pentru 7IAȘI senatorul liberal Iulia Scântei.

12 lei pentru „medalie”,  la poarta Muzeului

Mergând pe firul sugerat de Iulia Scântei, am sunat la Muzeul Național de Istorie a României. Am solicitat să cumpărăm, la fel ca senatorul PNL, replici ale „ medaliei Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial 1916-1918”. Pe site-ul Muzeului, la rubrica Magazin, suvenirul nu era disponibil. Explicația a venit de la un angajat al Muzeului, care s-a oferit să ne ajute.

„Produsul pe care îl căutați nu este disponibil în magazinul on-line. Putea fi achiziționat de la Casa de Bilete, dar stocul a fost epuizat. Puteți reveni cu o comandă, dar mai durează. Produsul costă 12 lei”, a declarat angajatul Muzeului Național de Istorie a României.

Adevărata medalie Crucea Comemorativă a Primului Război Mondial 1916-1918 a fost acordată tutu

ror participanților la Războiul de reîntregire. Medalia comemorativă nu este o medalie în adevăratul sens al cuvântului, ci un suvenir.

 

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here