Ginerele șefului Poliției, fast-food fără autorizație lângă UMF.  Afacerea ajunge la Investigații Criminale

Ginerele lui Gheorghi Plai, fost șef al IPJ Iași și al Poliției Române, a ridicat în buricul târgului, la doi pași de Universitatea de Medicină, o construcție ilegală, fără a deține autorizațiile necesare. Construcția a fost trântită în mijlocul spațiului verde care desparte spitalul Sf. Spiridon de UMF. Deși construcția este amplasată într-o zonă centrală, nimeni din Primăria Iași sau de la Poliția Locală nu a verificat documentele și legalitatea construcției. De ce? Pentru că toată afacerea s-a desfășurat sub oblăduirea primarului Mihai Chirica și a viceprimarului Gabriel Harabagiu. Tupeul acestora merge până acolo încât au încercat să ascundă faptul că acea construcție este ridicată ilegal. Restaurantul ”Torro” de lângă UMF aparține societății Grill House Catering, companie care îi are asociați cu părți egale pe Daniel Mangalagiu, ginerele lui Gheorghi Plai, și pe Răzvan Burlacu.

Pe data de 2 octombrie 2018, reporterii 7 IAȘI au solicitat Poliției Locale să comunice dacă locația de street-food Torro, de lângă UMF, deține autorizație de construire, așa cum prevede legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Pe 10 octombrie, Poliția Locală trimite o adresă în care vorbește doar de contractul de folosință încheiat cu Primăria Iași și de autorizația de funcționare. Nimic despre autorizația de construire și despre suprafața ocupată, puncte sensibile care arătau ilegalitatea comisă. Poliția Locală aflase că firma aparține ginerului lui Gheorghi Plai și că afacerea e cu girul șefilor din Roznovanu. Din nou, Liviu Zanfirescu era pus în postura de a acoperi ilegalitățile altora. 7 IAȘI insistă din nou la Poliția Locală și cere răspunsul punctual referitor la legalitatea construcției.

Poliția Locală: „beneficiarul construcției nu deține autorizație de construire”

Prin adresa numărul 13111/13637 din 12.10.2018, Poliția Locală confirmă faptul că firma lui Mangalagiu a executat construcția chioșcului și a platformei pe care este amplasat fără a avea autorizație de construire : ”urmare a verificărilor efectuate în teren la chioșcul de alimentație publică situat în vecinătatea Universității de Medicină și Farmacie (str. Universității) s-a constatat faptul că beneficiarul construcției nu deține autorizație de construire pentru aceasta. Față de cele mai sus constatate am solicitat Direcției de Arhitectură și Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Iași să ne comunice dacă chioscul mai sus amintit se află într-o zonă construită protejată pentru a dispune măsurile legale prevăzute de legea 50/1991.”

Potrivit informațiilor obținute de reporterii 7 IAȘI, chioșcul este situat într-o zonă construită protejată, ceea ce înseamnă că, potrivit legii 50/1991, se va întocmi un dosar penal pentru construirea fără autorizație. Astfel că, după primirea răspunsului oficial din partea Primăriei Iași, șeful Poliției Locale are obligația de a sesiza Poliția Județului Iași, dosarul urmând a fi instrumentat de Serviciul Investigații Criminale.

Cristina Huțanu, „cheia și lăcata” comerțului stradal

Însă în spatele acestei afaceri există un șir mult mai lung de ilegalități. Iar aici intră în scenă din nou Cristina Huțanu, șefa Biroului Mici Întreprinzători din cadrul Primăriei Iași, cea pe care Chrica și Harabagiu o folosesc drept coadă de topor pentru a-și rezolva problemele personale în ceea ce privește comerțul stradal din oraș.  Cristina Huțanu eliberează firmei Grill House, în iulie 2018, autorizația de funcționare pentru Torro. Numai că, conform procedurilor prevăzute în HCL 410/2016, eliberarea autorizației se face în baza unei documentații care trebuia să conțină obligatoriu și autorizația de construire! De ce a întocmit Huțanu autorizația de funcționare dacă știa că nu sunt îndeplinite condițiile legale? Presiunile șefilor din Roznovanu au fost atât de mari încât să încalce cu bună țtiință legea? Însă asta nu e tot! Mangalagiu a inaugurat restaurantul Torro pe 18 martie 2018 ceea ce înseamnă că patru luni de zile a funcționat ilegal fără ca nicio autoritate să îl întrebe nimic.Ba mai mult, Grill House ocupă aproximativ 40 de metri pătrați din spațiul verde de lângă UMF, deși prin contract plătește pentru mai puțin de jumătate. Rețeta aplicată de Mangalagiu a fost deja patentată de Harabagiu în Parcul Expoziției și este valabilă doar pentru ”șmecherii” târgului. Pentru restul comercianților, Cristina Huțanu le întocmește somații și notificări de reziliere, îndeplinind solicitările șefilor ca o slugă credincioasă. Legea este opțională pentru ei.

Chirica, viteaz doar pe fondul consumului de artificii

Reporterii 7 IAȘI au transmis purtătorului de cuvânt o solicitare privind emiterea unui punct de vedere în speța chioșcului de la UMF. Am dorit să aflăm ce măsuri va lua Primăria Municipiului Iași împotriva funcționarilor care au eliberat autorizația de funcționare încălcând legea și totodată să vedem ce se va întâmpla cu construcția ilegală aflată pe domeniul public. Ne-am fi așteptat ca primarul Mihai Chrica să fie la fel de viteaz ca și în cazul altor comercianți care au încălcat legea și a căror chioșcuri stradale au fost demolate la foc automat de Primărie.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here