Antreprenorul Construcții Unu SA, firma care a executat ani de-a rândul lucrările de consolidare și modernizare la Casa de Cultură a Studenților, a ajuns peste noapte dușmanul de moarte a instituției ieșene. Deoarece ar fi refuzat să înlocuiască, pe propria sa cheltuială, două rezervoare de apă defecte, pe un alt amplasament decât cel stabilit inițial în proiectul tehnic, directorul general Marian Alexandru a fost chemat în instanță ca să dea socoteală. Conducerea Casei Studenților solicită despăgubiri de 4 miliarde de lei vechi, cu tot cu penalitățile aferente, și acuză constructorul de rea-credință și nerespectarea contractului semnat între părți. În replică, antreprenorul nu este de acord cu schimbarea soluției tehnice de mutare a hidranților și cere și el daune de 16.400 de euro, motivând că hidranții cu pricina nu pot fi amplasați acum în preajma instituției de cultură deoarece terenul din zonă a fost restituit în natură unui moștenitor de drept.
Război juridic de 100.000 de euro între conducerea Casei de Cultură a Studenților Iași și antreprenorul Construcții Unu SA. Deși a colaborat mai bine de două decenii cu toate conducerile care s-au perindat în fruntea instituției de cultură a studenților, directorul general al SC Construcții Unu SA a căzut acum în dizgrație. Pe motiv că refuză să pună în aplicare un proiect tehnic de mutare și amplasare a doi hidranți de apă pentru rezerva PSI, aparținând instituției, antreprenorul a fost acționat în judecată și chemat la bară pentru explicații. Mai mult, constructorului i se cer despăgubiri de 4 miliarde de lei vechi deoarece nu ar fi de acord cu semnarea unui nou act adițional la contractul de prestări servicii, care să facă posibilă înlocuirea rezervoarelor de apă defecte , cu altele noi, și pe cheltuiala firmei. Asta în condițiile în care Construcții Unu SA a fost denumită la un moment dat “firma de casă” a instituției de cultură a studenților, primul contract semnat între părți datând din anul 1996 și reînnnoit ulterior prin cel puțin 10 acte adiționale.
Firma de casă a instituției de cultură a studenților, devenită peste noapte persona non-grata
Antreprenorul a participat ani de-a rândul la executarea lucrărilor de consolidare și modernizare a Casei Studenților, dar pe parcurs au mai fost semnate acte adiționale privind realizarea unor lucrări suplimentare de amenajare la sala de spectacole, structură, interioare precum și lucrări la instalațiile aferente. De mai multe ori, termenele de finalizare nu au fost respectate, motiv pentru care conducerea de atunci a instituției a fost nevoită să prelungească termenele de recepție. În ianuarie 2010, s-au trimis mai multe notificări antreprenorului referitoare la nerespectarea termenului de finalizare a contractului, fiind luată în calcul și înlocuirea a doi hidranți de apă PSI. După numeroase încercări eșuate și amenințări, rezervoarele au fost schimbate, însă ambii hidranți s-au fisurat fără nici un fel de explicație. Deoarece a refuzat să înlocuiască hidranții defecți, pe propria cheltuială, antreprenorul a fost acționat în judecată și obligat să cumpere altele noi. Procesul final a fost cîștigat de instituția de cultură însă antreprenorul a refuzat să execute lucrarea în sine pe motiv că cele două rezervoare nu pot fi amplasate pe un teren privat care nu mai aparține în fizic Casei Studenților. Drept urmare, constructorul a fost acționat din nou în judecată.
“I-am obligat să instaleze hidranți PSI noi”
“Firma Construcții Unu SA nu a respectat termenul final al lucrărilor, instituția noastră fiind nevoită să prelungească în două rânduri, în iunie 2009 și ianuarie 2010, aceste termene de recepție. Referitor la cele două rezervoare de apă, acestea s-au fisurat pe parcurs. Încercările noastre de a stabili cauzele de deteriorare a hidranților au rămas fără rezultat deși am solicitat opinia constructorului. Am solicitat antreprenorului schimbarea acestor rezervoare însă fără folos. Ulterior, am cîștigat procesul în instanță și i-am obligat să instaleze hidranți noi ”, a arătat în acțiunea înaintată judecătorilor, avocata Carmen Darie, care apără interesele Casei de Cultură a Studenților Iași.
Un nou proces, aceeași miză
Apărătorii instituției de cultură mai arată că Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Iași ar fi refuzat eliberarea la un moment dat eliberarea unei autorizații privind construirea unui obiectiv pentru cele două rezervoare de apă necesare rezervei PSI.
“Ni s-a refuzat eliberarea unei autorizații întrucât suprafața de 121 mp de teren pe care acești hidranți urmau să fie amplasați, a fost restituită în natură către moștenitorul de drept Scully Logotheti Ștefan Radu Paul, conform unei sențințe civile pronunțate de Tribunalul Iași. Pe 21 martie 2018, antreprenorul ne-a trimis o adresă în care ne cerea să mutăm acei hidranți din șantierul lor, aflat în Iași. Rezervoarele se află în prezent în incinta CITADIN SA, punctul de lucru Șos. Iași – Tomești. Pentru prelungirea obligativității înlocuirii hidranților de apă de către SC Construcții Unu SA, am procedat la introducerea unui nou dosar la Judecătoria Iași având ca obiect obligația de a face, care este în acest moment în lucru”, a explicat actualul director al Casei Studenților Iași, Bogdan Cruceanu, într-o adresă transmisă ziarului “7 Iași”.
Constructorul cere și el daune de 16.400 de euro
De partea cealaltă a baricadei, directorul general al SC Construcții Unu SA, Marian Alexandru, cît și avocata firmei, Gabriela Gheorghiu, solicită respingerea pretențiilor oficialilor de la Casa Studenților, pe motiv de nelegalitate. Totodată, antreprenorul le cere magistraților să oblige instituția de cultură la plata unei despăgubiri în sumă de 16.400 euro, pe motiv că cele două rezervoare sunt depozitate acum pe șantierul firmei.
“Noi am achiziționat doi hidranți noi care se află acum într-un depozit. Pentru ca să ne putem exercita efectiv obligația de înlocuire a acestora la Casa Studenților trebuie ca și această instituție să obțină autorizația de construire obligatorie, în conformitate cu legea privind calitatea în construcții. Firma noastră a executat pînă acum toate lucrările stabilite în contract iar instituția de cultură avea obligația de a convoca comisia de recepție în conformitate cu prevederile regulamentului de recepție a lucrărilor în construcții și instalații. Acest lucru nu s-a întâmplat”, a conchis, într-o întâmpinare, apărătorul Gabriela Gheorghiu, cea care reprezintă interesele antreprenorului.
Nicu SAMSON