Primăria Iași a atribuit un contract de aproximativ 150.000 de euro unei firme controlate de Gabriel Mardarasevici, nimeni altul decât turnătorul lui Gheorghe Nichita din dosarul UTI @ Într-un răspuns care se întinde pe patru pagini, Primăria Iași motivează refuzul de a face cunoscute date publice privind modul în care s-a desfășurat licitația @ Juriștii municipalității au ajuns să invoce o hotărâre veche de 32 de ani, din 1986, a Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru a acoperi modul în care Mihai Chirica gestionează banii publici @ Vechea „cooperativă a PSD” s-a pus din nou în mișcare, la licitație, contracandidata firmei lui Mardarasevici fiind o societate controlată de Bogdan Solcanu, Red Point Software Solutions @ În trecut, fiul fostului senatorului PSD a mai făcut afaceri „pe o mână” cu Mardarasevici, firmele celor doi colaborând la licitații și contracte pe bani publici
În „epoca Nichita”, omul de afaceri Gabriel Mardarasevici a făcut avere cu Primăria Iași, firmele sale fiind abonate la contractele municipalității. S-a făcut cumătru cu Gheorghe Nichita, după care l-a înregistrat și l-a turnat la DNA.
Mardarasevici a jurat că nu se va mai apropia de banii statului, dar a căzut în ispită.
Primăria lui Mihai Chirica i-a pus pe tavă acestuia aproximativ 150.000 de euro. Contractul a fost încredințat la mijlocul acestui an către firma Focality SRL. Este vorba de contractul „Servicii suport pentru Sistemul Informatic Integrat SAP și a aplicației de arhivare, indexare si conversie a datelor financiar-contabile”.
Anunțul a fost publicat în ultima zi lucrătoare a anului 2017
Pentru atribuirea acestui contract, Primăria Iași a organizat o licitație deschisă. Anunțul a fost publicat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) în ultima zi lucrătoare a anului trecut. Valoarea estimată a contractului a fost de peste 1,8 milioane lei, echivalentul a aproximativ 370.000 de euro.
La procedură au fost înregistrați doi participanți, ambele oferte fiind considerate eligibile.
O ofertă a fost depusă de către asocierea dintre firmele Focality SRL și Information Business Consulting SRL, ambele din grupul lui Gabriel Mardarasevici, iar a doua ofertă a fost depusă de către Red Point Software Solutions SRL, firmă controlată de către Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ioan Solcanu.
Câștigătoare a fost desemnată oferta firmelor lui Mardarasevici, care a fost de cel puțin două ori mai mică decât valoarea estimată a contractului. Mai precis, Focality SRL a ofertat un preț de 683.568 lei, aproximnativ 150.000 euro, pentru realizarea sistemului informatic.
Refuzul lui Chirica, justificat cu o hotărâre din 1986
7IAȘI a solicitat în scris Primăriei informații publice ce privesc licitația câștigată de firma Focality SRL. Într-un răspuns întins pe patru pagini, juriștii municipalității s-au străduit să argumenteze refuzul de a oferi informații din procesul verbal de deschidere a ofertelor. În loc să răspundă la întrebări, funcționarii Primăriei Iași ne-au indicat să căutăm informațiile pe pagina SEAP. A urmat o pledoarie în care municipalitatea a susținut că nu poate oferi informațiile publice, deoarece ar încălca secretul comercial și ar aduce atingere prinicpiului liberei concurențe. Astfel de informații nu au fost niciodată solicitate de către 7IAȘI.
Pare greu de crezut, dar juriștii din Palatul Roznovanu au scormonit până au găsit o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene din 1986, veche de 32 de ani.
Este vorba de hotărârea din 24 iunie 1986, cauza C-53/85, AKZO Chemie BV and AKZO Chemie UK ltd c. Comisia Comunităților Europene.
Am consultat și noi această hotărâre, adoptată într-un litigiu care nu privește informațiile din cadrul procedurilor de achiziții publice. Pe scurt, o firmă care producea aditivi alimentari a reclamat un concurent că practică prețuri foarte mici, care nu pot fi justificate. A urmat un control al autorităților europene, dar acestea au refuzat să facă publice modul în care prețul a fost stabilit, deoarece ar fi adus atingere principiilor concurenței și a secretului comercial.
Mardarasevici și Solcanu jr., pe aceeași mână
Ca om de afaceri, Mardarasevici a crescut sub umbrela PSD și a relațiilor apropiate pe care le-a avut cu Gheorghe Nichita și Ion Solcanu.
La licitațiile pe banii statului, Mardarasevici și Solcanu jr. fie au fost concurenți, fie au fost asociați. Relația dintre cei doi a fost mai mereu reciproc avantajoasă.
Astfel, în toamna lui 2006, firma condusă pe atunci de Mardarasevici, Ness Technologies a prins contractul de 2,7 milioane de euro pentru implementarea sistemului informatic al Primăriei Iași. Ness Techonologies a fost subcontractant al Forte Business SRL. Contracndidată a fost compania CSB din București, cu subcontractant declarat Red Point a lui Bogdan Solcanu.
La o altă licitație organizată de Electrica Dobrogea, Mardarasevici prin firma sa a fost declarat câștigător, iar subcontractant a fost Bogdan Solcanu cu Red Point.
Firmele de IT care au căpușat statul
Gandul.info dezvăluia în decembrie 2016 faptul că Guvernul, prin Coprul de Control al premierului, a descoperit că nouă ministere şi instituţii subordonate au plătit suma de peste 110 milioane de lei (aproape 25 de milioane de euro) pentru softuri instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultăţi în exploatare sau cu defecţiuni. În total, în perioada 2011-august 2016 ministerele au achiziţionat softuri în valoare de aproape 700 de milioane de euro (peste 3,1 miliarde de lei)
Inspectoratul de Stat în Construcţii, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a încheiat în 2012 un contract pe 6 luni cuasocierea SIVECO România (Irina Socol) – E-Factor Solutions – Information Business Consulting (firma condusă de Iulius Mardarasevici, trimis în judecată pentru mituirea fostului primar de Iaşi Gheorghe Nichita, alături de Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup), pe care a plătit peste 22,5 milioane de lei din totalul de 22,6 milioane lei. Contractul viza un sistem informatic pentru managementul activităţii ISC. În 2015, un control la mai multe unităţi locale ale ISC a stabilit că produsul software mai mult îngreunează munca acestei instituţii. Corpul de Control a stabilit că munca de înregistrare a documentelor s-a dublat, crearea dosarelor în sistemul informatic durează foarte mult şi necesită înscrierea datelor de mai multe ori, iar programul „are dese întreruperi, intrând în modulul eroare de sistem”.
Documentul Guvernului arată că Ministerul Educaţiei a plătit peste 1,8 milioane de lei dintr-un contract de peste 3 milioane de lei, încheiat în 2010, cu firma Arwen Professional Services (fostă The Red Point). Obiectul era „Calitate, inovare, comunicare în sistemul de formare continuă a didacticienilor din învăţământul superior”, iar aplicaţia software nu a fost livrată nici în momentul de faţă. Firma era deţinută de fiul fostului senator PSD Ioan Solcanu, Bogdan, ea fiind în insolvenţă.
Tudor LEAHU