Reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale din comuna Dobrovăț a creat “zâzanie” între edilul localității și directorat, pe de o parte, și patronul firmei de construcții IRCOS Company, Costel Irimia, pe de altă parte. Deși unitatea de învățământ a plătit întreaga valoare a lucrărilor stabilite în contract, aproximativ 4 miliarde de lei vechi, constructorul și-ar fi achitat obligațiile de servici în bătaie de joc și cu nepăsare. În replică, conducerea școlii a fost acționată în judecată la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, unde IRCOS a obținut o decizie favorabilă ce naște multe semne de întrebare.
SC IRCOS Company SRL Iași, o firmă de construcții care a reușit să pună mâna pe “potul” cel mare privind reabilitarea unei școli generale din localitatea Dobrovăț, județul Iași, a fost chemată în instanță ca să dea socoteală despre lucrările efectuate în bătaie joc. Mai precis, conducerea Școlii Gimnaziale din Moldoveni-Dobrovăț, prin directoarea Magdalena Sava, acuză faptul că reprezentantul firmei IRCOS ar fi încasat în mod nejustificat, în urma unui contract semnat și parafat între părți, aproximativ un miliard de lei vechi. Într-o plângere adresată Judecătoriei Iași, avocata Anca Vlasin, cea care reprezintă interesele școlii din Dobrovăț la cere magistraților să oblige firma IRCOS Company la restituirea unei sume încasate ilegal, în valoare de 96.390,46 de lei, reprezentând prejudiciu adus instituției de învățământ. Societatea de construcții a avut în derulare reabilitarea termică (apă-canalizare) a unității cît și modernizarea a două corpuri de clădire aparținând școlii gimnaziale. În scopul realizării celor două obiective, au fost încheiate contracte de lucrări, pe 12 august 2008 și pe 10 noiembrie 2007. Ulterior finalizării celor două investiții, în pofida faptului că directorii școlii cît și edilul comunei, Cătălin Martinuș, au dat dovadă de bună-credință și au achitat integral toată lucrarea, s-a descoperit că antreprenorul ar fi executat mai multe lucrări în bătaie de joc. Mai mult, unele dintre acestea nici măcar nu ar fi fost făcute la standardele stabilite în contractul semnat între părți.
“Lucrări neexecutate cum trebuie și pretenții mult prea mari”
“Ca urmare a finalizării celor două proiecte, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat existența unor lucrări neexecutate cert de către antreprenor. În ciuda faptului că școala noastră a dat dovadă de bună-credință achitându-și toate obligațiile financiare rezultate din contractele încheiate. Cu toate acestea, instanțele judecătorești nu au ținut cont de acest lucru și au pronunțat hotărâri prin care am fost obligați la plata unor diferențe de bani, cu titlu de debite și penalități“, s-a plâns apărătorul Anca Vlasin. Avocata a mai arătat că, ulterior, cele două părți au semnat și un act adițional, neaprobat de ordonatorul principal de credite, în urma căruia firma IRCOS a cerut mai mulți bani.
“Consiliul Local Dobrovăț a fost informat de această situație, respectiv aplicarea greșită a contribuției către constructor precum și despre faptul că actul adițional la contractul propriu-zis nu a fost aprobat inițial. Prin urmare, a fost achitată în mod eronat suma de 17.600 de lei. Antreprenorul a fost notificat și i s-a cerut diminuarea debitului precum și recalcularea lucrărilor efectuate, în conformitate cu realitatea din șantier. S-a solicitat de asemenea recalcularea penalităților și retrimiterea situațiilor finale ale investiției. Mai mult decât atât, unele dintre nereguli au fost constatate inclusiv la un control efectuat de către Curtea de Conturi, în urma unui audit financiar asupra contului anual de execuție 2014 a UAT Dobrovăț”, a explicat primarul Cătălin Martinuș.
O decizie inexplicabilă a Tribunalului de Arbitraj
Deși a primit toți banii alocați reabilitării și modernizării Școlii Gimnaziale din Dobrovăț, patronul IRCOS Company SRL, Costel Irimia, a acționat în judecată instituția de învățământ din Dobrovăț, la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț a României. Antreprenorul a obținut la final o decizie favorabilă neașteptată, obținând întreaga sumă de bani pe care a cerut-o în actul adițional: 88.818,52 lei plus aproximativ 40.000 de lei penalități de întârziere și nu în ultimul rând cheltuieli de arbitrare ocazionate de soluționarea litigiului. De menționat este faptul că, pe tot parcursul procesului de arbitraj, nici un reprezentant oficial din partea unității de învățământ nu s-a prezentat la vreun termen de judecată de la București, de la Tribunalul de Arbitraj. Și nici nu a depus nimeni vreun un punct de vedere în scris referitor la cele întâmplate. Cu alte cuvinte, Dobrovățul a pierdut prin neprezentare. Societatea IRCOS Company se află în prezent sub supravegherea unui administrator judiciar provizoriu, respectiv SCP Casa de Insolvență Homoranu SPRL. În 2017, constructorul a fost executat silit, fiindu-i scoase la vânzare bunuri în valoare de 12.000 de lei, fără TVA, (mobilier, buldozer, frigider, sistem supraveghere video).
Nicu SAMSON