Au avut bani și putere pe mână, dar acum pierd tot ce au clădit @ Fostul viceprimar al comunei Dumești este executat silit ca urmare a sentinței din dosarul deschis de DNA @ Omul de afaceri Vladimir Crusnevschi este hăituit de creditori după ce a fost condamnat într-un dosar de fraudă cu fonduri europene
Constantin Gheorghiu, fost viceprimar și secretar al comunei Dumești, condamnat la ani grei de pușcărie alături de edilul în funcție de atunci, Mihai Sabaiduc, într-un răsunător dosar de corupție, cu un prejudiciu de jumătate de milion de euro, pierde toată averea și terenurile pe care le-a luat cu japca de la săteni. Ca urmare a unei hotărâri definitive apaținând Curții de Apel București, recent, portăreii au scos la vânzare mii de hectare de teren ce au fost stăpînite de-a lungul vremii de către familia aceluia care “a tăiat și a spânzurat” în Dumești.
Din poziția de edil-șef iar apoi aceea de secretar al Comisiei de Aplicare a Legii Fondului Funciar, pușcăriașul Gheorghiu a dobândit ilegal peste 20.000 de hectare situate în extravilanul comunei Dumești, dar și aproape 3000 de metri pătrați, amplasați în intravilanul localității. Acum, toată averea i s-a dus pe apa Sâmbetei. Potrivit unui anunț imobiliar aflat pe masa executorului judecătoresc Andrei Cezar, din cadrul BEJ Cezar & Nechifor Ionela, averea celui care a jefuit comuna Dumești va fi vândută la licitație pe data de 15 octombrie 2018. Primul pe listă este un teren în suprafață de 5000 mp, situate în extravilanul localității, în valoare de aproximativ 8.000 de lei. Acesta e urmat în ordine de o parcelă de 94 mp, situate în intravilan, de 5.586 de lei, precum și o altă suprafață mai generoasă, de 2.488 mp, amplasată tot intravilan, și care valorează aproape 2 miliarde de lei vechi. Perla averii condamnatului Gheorghiu o reprezintă două terenuri vaste agricole, de 5500 mp și respectiv 10.000 de mp, ambele situate în extravilanul Dumeștiului. Cele două terenuri au fost scoase la vânzare la prețul de aproximativ 120.000 de lei. Cei care sunt interesați să participe la licitația publică trebuie să depună, înainte de începerea procesului de vânzare, o garanție reprezentând 10 la sută din prețul de începere a licitației, în conformitate cu prevederile legale. Banii care vor fi adunați după înstrăinarea averii pușcăriașului Gheorghiu vor ajunge în conturile creditorului INVEST-EXPERT SRL ori în cele ale Băncii Comerciale Carpatica. Pe averea condamnatului din Dumești a fost instituit anterior un sechestru asigurator, de către procurorii Antimafia (DNA).
Condamnat pentru deturnare de fonduri europene pierde un teren de 4 miliarde
Omul de afaceri Vladimir Crusnevschi, condamnat în 2003. la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru deturnare de fonduri europene, rămâne fără un teren valoros situat în apropierea Iașului, mai precis în comuna Holboca. Executorii judecătorești i-au scos afaceristului, la vânzare, un teren în suprafață de 20.000 de metri pătrați, pe care se află ridicată în prezent și o construcție “la roșu”, în faza de demolare, cu o suprafață utilă de 65 mp, dar și un prețios rezervor de apă, amplasat pe o porțiune de 79 mp. Potrivit anunțului imobiliar aflat la sediul BEJ Sebastian Sergiu Plumbu & Georgiana Nichițoi, omul de afaceri Crusnevschi are de plătit creditorului Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari nici mai mult, nici mai puțin decît 88.000 de euro. Mai mult, bărbatul mai are de plătit un debit de 16.263,32 de lei reprezentând penalități de întârziere precum și cheltuieli de executare silită în valoare de 11.609,42 de lei. Licitația publică cu vânzare a imensului teren agricol din Holboca, aparținând lui Vladimir Crusnevschi, va avea loc pe data de 4 octombrie 2018, la ora 10.00, la sediul BEJ Nichițoi & Plumbu. Prețul la care a fost evaluat terenul agricol ajunge la 408.461 de RON, acesta fiind stabilit de către firma de expertiză EVAL-TRANSILVANIA CONSULTING SRL Cluj-Napoca. În iunie 2003, Crusnevschi a depus la Agenția Regională de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia o cerere de finanțare nerambursabilă din cadrul schemei de finanțare intitulate “Asistență pentru IMM-uri”, din programul Phare 2001. Parcă predestinat, titlul proiectului înaintat atunci de societatea comercială reprezentată de Crusnevschi , către Autoritatea de Implementare, adică Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a fost “Cuiele și plasa noastră – garanția calității”. De fapt, la data respectivă, afaceristul era patronul SC Levrombel SRL, firmă care avea ca obiect de activitate tocmai fabricarea cuielor și a plasei de sîrmă sudată. După ce “a executat” o deturnare de fonduri de 36.000 de euro, Crusnevschi a vândut firma unui cetățean din Republica Moldova. Pe parcursul procesului penal, bărbatul a reușit însă să înapoieze toți banii, considerați a fi prejudiciu, către Ministerul Integrării Europene.
Nicu SAMSON