Lichidatorul CET acuza: Urbica a administrat fraudulos fondurile Asociatiilor de Locatari

Corneliu Mititelu, lichidatorul judiciar al CET, prin Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL, a dat in judecata administratorul Asociatiilor de Locatari Urbica pentru administrarea ilicita si discretionara a fondurilor banesti. O parte din suma reprezinta debite sau restante la plata energiei termice ce trebuie platite  CET-ului de catre Asociatiile de Locatari, ca urmare a unor sentinte judecatoresti definitive. Reprezentantul MRL le cere magistratilor sa puna poprire imediata pe conturile din banci ale Urbica, in vederea recuperarii unui prejudiciu de aproximativ un milion de lei, cu tot cu penalitatile aferente. “CET-ul are de recuperat de la asociatiile rau-platnice sume importante. Sunt peste 50 de titluri executorii in favoarea centralei termice, iar cei de la Urbica continua sa foloseasca fondurile debitorilor nostri dupa bunul plac si cu ignorarea hotararilor judecatoresti” sustine lichidatorul.  De partea cealalta a baricadei, administratorii Urbica nu au de gand sa-i cedeze lui Mititelu nici un sfant.

Conflict major in justitie intre administratrorul de locuinte SC Urbica ADM SRL si Corneliu Mititelu, lichidatorul judiciar al CET, de la firma Management Reorganizare Lichidare Iasi SPRL.  Intr-o plangere adresata Tribunalului Iasi, lichidatorul ii acuza pe administratorii Urbica de administrare frauduloasa a fondurilor Asociatiilor de Locatari si de folosirea abuziva si discretionara a banilor. Acesta mai sustine ca de-a lungul timpului, CET-ul a castigat in justitie mai multe procese intentate asociatiilor de locatari, ce au fost obligate sa achite restante de zeci de mii de lei pentru energia termica consumata, insa banii au intrat in conturile administratorilor Urbica.

“Exista titluri executorii in favoarea CET-ului inca din 2005, 2008 si pana in prezent. Plati efectuate de asociatiile de locatari in schimbul furnizarii de utilitati, respectiv energie termica. Sumele colectate au ajuns insa in conturile Urbica. Este inadmisibil ca dupa finalizarea atitor procese si efectuarea acestor demersuri, CET-ul nu a primit nimic. Prin refuzul celor de la Urbica de a nu plati aceste sume restante, desi este singura in masura sa dispuna de banii asociatiilor de locatari pe care le administreaza, rezulta fara indoiala savarsirea unei fapte cu caracter ilicit. Acest fapt ne cauzeaza in mod direct prejudicii importante. Sunt peste 53 de titluri executorii iar prejudiciul atinge suma de un milion de lei, cu tot cu penalitati”, s-a plans Mititelu, judecatorilor.

 

Un milion de lei prejudiciu de recuperat  

In actiunea inaintata Tribunalului Iasi, lichidatorul de la Management Reorganizare Lichidare SPRL solicita infiintarea popririi asiguratorii precum si blocarea conturilor apartinand Urbica, in vederea recuperarii debitului. Prejudiciul initial a fost calculat la suma de 908.135, 79 de lei, din care 322.940, 40 lei reprezinta debite principale, 573.553, 99 lei sunt penalitati iar 11.641,46 de lei reprezinta cheltuielile de judecata. MRL SPRL a fost numit in calitate de administrator judiciar al CET Iasi, pe 17 aprilie 2012, in urma unei sentinte civile, cand a si fost deschisa procedura de insolventa.

“Inca de acum sase ani, administratorul judiciar (n.r.- MRL SPRL) a demarat demersurile pentru recuperarea unor sume de bani acumulate in sarcina Asociatiilor de Proprietari, CET-ul achitandu-se corect de atributii prin furnizarea la timp a energiei termice si a apei calde menajere catre consumatori. Conform contractelor legale incheiate cu locatarii, centrala termica a facturat energia si puterea termica furnizate cu tariful legal dar si a si stipulat apoi si dreptul de a incasa contravaloarea serviciilor prestate. In egala masura, consumatorul, reprezentat de Asociatia de Proprietari, are obligatia de a plati integral si la timp facturile emise de furnizor. Tinind cont de faptul ca CET-ul a fost de buna-credinta si a respectat intocmai toate obligatiile contractuale, asociatiile nu au inteles sa manifeste acelasi interes si probitate cumulind restante mari la plata facturilor. Ca urmare a unor demersuri judiciare, centrala termica a obtinut sentinte judecatoresti favorabile, instantele pronuntandu-se in sensul de a obliga Asociatiile de Proprietari la plata datoriilor acumulate dar si a penalitatilor de intarziere. In momentul in care s-au facut demersuri pentru punerea in executare a acestor titluri executorii s-a constatat, de catre executorii judecatoresti, ca asociatiile nu au deschise conturi bancare si nici nu detin bunuri susceptibile de a fi executate silit. Avand in vedere faptul ca toate incasarile si fondurile asociatiilor de locatari/proprietari sunt operate/gestionate/administrate de SC Urbica ADM SRL, am procedat la notificarea acesteia solicitand plata tuturor restantelor banesti”, s-a plins reprezentantul MRL SPRL .

Administratorii Urbica au refuzat orice dialog pe tema debitului

“Cei de la Urbica au refuzat ulterior orice dialog iar in aceste imprejurari executarile silite demarate de noi s-au blocat iar administratorul privat al locuintelor a continuat sa administreze intr-un mod  fraudulos si discretionar banii debitorilor CET. In vederea recuperarii datoriilor,  am introdus impotriva acelor administratori, persoane juridice, solicitari de validare poprire pentru plata sumelor de bani provenite din acele titluri executorii. Prejudiciul este cert, clar si concis, la acesta adaugandu-se dobanzile legale aferente pana la data platii efective”, a conchis Corneliu Mititelu.

Mai mult, lichidatorul judiciar le mai cere judecatorilor sa stabileasca cine incaseaza acum cotele de contributie a proprietarilor la cheltuielile curente, precum si conturile bancare deschise in numele fiecarei asociatii, dar mai ales cine este de fapt titularul conturilor bancare. Tot in aceeasi actiune, Mititelu solicita obligarea administratorilor de la Urbica la prezentarea unei situatii generale a restantelor inregistrate de catre Asociatiile de Locatari/Proprietari, cat si vechimea acestor datorii, acumulate de-a lungul vremii catre CET. La un prim termen de judecata, din partea SC Urbica ADM SRL nu s-a prezentat nici un reprezentant oficial.

Lista clientilor Urbica este una extrem de valoroasa. Din portofoliul administratorului privat de locuinte nu lipsesc nume importante de ansambluri imobiliare cum ar fi: Dream Village, Penta Residential, Tudor Residence si nu in ultimul rand Decorama.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here