Un copilot de raliu la interviurile 7 Iasi

Bogdan Iftemie: „Depind de masina si permis, asa ca nu am mai primit o amenda pentru viteza de foarte multi ani”
Bogdan Iftemie este copilot al unui echipaj profesionsit de raliu, cu multi ani de experienta in spate. Recent s-a desfasurat la Iasi una dintre etapele Campionatului National si, profitand de ocazie, i-am cerut acestuia sa dezlege pentru 7IASI tainele acestui sport care implica, adrenalina, talent si nu in ultimul rand multi bani.
1. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu sportul pe care il practicati, explicati ce este raliul.
Raliul este o competitie sportiva cu masini de productie modificate sau masini special construite, dar legale pentru drumurile publice. Acest tip de competitie se desfasoara pe diferite suprafete de rulare, cum ar fi asflat, macadam sau zapada, iar membrii echipajelor (pilot si copilot) trebuie sa ajunga intr-un anumit timp in punctele de control orar, iar de acolo sa incerce sa fie cat mai rapizi pe probele speciale, sectoare de drum public inchise si securizate pentru o asemenea competitie. Se cumuleaza timpii de pe toate probele speciale a unui raliu, si cine a fost mai rapid, castiga.
  1. Cand ati inceput sa practicati acest sport?
Ma invart in lumea motorsportului de cand ma stiu, dar primele competitii la care am luat parte in calitate de copilot au fost prin liceu cu  pilotul iesean Bogdan Marciuc.
  1. Exista anumite competitii importante de raliu?
Daca vorbim strict de raliuri, in Romania cele mai importante sunt competitiile din cadrul Campionatului National de Raliuri, anul acesta fiind 7 etape: Brasov, Cluj, Arad, Bacau, Harghita, saptamana trecuta s-a incheiat penultima etapa la noi la Iasi si mai urmeaza Raliul Sibiului, in perioada 4-7 octombrie.
  1. Sunt si piloti romani care participa la competitii superioare din strainatate?
Da, exista si putem sa ne mandrim cu asta. Mai scoatem si noi capul in lume. Simone Tempestini este Campionul Romaniei in 2015, 2016 si, conform calculelor, si in 2018. El merge si afara in campionatul mare, WRC, unde a castigat in 2016 Junior WRC cat si WRC3.
Un alt pilot roman care isi va face debutul chiar saptamana aceasta in WRC, participand la Marmaris Rally in Turcia, este Raul Badiu, proaspat Campion in CNR la 3 clase: clasa 9 (motoare pana in 1600 cmc), 2 roti motrice si Cupa Suzuki. Sa ii tinem pumnii!
  1. Ce presupune transformarea unei masini – de la modelul iesit pe poarta fabricii, la inscrierea sa intr-un raliu?
In primul rand, pentru a participa la un raliu, orice masina trebuie sa aiba sisteme de siguranta pentru pilot si copilot, aici ma refer la rollcage sau rollbar, acele bare din interiorul masinii care te protejeaza in caz de impact. Apoi avem scaune de curse cu centuri in 6 pucte si sistem anti-incediu.  Ulterior, in functie de categoria si clasa la care vrei sa participi, masina sufera unele modificari la suspensie, frane, motor, transmisie, usurarea caroseriei etc.
Pot fi clase la care masina de concurs sa fie aproape ca una de fabrica, doar cu sisteme de siguranta pe ea, sau clase la care arata la exterior ca o masina de strada, dar ea are sasiu tubular, iar motorul dezvolta cu mult mai multi cai.
  1. Cat de costisitor este acest sport?
Este!!! Acum sa nu ii descurajam pe cei care vor sa practice acest sport! Poti sa participi si cu o masina modesta pana la un anumit punct, dar daca vrei sa fii la bataie cu cei mari, iti trebuie un buget destul de consistent, care sa acopere trei variabile: masina, bugetul echipei si talentul. Si cum viata bate filmul, s-au vazut situatii cand o masina net inferioara din punct de vedere al performantelor a batut masini de 10 ori mai scumpe, diferenta o facea talentul.
Daca privim acest sport din punct de vedere financiar, fara sponsori si parteneri, e foarte greu sa participi la toate etapele unui Campionat. Daca luam exemplul unei Dacia Logan de clasa 9, doar costurile pe etapa se cresc cu sume cuprinse intre 2000 si 3000 de euro. De exemplu, 300 euro inscrierea, 400 euro asistenta(service etapa), 300-500 euro platforma pana la concurs si retur, 300 euro benzina pentru recunoasteri si drum, 300 euro cazare pentru 3-4 nopti, cauciucuri de la 1000 euro… etc. Toate acestea fara a lua in calcul daca lovesti masina sau ce mai trebuie schimbat la ea!
Exista competitii unde nu iti trebuie bugete atat de mari, gen viteza in coasta sau rally cross.
  1. La ce riscuri se supune un pilot/copilot de raliu in timpul unui concurs? Ati avut momente in timpul unei competitii in care v-ati temut?
In momentul cand te-ai urcat intr-o masina de curse, fie pe locul pilotul sau al copilotului, iti asumi cam tot ce se intampla. Eu, in calitate de copilot, trebuie sa imi fac treaba foarte bine si sa ii indic pilotului exact traseul, iar el trebuie sa aiba incredere in mine ca nu gresesc. Reversul e ca eu trebuie sa am incredere in pilot ca stie ce face si ca limiteaza riscurile. Exista tot timpul riscul unui accident, atat dintr-o cauza tehnica cat si o eroare umana, dar daca fiecare isi face treaba cat mai bine, cum am spus mai sus, eliminam riscurile.
 La fel cu teama , daca avem incredere unul in celalalt, nu exista teama.
  1. Din cate persoane este formata o echipa? Din exterior se vad doar pilotul si copilotul.
Asa este, din afara se vad doar pilotul si copilotul, dar cand ajungem la parcul service o intreaga armata de mecanici ne asteapta! Orice problema am avea, ei o rezolva intr-un timp foarte scurt, pentru ca noi sa fim prezenti din nou la start. Asa ca, nu exista un anumit numar de persoane care sa formeze echipa.
  1. Ati avut accidente in timpul concursurilor?
Normal! In momentul in care fortezi lucrurile, se mai intampla si accidente, e inevitabil. Important este sa treci cat mai usor peste ele.
  1. Exista locuri in care tinerii interesati de acest sport pot merge sa invete, unde pot sa se dezvolte?
In urma dezvoltarii motorsportului din Romania, s-au infiintat asemena centre unde tinerii pot merge si invata atat condusul defensiv, sa mearga cat mai in siguranta pe strada, cat si pilotajul sportiv.
Si la Iasi, in viitorul apropiat, se va deschide un autodrom unde tinerii pasionati de pilotajul sportiv pot practica acest lucru.
  1. Ce calitati trebuie sa aiba o persoana care vrea sa devina pilot de raliu?
Curaj, atitudine, simt practic.
  1. Dumneavoastra cum sunteti ca sofer? Ati primit amenzi pentru viteza?
As vrea sa cred ca sunt un sofer linistit! Nu ai nimic de demonstrat pe un drum public cu circulatie deschisa!!! Vrei sa ne arati ce stii, te asteptam la curse, dar nu pe strada, ci la o proba speciala! Cat despre viteza….in munca mea de zi cu zi depind de masina si permis, asa ca nu am mai primit o amenda pentru viteza de foarte multi ani.

Andrei VILICHE

 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here