Marius Munteanu: „E acelasi lucru cu alcoolul, toata lumea bea, dar nu toata lumea are o problema cu asta”
Pentru Marius Munteanu, poker-ul nu este doar un hobby, deoarece a castigat sume serioase de pe urma acestui joc. Este „semi-profesionist”, dupa cum chiar el sustine. Cum capeti experienta, cat timp iti ia sa ajungi la acest nivel si care sunt strategiile de joc, sunt doar cateva dintre intrebarile la care Marius Munteanu a raspuns la Interviurile 7IASI. Bonus, un sfat bun de la un jucator lucid care a vazut multe: „sa nu joace bani pe care nu-si permite sa ii piarda, sa tina banii “de viata” separat de asa-numitul „bankroll”(bani de poker)”
- Cum ai intrat in lumea pokerului? Ce te atrage la poker?
Am facut cunostinta cu jocul de poker in perioada liceului de la colegii mai mari. Am inceput sa merg cu prietenii la poker in fiecare vineri pe toata durata liceului. La inceput era un joc distractiv intre colegi, dupa a devenit o posibilitate de a face niste bani de buzunar, iar in prezent reprezinta atat un hobby cat si un part-time job, dar mai ales o provocare.
- Care au fost cele mai importante turnee la care ai participat?
Cel mai important turneu „live” la care am participat a fost editia Pokerfest Romania din februarie 2017 tinuta la Iasi, pe care am si castigat-o. In mediul online am jucat cateva turnee cu intrare de 1050$ din cadrul marilor festivale organizate de Pokerstars precum WCOOP(World Championship of Online Poker) sau SCOOP(Spring Championship of online poker).
- Care este strategia ta in jocul de poker?
In ceea ce priveste strategia nu pot sa dau raspunsuri foarte lamuritoare pentru ca ea difera de la caz la caz. Numeroase ajustari trebuie implementate in functie de formatul pe care il joci (cash, turnee, sit&go, spin&go) dar si viteza de derulare a lor (normal, slow, turbo, hyperturbo) dar si al diversilor adversari pe care ii intalnesti la mese. Ca sa simplific, cand primesti o mana de joc trebuie sa te gandesti daca aceasta este una care merita jucata sau nu, ce mutari iti permiti sa faci si impotriva cui dar mai ales daca acele mutari au cea mai mare sansa de reusita impotriva adversarului.
- Tragand linie, cati bani ai castigat din poker pana acum?
Venitul din poker depinde de la jucator la jucator si de la format la format (mentionate mai sus). In functie de cati bani si cat timp investesti, profitul poate fi mai mic, mai mare sau chiar inexistent. Totodata, acest venit trebuie raportat la un volum mare de jocuri (care inseamna minim 18 luni pentru a fi relevant in mediul online si probabil minim 3 ani in mediul live).
- Cat timp iti petreci jucand poker?
Aici vine partea frumoasa al acestui hobby profitabil. Esti propriul tau sef. Cu riscul sa ma repet, poti juca orice joc de poker ( Holdem, Omaha, Razz etc.), orice format (cash, turnee,spin&go etc.) pentru orice perioada de timp vrei. La cash poti sa joci 5 minute si daca te plictisesti poti sa pleci. La turnee joci pana cand iesi. Pe net sunt turnee care dureaza de la 2-3 ore pana la 12-14 ore sau unele speciale 2-3 zile. La live aceeasi poveste, de la 8 ore pana la 3 zile si cele mai mari dureaza de regula 6-7 zile pana la 10 (WSOP, World Series of Poker Main Evenet dureaza 10 zile). Acestea sunt programate dinaintea inceperii asa ca in momentul inscrierii stii la ce te bagi. Ca semi-profesionist, as estima timpul petrecut in fata calculatorului jucand/studiind, la o medie saptamanala de 40 de ore.
- Care a fost cea mai lunga partida de poker la care ai participat si cum s-a terminat?
Cea mai lunga partida de poker (live) a fost o partida de cash care a durat un pic peste 13-14 ore. Am iesit profit cam doua salarii medii la noi. Sunt povesti de partide care dureaza tot weekendul in cluburi private (home gameuri) atat in Romania cat si in intreaga Europa , dar mai ales in Macau (capitala gambligului in Asia) si bineinteles in Las Vegas.
- Sunt persoane care au pierdut munca de o viata la jocuri de noroc sau care isi joaca aproape toate veniturile prin saloanele de profil care s-au inmultitr ca ciupercile dupa ploaie. Cum vede un jucator profesionist de poker dependenta de jocuri de noroc?
Personal nu vad pokerul ca pe un joc de noroc. Exista un procent de noroc, dar strategia este cea mai importanta si din acest motiv, prin volum, reduci ceea ce jucatorii numesc „variatie”. Cred ca cei care au pierdut sume exorbitante sau pe care nu si le permiteau, nu au facut-o din vina jocului in sine, ci din motive de caracter sau alte motive personale. E acelasi lucru cu alcoolul, toata lumea bea, dar nu toata lumea are o problema cu asta.
- Ce alte jocuri de noroc ai incercat sau esti curios sa incerci?
Pustan fiind, am incercat destule jocuri de noroc. Incepand de la clasicele pacanele si ruleta, am ajuns sa am o idee despre majoritatea jocurilor de carti care implica monetar (cele mai multe dintre ele sunt alte variante de poker : Omaha, Razz, Badugi, Chinese Poker , Shortdeck Holdem etc.) In momentul de fata nu ma atrage cu nimic gamblingul, oarecum ironic, caci pentru mine jocul este un joc de strategie pur, cu diverse elemente necontralabile.
- Ai intalnit trisori de cand joci poker?
Despre trisori: aceeasi oameni care triseaza la septica sau tabinet vor trisa si la poker. Din fericire, in Romania pokerul este legalizat de cativa ani, desfasurandu-se in locuri autorizate, atat in mediul online cat si in mediul live, ceea ce garanteaza o siguranta si etica a jocului, un regulament aplicabil oricui. Daca ajungeti prin jocuri private cu necunoscuti sau site-uri nelicentiate sau anonime, nu pot garanta siguranta banilor nimanui.
- Se poate trai bine doar din poker?
Da! Se poate trai bine doar din poker. Venitul unui jucator decent de poker este peste salariul mediu din Romania, din pacate, fiind in vecinatatea unui salariat licentiat. Crema jucatorilor depaseste si acest prag, indreptandu-se catre cele mai mari salarii din Romania, in momentul de fata. Problema este ca acest job este unul pe care nu te poti baza toata viata datorita schimbarii de climat furtunoase din acest mediu. Este un job temporar in cazul multora care, realizand asta, si-au invesitit castigurile in alte afaceri si au decis sa joace doar de distractie sau ca hobby. Cert este ca pokerul, mai intai de toate, este un joc de societate, inca necunoscut la noi. Am jucat in USA, iar americanii joaca poker cum joaca romanii table. De aici, sunt sanse slabe sa dispara aceasta industrie prea curand.
- Exista sfaturi sau reguli de urmat pentru incepatorii care viseza sa faca performanta in acest domeniu? Care sunt acestea?
Ca in orice domeniu, performanta este capatata prin munca si seriozitate. Multi profesionsti de top compara pokerul cu tradingul. Este un joc bazat pe un raport de risc/recompensa. Exista perioade grele atat in joc cat si viata, dar cel mai atragator este gustul dulce al victoriei. Poate cel mai important sfat pentru cineva care doreste sa ia jocul in serios este sa nu joace bani pe care nu-si permite sa ii piarda, sa tina banii “de viata” separat de asa-numitul „bankroll”(bani de poker), pe care trebuie sa-i managerieze un profesionist.
- Ce planuri de viitor ai?
Sunt student in ultimul an la inginerie. Planuiesc sa termin facultatea, sa incerc pentru o perioada relativ scurta (2-3 ani) sa tratez pokerul ca pe un job principal, iar dupa, va urma o evaluare. Daca va mai fi profitabil, voi continua, daca nu, voi urma o cariera in domeniul ingineriei.
Andrei VILICHE