Mega-hotie de 3 milioane de euro: fabrica de biodiesel de la Iasi. Smecherii au fugit cu banii

O societate obscura, avand trei asociati straini, a incasat la Iasi fonduri europene de 3 milioane de euro pentru construirea unei fabrici de producere a biodiselului in comuna Popesti @ Banii au fost incasati, admnistratorii societatii au disparut, iar la Popesti nu s-a produs nici un litru de biodiesel @ Mai mult, s-a constatat ca banii au fost incasati in baza unor acte false @ „Proiectul” s-a derulat prin intermediul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale @ Statul roman s-a trezit mult prea tarziu ca a luat o mare teapa si ca a pierdut banii

Aceasta pare a fi metoda perfecta a unui jaf cu fonduri europene. Un jaf ai carui autori nu au fost trasi la raspundere iar banii, peste 120 milliarde lei vechi, „fonduri nerambursabile”,s-au topit impreuna cu cei trei „investitori straini”. Mai mult decat atat, statul roman s-a trezit mult prea tarziu ca a fost pacalit, ca a platit o suma uriasa de bani unor indivizi care nu au avut nicodata de gand sa dezvolte o afacere cu fonduri europene, in comuna Popesti, judetul Iasi, dupa cum au promis in momentul in care au solicitat finantarea.

Mai exact, in toamna anului 2011, SC Bio Energy Corporation SRL, societate comerciala  inregistrata in anul 2010, in satul Chiriacu, comuna Izvoarele din judetul Giurgiu, solicita de la Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurala Iasi, in prezent Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR-Iasi), aprobarea unui proiect in valoare totala de 6 milioane de euro pentru „Infiintarea unei unitati de producere a biodieselului”, adica a unei fabrici care ar fi trebuit sa produca carburanticu ajutorul plantelor industriale, cum ar fi rapita. La data de 19.10.2011, SC Bio Energy Corporation SRL, semneaza cu AFIR Iasi contractul de finantare obtinand de la statul roman fonduri europene nerambursabile in valoare totala de 12.738.878,48 lei. Diferenta pana la 6 milioane euro, adica tot cam 127 milioane lei (3 milioane euro), trebuia asigurata din fondurile europene ale societatii deoarece dupa cum am mai spus valoarea totala a proiectului a fost de circa 6 milioane euro. Conform schemei de finantare aprobate de AFIR pentru proiectele respective, 50 la suta din valoarea totala era asigurata cu fonduri europene iar cealalta jumatate reprezenta contributia beneficiarului.

A incasat toti banii. Coruptie si la AFIR?

Culmea, aceasta societate comerciala a incasat intreaga valoare nerambursabila de 3 milioane euro in conditiile in care nu a produs la Popesti nici un litru de biodisel. Asta in conditiile in care, conform procedurilor, ultima transa de bani se achita de catre AFIR numai in momentul in care se dovedeste ca proiectul este functional. Ulterior, statul roman prin Directia de Lupta Antifrauda a constatat ca SC Bio Energy Corporation SRL a depus pentru decontarea sumelor europene, o serie de documente pentru lucrari de constructii care nu s-au efectuat si pentru utilaje care nu au fost achizitionate. „Contribuabilul Bio Energy Corporation SRL a incasat integral contravaloarea finantarii nerambursabile, desi au fost inregistrate in evidenta contabila facturi privind lucrari de constructii si instalatii, aferente proiectului investitional, ulterior datei de 30.09.2014, data la care a fost incasata ultima transa, in cuantum de 1.723.680 RON. Acest fapt contureaza suspiciunea rezonabila ca documentele justificative depuse de contribuabil la dosarul cererii de plata (cel putin in cazul ultimei transe) nu au caracter real”, se arata in raportul Directiei de Lupta Antifrauda.

„Achizitii” din Londra

Inspectorii Antifrauda au constatat ca, in incercarea de a justifica achizitiile, SC Bio Energy Corporation SRL a prezentat o serie de documente potrivit carora unele echipamente si alte materiale necesare realizarii proiectului ar fi fost cumparate de la o companie inregistrata in Londra si anume Teampress SRL.

„Astfel, in evidentele financiar-contabile ale persoanei juridice Bio Energy Corporation SRL, aferente intervalului ianuarie 2013 – septembrie 2014, au fost inregistrate achizitii intracomunitare de bunuri (linie tehnogica de producere a biodieselului, constand in: echipament extragere ulei, echipament producere biodiesel, bazine de depozitare) si servicii (montaj linie tehnologica), de la furnizorul Teampress Ltd cu sediul in Marea Britanie, Londra, 41 Chalton Street, in baza contractului de vanzare-cumparare nr.319/14.02.2012”, se mai arata in raportul Directiei Antifrauda.

Unde sunt bunurile cumparate? Cat s-a furat?

Inspectorii antifrauda au mai constatat ca bunurile respective au fost achizitionate doar in acte, adica fictiv, nefiind aduse la asa-zisa fabrica de producere a biodiselului de la Popesti.

„Din verificarile efectuate la fata locului in data de 08.02.2016, a rezultat ca nu se regasesc in gestiunea societatii parti esentiale ale bunurilor achizitionate intracomunitar de la Teampress Ltd, bunuri ce fac obiectul investitiei finantate din fonduri publice (comunitare si de la bugetul de stat). Pana in acest stadiu al verificarilor, nu s-a putut stabili valoarea echipamentelor constatate lipsa, intrucat pe facturile de achizitii nu sunt evidentiate in mod distinct denumirea si valoarea bunurilor achizitionate, acestea fiind descrise generic, de exemplu „Biodiesel production equipment under Contract no. 319 from the 14 – of February 2012”, se mai arata in raportul Directiei Antifrauda.

N-au platit corect nici impozitele

Pe langa faptul ca cei implicati au incasat fonduri europene de 3 milioane de euro in baza unor documente justificative contrafacute, inspectorii au mai constatat ca reprezentantii Bio Energy Corporation s-au sustras si de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat. Prejudiciul estimat prin neplata in mod corect a TVA si a impozitului pe profit se ridica la 5.102.963,44 lei adica la circa 1,1 milioane euro.

„Din verificarile preliminare efectuate asupra tranzactiilor inregistrate de societatea Bio Energy  Corporation  SRL, a rezultat ca, in perioada anilor 2013 -2015, au fost efectuate operatiuni economice nereale sub aspectul continutului economic al tranzactiei si pentru care nu se poate face dovada a fi destinate utilizarii in cadrul unor operatiuni taxabile, avand drept consecinta diminuarea bazei taxabile si impozabile in mod nejustificat, respectiv operationalizarea unor circuite tranzactionale fictive, avand ca efect obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si de la bugetul de stat, precum si disimularea provenientei sumelor de bani astfel obtinute”, se arata mai arata in raportul Directiei de Lupta Antifrauda.

Au pornit fabrica doar pe hartie

In plus s-a mai constatat existenta in contabilitatea firmei a unor documente care atestau faptul ca s-a facut si receptia lucrarilor de constructie si au fost puse in functie utilajele in conditiile in care in realitate nu era adevarat. „Totodata, cu prilejul constatarii la fata locului din data de 08.02.2016, a rezultat ca serviciile pretins achizitionate de la furnizorul intracomunitar Teampress Ltd, intrucat linia tehnologica de producere a biodieselului nu a fost montata si operationalizata, respectiv componentele acesteia nu au fost racordate unele cu altele, astfel incat nu poate fi utilizata in derularea de activitati economice. Mai mult, contribuabilul SC Bio Energy Corporation SRL si Teampress Ltd SRL au incheiat procesul-verbal de punere in functiune nr. 1441 din 30.09.2014, prin care s-a consemnat, in mod nereal, operationalizarea obiectivului „infiintare unitate de producere a biodieselului prin schema de ajutor de stat nr. N578/2009, aferenta Masurii 123”, se arata in documentele ANAF.

Inspectorii au mai constatat ca nu se putea trece la intocmirea unui proces verbal de punere, „absenta unor componente tehnologice esentiale din gestiunea societatii etc”.

SC Bio Energy Corporation SRL a fost verificata de Directia de Lupta Antifrauda in luna februarie 2016, cand societatea a fost supusa unui control tematic ,avand ca obiectiv principal „verificarea realitatii si legalitatii unor tranzactii ale contribuabilului din perioada 2013 – 2015”. In urma acestui control, ANAF a instituit sechestru asigurator pentru suma totala de 5.102.963,44 lei, reprezentand TVA si impozit pe profit. In decizia de instituire a masurilor asiguratorii nr. A-FSV-2268-2016 din 29.02.2016 s-a precizat ca estimarea obligatiilor de plata este efectuata cu ocazia verificarilor preliminare si inainte de emiterea unui titlu de creanta, intrucat „pe parcursul efectuarii controlului s-a constatat existenta pericolului ca debitoarea sa sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul”. Deci, reprezentantii ANAF s-au temut ca reprezentantii firmei  vor fugi si cu bunurile care se mai afla la Popesti acolo unde chipurile urma sa fie amenajata fabrica de biodiesel. Firma a contestat in instanta raportul Directiei Antifrauda dar la Tribunal, la judecata pe fond a pierdut procesul.

Sase milioane euro pazite de caini

Jurnalistii 7IASI s-au deplasat pana la Popesti pentru a vedea ce a facut firma Bio Energy Corporation SRL cu cei 6 milioane euro, din care 3 milioane euro finantare nerambursabila. Astfel, la fata locului pot fi vazute niste hale  din tabla, inalte de cativa metri, niste butoaie, totul fiind intr-un abandon total. Proprietatea care ar trebui sa valoreze 6 milioane de euro este pazita de niste caini agresivi si atat. Oamenii din Popesti ne-au spus ca fabrica de biodisel nu a functionat niciodata. De asemenea, reprezentantii AFIR ne-au precizat ca au reziliat contractul de finantare cu firma Bio Energy Corporation si se incearca recuperarea fondurilor nerambursabile de 3 milioane euro. In momentul infiintarii in anul 2010, SC Bio Energy Corporation SRL nu avea nici un asociat roman. Astfel, in 2010 societatea  a fost inregistrata cu sediul in satul Chiriacu, comuna Izvoarele din judetul Giurgiu iar asociati la constituirea capitalului social erau Kaminitz Ami, Kaminitz Collen Shiri, Amira Asaf. Potrivit unor surse, acestia ar fi fost cetateni de origine israeliana.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here