Malpraxis fara vinovati! 1,5 milioane lei, daune de la IML pentru moartea fiicei

Decesul fulgerator al unei tinere de 30 de ani, inginer de profesie, in urma efectuarii unei operatii de rutina de sept nazal, a intors pe dos viata unei familii oneste din Cluj. Tatal pacientei, Valerian Raileanu, de departe cel mai afectat,  nu-si poate gasi linistea sufleteasca nici acum, dupa mai bine de doua decenii de la tragedie. Barbatul, in varsta de 80 de ani, se lupta prin instantele de judecata inca din anul 1997  ca sa obtina pedepsirea medicilor responsabili de moartea fiicei sale, Claudia  Raileanu, insa fara succes. Banala operatie a fost facuta de catre doctorul Dan Alexandru Georgescu, de la Sectia de Chirurgie Plastica a Spitalului de Recuperare Cluj, insa acesta din urma a scapat basma-curata fiind obligat doar la plata unor despagubiri derizorii. Clujeanul nu s-a lasat descurajat de deciziile negative primite din partea justitiei si solicita implicarea doctorilor legisti de la IML Iasi, pentru redeschiderea cazului. Institutia ieseana a refuzat din start sa faca demersurile legale, motiv pentru care a fost actionata in judecata.

Institutul de Medicina Legala Iasi a intrat “pe nepusa masa” in malaxorul justitiei din cauza unui dosar de malpraxis din Cluj care s-a derulat prin instantele ardelene dar si cele sucevene, pe o perioada de mai bine de doua decenii. O familie de batrani octogenari se lupta din 1997 ca sa obtina acuzarea persoanelor responsabile de moartea fiicei lor, Claudia Raileanu, decedata in urma unei simple operatii de deviatie sept nazal. Sarabanda proceselor a durat mult prea mult, dar tatal fetei, Valerian Raileanu, fost inginer-constructor, nu cedeaza si sustine ca doreste sa lupte pana in ultimul ceas al vietii pentru a se face dreptate. Pentru a razbuna moartea tragica a fiicei sale, barbatul a trimis conducerii IML Iasi o solicitare in care a cerut redeschiderea cazului. Dupa studierea dosarului, medicii legisti ieseni au considerat ca au trecut deja prea multi ani de la eveniment si nu au mai procedat la continuarea demersurile legale. Refuzul iesenilor a fost considerat drept un gest ofensator adus familiei victimei, motiv pentru care institutia a fost data in judecata. Intr-o actiunea inaintata Tribunalului Judetean, clujeanul Valerian Raileanu le cere celor de la IML Iasi despagubiri morale de 1,5 milioane de lei dar si redeschiderea dosarului.

A intrat in spital pe propriile picioare si a iesit intr-un sicriu

Tragedia de la Cluj a avut loc in cursul lunii mai 1997, cand fiica lui Valerian Raileanu, Claudia, in varsta de 30 de ani, s-a prezentat la doctor in vederea efectuarii unei operatii de sept nazal. Din declaratiile oferite de barbat reiese faptul ca fiinca sa ar fi fost plimbata 2-3 zile prin spitale, pana cand medicii au hotarat data interventiei chirurgicale. Operatia s-a desfasurat pe 6 mai 1997, intre orele 15.40-16.20  la Sectia de Chirurgie Plastica a Spitalului de Recuperare din Cluj iar cel care a intervenit chirurgical se numeste Dan Alexandru, chirurg-ortoped. Tinara, de profesie inginer, era o persoana sanatoasa. Si nu se stia cu alte afectiuni. Aceasta a fost programata pentru interventia chirurgicala la ora 8 dimineata insa a fost preluata la ora 15, timp in care a asteptat pe holurile spitalului. Conform declaratiilor de la dosar, pacientei nu i s-au facut forme de internare, investigatii sau alte analize preoperatorii. Mai mult, nu i s-a efectuat nici macar un simplu EKG la inima.  La data respectiva, in jurul dupa-amiezii s-a prezentat si echipa de medicala din care faceau parte medicul anestezist Olimpia Fleseriu, chirurgul Dan Alexandru Georgescu si alti doi medici stagiari. Operatia a durat 25 de minute, dupa care chirurgul a parasit sala de operatii.

Medicii au actionat intr-o maniera lipsita de profesionalism

„Anestezistul era deosebit de nervos  si extreme de plictisit. A executat de trei ori manevra de intubare, fara a respecta normele acestui procedeu de intubare si detubare respiratorie. Asa a permis scurgerea sangelui in plamani, care s-au blocat, nemaiputand alimenta cu oxigen creierul. Starea fiicei mele s-a agravat continuu, iar in jurul orei 20.00 a decedat pe masa de operatie. Este incredibila maniera in care au actionat”, se arata in declaratiile oferite de Valerian Raileanu. A doua zi au fost facute procedurile legale de autopsie a tinerei iar medicii legisti si procurorul de caz au incercat sa faca lumina in acest caz. Dupa aproape doua ore de investigatii si cercetari, seful IML Cluj si procurorul de caz, Ioan Irimie au dat un verdict tulburator:  „Practic, acestia mi-au spus: d-le Raileanu, fiica dvs era grav bolnava. La deschiderea cutiei craniene am constat un creier anormal, de culoare roz, cu greutate de cca 5,2 kg, de asemenea o malformatie laringiana din nastere si doua glande de marimea unui ou, in abdomen, stanga, sub coaste. Daca nu murea in spital, ar fi murit in noaptea asta, acasa la dvs”, a povestit batranul. Ulterior, anchetatorul i-ar fi indesat in buzunare memorial si i-a spus ca nu mai este cazul sa mai faca si plangere penala. Mai precis, medicul legist a stabilit ferm diagnosticul de meningo-encefalita.

Justitie ineficienta, nici un vinovat

Valerian Raileanu nu s-a impacat insa in toti acesti ani cu raspunsul oferit de medici si a arata ca acestia au mintit la modul grosolan. “Diagnosticul de meningo-encefalita nu poate fi stabilit in sala de autopsiere, ci numai in laboratoarele de anatomie patologica. Cu ocazia autopsierii, s-au recoltat probe din toate organele vitale ale victimei, care au fost supuse apoi analizelor de specialitate, iar rezultatele acestor investigatii de laborator nu au indicat ca fiica mea ar fi suferit de vreo boala. Aceste dovezi sunt depuse la dosari”, sustine Raileanu. Din 1997 pana acum, justitia s-a dovedit ineficienta in a-i trage la raspundere pe cei vinovati de moartea Claudiei Raileanu. In prima faza, parchetele clujene au emis solutii de neincepere a urmarii penale la toate plangerile depuse de Valerian Raileanu. Clujeanul a atacat aceste solutii in justitie, dar instantele clujene au mentinut solutiile de neincepere a urmarii penale si au stramutat procesele in instantele din Suceava. La final, chirurgul Alexandru Georgescu a fost achitat pentru malpraxis si ucidere din culpa, fiind obligat doar la plata unor despagubiri morale si materiale, impreuna cu unitatea spitaliceasca, in valoare de 98.700 de lei.

Cum se poate muri cu dreptatea in mana, in Romania

Practic, timp de 20 de ani, chiar daca s-au constat nereguli flagrante in acest caz, nimeni nu a fost tras la raspundere penala pentru decesul Claudiei Raileanu, care a murit la 30 de ani dupa o operatie extrem de simpla. In februarie 2018, Valerian Raileanu a actionat in judecata IML Iasi pe motiv ca conducerea acestei intitutii ar fi refuzat initial sa efectueze demersurile legale ce puteau conduce la redeschiderea cazului. Pentru aceste motive, clujeanul a trimis judecatorilor ieseni o serie de documente si acte justificative in care le solicita celor de la IML despagubiri morale de 1,5 milioane de lei. “Am luptat si lupt de mai bine de 20 de ani pentru a-i trage la raspundere pe cei vinovati de moartea copilului meu. Am infruntat zeci de procese si sute de termene de judecata, intr-un numar de 37 de dosare civile si penale. Nu am si nici nu am avut vreodata, de la nimeni, vreun sprijin moral ori material”, s-a plans clujeanul, magistratilor ieseni. Contactata telefonic, sefa IML Iasi, Elena Bulgariu, s-a aratat foarte surprinsa de cererea extrema a clujeanului Valerian Raileanu, si sustine ca institutia pe care o reprezinta nu are nici un fel de amestec in acest proces.

“Eu personal ii inteleg durerea domnului despre care faceti vorbire. In disperare de cauza, orice om are dreptul legal de a-si cauta dreptatea. Insa IML Iasi nu are abilitatea legala de a intocmi acte si de a face demersuri in ceea ce priveste redeschiderea cazului respectiv. Nu avem cunostinta despre dosarul amintit”, a precizat Bulgariu.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here