despre suinismul de duzină al unor omnivori cu pretenţii
” Ca porcu-n păpuşoi ” , asta e una dintre variantele vorbei populare care descrie perfect un comportament endemic, specific şi turmelor de ghiolbani bipezi, şi grupurilor de presupuşi ” oameni subţiri „, intelectuali, cum s-ar zice.
” Cîini latră, ursul trece ” e din aceeaşi zonă a nesimţirii ca regulă de viaţă. Burta să fie plină şi buzunarul bine ornat, restul sînt complicaţii pentru fraieri. Obrazul e doar o zonă anatomică inutilă, un fel de apendice facial ceva mai extins. Principiile sînt doar o vorbă gonflabilă, bună de fluturat ca la paradă, cu faţa zîmbitoare şi pasul ferm.
Ai fost prins cu o mizerie, cu o laşitate, cu un gest penibil ? Fă-o pe niznaiul. Uită-te concentrat la buletinul meteo, la meci ori la documentarul despre maimuţele bonobo. Sau, în cel mai rău caz, dă-te lovit de gripă sau proaspăt operat de apendicită. Sau zi că ai avut un deces în familie ori că te-au inundat vecinii de bloc.
La nevoie, dacă eşti încolţit rău, explică ce proşti ori răuvoitori sînt cei care spun că ai produs o mizerie. Ori ce complicată şi greu de înţeles e situaţia. Spune ” E complicat … „, cu un aer trist şi preocupat. Şi cu o sinceră compasiune pentru cel care nu înţelege complexitatea situaţiei.
Eventual, íl poţi lua peste picior pe cel care te deranjează cu obiecţii. Du situaţia în derizoriu : ” Fii serios, chiar crezi prostia asta … ? Nu vezi ce enormitate spui ? Nimeni n-o să ia în serios aşa ceva, e o chestie de grădiniţă, zău … „. Pe urmă mai faci o poantă bună şi gata, ai dezumflat problema.
Dar cea mai bună variantă rămîne ” ca porcu-n păpuşoi ” : nu vezi, nu auzi, nu ştii, habar n-ai, nu te complici. Cîinii latră, ursul trece. Mai ales dacă stai după gardul unei funcţii, unei instituţii, unui statut social ori profesional.
E drept, uneori poate apărea o situaţie mai nasoală : să ţi se întîmple ţie ceva rău, un lucru la care ai vrea să reacţioneze alţii. Fiindcă necazul tău e ceva revoltător, e normal să reacţioneze şi alţii, nu … ? Numai că alţii o fac, adesea, pe ” porcul în păpuşoi „. Nişte laşi, nişte şobolani, gîndacii dracului …
Suinule cu pretenţii de delfin, fă un pas în afara ramei şi uită-te un pic la tablou : nu vezi, în turma gregară a celor care tac, precum porcul în păpuşoi, un loc gol, o umbră cumva cunoscută ? E locul tău, în turma pe care acum o înjuri cu spume. Verifică, te încadrezi perfect în conturul gol.
Dar astea, evident, sînt doar nişte prostii, nişte vorbe aiurea. Unor oameni serioşi, respectabili, cu frică de Dumnezeu, nu li se poate întîmpla aşa ceva. Nu vă complicaţi, deci, şi staţi fermi, hotărîți, în lanul de porumb. Da, porumb, ” păpuşoi ” zic numai proştii.
Lucian Postu
Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului ” romîn ” și a derivatelor sale.