Basarabia, oglinda Romîniei centenare

– de ce sîntem mult mai jalnici ca acum 100 de ani –

 

V-aţi săturat de textele mele despre Basarabia ? Vă cred, şi eu m-am săturat de circul iresponsabil al corurilor unioniste, mugitoare şi tricolore, plătite din banii publici ai plătitorilor de taxe şi impozite romîni. Un fel de concurs de bîlci : care behăie mai tare şi mai original, care se înfăşoară în steaguri mai mari şi în franjuri mai coloraţi.

Repet : îi înţeleg pe basarabenii simpli, exasperaţi de sărăcie, de nesiguranţă şi de mafia post-sovietică. Cei care mă dezgustă, de 28 de ani, sînt politicienii şi restul profitorilor cu tricolor. Mai ales cei din Romînia. Nu fiindcă aceia din Republica Moldova ar fi mai breji. Dar dintr-un motiv elementar : e logic să ai mai multe pretenţii de la cei mai puţin infectaţi de comunism.

Dacă e să comparăm situaţia de acum cu cea din 1918, veştile nu sînt deloc bune pentru noi. Coruptă, cumetristă, superficială, clasa politică romînească de atunci a ştiut, după dezastrul retragerii în Moldova, să găsească drumul spre coagularea Romîniei Mari. Da, cele două milioane de lei-aur plătiţi de guvernul romîn lui Ion Inculeţ, ca să influenţeze în direcţia unionistă parlamentul basarabean, spun multe despre noi, romînii dintotdeauna şi de pretutindeni. Dar ce s-a întîmplat oare cu sutele de milioane de euro din bugetul Romîniei, aruncate în gaura neagră numită ” problema basarabeană „, în ultimii 28 de ani  ? În ce buzunare au ajuns ele şi cu ce rezultate ? Orice sondaj de opinie decent ar arăta nişte efecte absolut minore, raportate la sumele cheltuite. Orice anchetă, audit etc ar genera ani grei de puşcărie, dacă ar fi vorba de investigaţii serioase, nu de formă.

Acum 100 de ani, Ionel Brătianu era un dictator al PNL, asemeni tatălui său, faţă de care ” ceauşescul ” pesedist Liviu Dragnea e mic copil. Numai că Ionel Brătianu, aşa dictator şi parşiv cum era, a făcut Romînia Mare. Spuneţi-mi un singur politician romîn de după 1990 care s-a apropiat măcar de calibrul degetului mare al lui Brătianu.

Acum 100 de ani, pe lîngă parşivul negustor Inculeţ, basarabenii au avut un mare caracter şi un mare intelectual – Constantin Stere, secondat de Pan Halipa şi de alţi patrioţi adevăraţi, care nu s-au luptat pentru buzunarul lor, militînd pentru Basarabia şi după unirea cu Romînia. Îmi puteţi spune vreun nume de basarabean care ar putea face măcar a zecea parte din ce au făcut Constantin Stere şi cei ca el ?

Da, comunismul ne-a iradiat mental pe toţi. Pe cei din dreapta Prutului într-un fel, pe cei din stînga în alt fel – mai dur, mai rău, mai adînc. De asta normal ar fi ca noi, cei din dreapta gîrlei, să fim mai treji la minte, mai aşezaţi, mai cumpăniţi, mai responsabili. Numai că noi ne ocupăm, de 28 de ani, mai mult cu steagurile şi trompetele. Fiindcă circul e mai simplu decît gînditul normal şi munca tăcută.

Nu vrem să recunoaştem, dar ăsta e diagnosticul : în dreapta şi în stînga Prutului, sîntem încă mult prea bolnavi de comunism mental. Mici, înfoiaţi, guralivi şi penibili. Iar Basarabia de azi e oglinda care ne arată pe noi, pseudo-europenii din dreapta gîrlei, aşa cum sîntem : neputincioşi şi gonflabili.

Am mai spus-o, o repet : nu ruşii sînt cel mai mare duşman al nostru în Basarabia, ci noi sîntem. Cît timp n-o să înţelegem asta, Putin n-are nevoie de nici un tanc, de nici o rachetă, de nici un agent secret. Noi, cu prostia noastră îngîmfată, facem toată treaba.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here