BACALAUREAT 2013. Arghezi, Blaga, Ion Barbu și Călinescu – „killer”-ii de la examenul de astăzi

Subiectele pe care absolvenții de liceu le-au avut de rezolvat la examenul scris de Limba și literatura română – Bacalaureatul 2013 – sunt împărțite în trei mari cerințe, fiecare notat cu 30 de puncte. La examenul de astăzi a fost extrasă varianta de subiecte nr. 7. La profilul umanist, subiectul al III-lea a avut ca cerință realizarea unui comentariu al unei poezii simboliste, iar la subiectul al II-lea elevii au avut de argumentat importanța unui jurnal în viața unui adolescent, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte.

 

Acesta este primul an în care subiectele de bacalaureat la Limba și literatura română au fost diferențiate. Filiera teoretică, profilul uman și filiera vocaționala, profilul pedagogic, au aceeași variantă de subiect la examenul de Limba și literatura română. O variantă diferită de subiect a fost creată pentru filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică și filiera vocațională, toate celelalte profiluri, în afara celui pedagogic, arată hotnews.ro.

 

Subiectele de la Profilul Real și de la Filiera Vocațională

 

La profilul real, subiectul al III-lea a avut ca cerință: tema și viziunea despre lume în cadrul unei poezii scrise de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, la alegere. La subiectul al II-lea, absolvenților de la real li s-a cerut să realizeze un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte despre „alegerea unui model în viață”.

 

La ambele profiluri, subiectul I a fost compus din mai multe cerințe, pornind de la un text epic. La profilul real, fragmentul pe baza căruia au fost formulate cerințele de la subiectul I face parte din „Scrinul negru” de George Călinescu, în timp ce la uman – „Accidentul” de Mihail Sebastian, anunță sursa citată.

 

Amintim că marea noutate a Bacalaureatului 2013 o reprezintă diferențierea subiectelor la examenul scris de limbă română: elevii de la profilul real au subiecte diferite față de cei de la profilul umanist. Deși modificarea a fost făcută de anul trecut, ministerul nu a comunicat decizia de diferențiere a subiectelor decât după desfășurarea examenului de limba română din sesiunea specială a bacalaureatului 2013, cea pentru olimpici.

 

Filiera teoretică, profilul uman și filiera vocațională, profilul pedagogic, au aceeași variantă de subiect la examenul de Limba și literatura română. O variantă diferită de subiect a fost creată pentru filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică și filiera vocațională, toate celelalte profiluri, în afara celui pedagogic, amintește hotnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here