Terenul Consiliului Local, vândut pe sub mână unui director din primărie. „Experta” Gabriela Diaconu a comis-o din nou!

Golănia se vede din avion  Este vorba despre o suprafață de teren de circa 700 metri pătrați aflată pe strada Barbu Lăutaru, lângă sediul filialei ieșene a Corpului Experților Contabili Autorizați din România (CECAR)  Instituția a vrut să concesioneze acest teren în 2013, iar atunci municipalitatea a spus că suprafața valorează conform unei expertize cel puțin 271 euro pe metrul pătrat  CECAR a refuzat din cauza prețului mare, iar un an mai târziu primăria i l-a dat fostului director RATP, Neculai Abălașei, în baze unei noi expertize făcute de Gabriela Diaconu la un preț de numai 162,3 euro pe metrul pătrat  Un dezvoltator imobiliar a beneficiat de expertiză și a cumpărat de asemenea un teren ieftin în același loc

Întrebare: Cât costă un metru pătrat de teren aflat în proprietatea Consiliului Local Iași? Răspuns: depinde cine întreabă.

Chiar dacă intuiți că un răspuns corect ar trebui să se refere la faptul că suprafețele aflate în proprietatea primăriei pot fi vândute contra unei sume stabilite printr-o expertiză conform Legii, săptămânalul 7 Est a descoperit că pentru camarila din administrația locală bunurile statului pot fi înstrăinăte și la prețuri preferențiale. Grav este că acest lucru se întâmplă cu complicitatea unor experți evaluatori. Și de această dată vorbim de complicitatea expertei Gabriela Diaconu, cea care a evaluat ani de zile bunurile imobile din patrimoniul municipalității.

Terenul este în zona Smârdan

Terenul la care ne referim în acest articol se află între strada Barbu Lăutaru și strada Smârdan. În anul 2012, când Corpul Experților Contabili Autorizați din România (CECAR) a solicitat Consiliului Local Iași concesionarea unei suprafețe de 635 metri pătrați pentru extinderea sediului, terenul respectiv era înregistrat la  adresa strada Barbu Lăutaru nr.3. Ulterior, probabil pentru a pierde urma acestei tranzacții dubioase dar și din cauza faptului că actualii proprietari, o anume familie Timofte din Țibănești a alipit și dezmembrat bucăți mai mici, terenul a fost înregistrat pe strada Barbu Lăutaru f.n. (fără număr – n.r.). Trebuie reținut faptul că acest teren se află lângă sediul CECAR, pe partea dreaptă, intânzându-se într-o formă a literei „L” și pe o parte din latura din spatele sediului organizației experților contabili. Revenind, în data de 20 iulie 2012, concesionarea terenului în suprafață de 653 mp în vederea extinderii sediului. CECAR a arătat în solicitarea respectivă că are nevoie de terenul respectiv pentru a-și extinde sediul. Zis și făcut. În urma solicitării CECAR, primăria s-a decis acționeze „conform Legii”. În data de 31.10.2012, prin HCL nr.242, terenul este trecut în proprietatea privată a municipiului Iași. Între timp, terenul a fost evaluat de SC Cont-Expert SA din Bacău. Experții acestei firme au stabilit că valoarea unui metru pătrat de teren este de 271 euro și în consecință valoarea totală a suprafeței se ridică la 176.960 euro. Municipalitatea a mai decis de asemenea că terenul va fi  concesionat prin licitație, redevența minimă stabilită fiind de 7.100 euro pe an. În cele din urmă, prin HCL 22/2013, Consiliul Local aprobă concesionarea prin licitație publică a terenului, menționându-se în hotărâre că procedura a fost declanșată ca urmare a solicitării primite de la CECAR. Aceiași hotărâre menționează că valoarea unui metru pătrat de teren din această parcelă este de 271 euro pentru un metru pătrat. În cele din urmă, CECAR a considerat că primăria a stabilit o redevență prea mare și a renunțat la ideea de a concesiona suprafața respectivă. De precizat că CECAR este persoană juridică de utiliate publică, dar autonomă, din care fac parte experții contabili și contabilii autorizați.

Pentru directorul Abălașei primăria a scăzut prețul

La numai câteva luni după ce conducerea CECAR a notificat primăria că renunță la solicitarea de a concesiona terenul, fostul director al Regiei Autonome de Transport Public (RATP) depune la primărie o cerere prin care propune municipalității un schimb de terenuri. Acestuia îi fusese retrocedată o suprafață de 700 metri pătrați pe strada Gheorghe Doja nr.18, în cartierul Nicolina, în incinta Școlii generale nr.36. Abălașei și-a motivat solicitarea prin faptul că nu va putea obține o autorizație de construire în curtea școlii. Abălașei a depus cererea pe 14 august 2013, iar pe data de 26 mai 2014, primăria îi propune la schimb terenul de pe strada Barbu Lăutaru. Cu această ocazie, municipalitatea comandă un nou raport de evaluare a terenului.

Noua evaluare a fost realizată de firma Diaconu& Asociații firmă de experți evaluatori patronată de Gabriela Diaconu. De această dată, prețul unui metru pătrat de teren pe strada Barbu Lăutaru a ajuns la 162 euro, adică cu 110 euro mai puțin decât valoarea stabilită cu un înainte de firma de experți SC Cont-Expert SA din Bacău. Tot Diaconu& Asociații a evaluat și suprfața de 700 metri pătrați de pe strada Gheorghe Doja, care îi fusese retrocedată lui Abălașei de primarul Gheorghe Nichita în anul 2007. Aceiași Gabriela Diaconu a stabilit că un metru pătrat de terenn pe strada Gheorghe Doja nr.18, în cartierul Nicolina valorează 146,6 euro pentru un metru pătrat. Adică, potrivit expertei Diaconu, un metru pătrat de teren în Nicolina valorează cât un metru pătrat de teren în zona Smârdan. Asta în condițiile în care cu un an înainte experții băcăuani stabiliseră că un metru pătrat de teren pe Barbu Lăutaru valorează cel puțin 271 euro pentru un metru pătrat. În cele din urmă, prin HCL 183/2014 , primăria atestă că deține pe Barbu Lăutaru o suprafață de 702 mp din cre 632 mp îi oferă la schimb lui Abălașei rămânând liberi 72 metri pătrați. Primăria nu a primit nimic la schimb de la Abălașei deoarece Diaconu& Asociații a stabilit că cele două parcele au o valoare aproximativ egală.

Vândut de primărie către un dezvoltator la același preț

Ulterior, Abălașei vinde terenul către Laurențiu Timofte, un dezvoltator imobiliar care a și obținut recent autorizație pentru a ridica un bloc în zona respectivă. De precizat că familia lui Timofte a cumpărat și o suprafață de la alte persoane care dețineau teren în zonă, iar în prezent are în acest loc circa 1.800 metri pătrați pe care a și început construirea unui bloc de locuințe în baza unei autorizații obținute în luna aprilie anul acesta. De precizat însă că și primăria i-a vândut lui Timofte suprafața de 72 mp care rămăsese de la schimbul cu Abălașei tot în baza expertizei făcute de Gabriela Diaconu, cea care l-a avantajat pe Abălașei, adică la un preț de 162 euro pentru un metru pătrat.

Nichita și Diaconu nu-și mai amintesc

De precizat că Abălașei a schimbat terenul în perioada în care pe funcția de primar era Gheorghe Nichita, același edil care-i retrocedase terenul de pe strada Gheorghe Doja. Cu toate acestea, Gheorghe Nichita a precizat că nu-și amintește să-i fi aprobat fostului director de la RATP un schimb de terenuri. „Nu-mi amintesc. Oricum vreau să vă spun că eu și cu domnul Abălașei nu eram într-o relație foarte bună”, a declarat Gheorghe Nichita.

Contactată de jurnaliștii 7 Est, Gabriela Diaconu a spus inițial că nu-l cunoaște pe Neculai Abălașei, dar a adăugat că expertizele respective au fost semnate de o colegă din firmă.

„Dacă considerați că am produs un prejudiciu bugetului local, vă rog să vă adresați unui organ de cercetare penală, să depuneți o plângere. Noi am făcut multe expertize pentru primărie, nu mai țin minte. De ce tot mă întrebați despre expertizele mele, aveți ceva cu mine?”, a răspuns Gabriela Diaconu.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here