DOCUMENT EXPLOZIV. Avocații au impus onorarii minime. 600 de lei ca să scapi de o amendă de 200 de lei!

La sfârșitul lunii trecute, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a adoptat o hotărâre prin care au fost impuse valori minime ale onorariilor pe care le percep avocații. Decizia este valabilă la nivel nașional și se aplică și în Baroul Iași. Documentul UNBR adoptă „Tabloul onorariilor minimale” și, pe înțelesul tuturor, impune valori minime pe care avocații sunt obligași să le perceapă clienților, în funcție de speță, de documentul redactat sau de stadiul procesului.

Prin acest document, UNBR susține că intenționează să stopeze evaziunea fiscală în rândul avocaților să elimine concurența neloială, dar, după cum sesizează chiar unii dintre avocați, impune obstacole unor anumite categorii sociale la dreptul la apărare. Mai mult, unii avocați reclamă conducerea UNBR că a urmărit să sporească veniturile organizației provenite din contribuții.

Meniul și lista de prețuri

7Est publică documentul UNBR și lista de onorarii minimale impuse avocaților. Este evident că noile „prețuri” pe care avocații sunt obligați să le perceapă te fac să te lași păgubaș. Astfel, dacă o persoană dorește să conteste o amendă de 200 de lei, trebuie să achite unui avocat cel puțin 600 de lei doar pentru formularea unei plângeri împotriva procesului verbal de constare a contravenției.

De asemenea, dacă o persoană defavorizată se consideră nedreptățită de ajutorul social ce îi este acordat trebuie să achite unui avocat pentru formularea unei contestații 960 de lei plus TVA, bani de care nu dispune.

Să presupunem că unui angajat plătit cu salariul minim pe economie, angajatorul refuză să-i achite leafa și îl dă afară. Ei bine, dacă angajatul care se consideră nedreptățit alege să apeleze la un avocat, trebuie să-i achite acestuia cel puțin 1.200 de lei plus TVA.

Lista nedreptăților pentru persoanele sărace nu se oprește aici. Un divorț fără minori, prin intermediul unui avocat, „costă” cel puțin 960 lei, iar un divorț cu minori, peste 1.680 lei. Și în aceste cazuri, onorariile nu includ TVA.

Recunoașterea vinovăției, 240 lei + 360 lei

Acordul de recunoaștere a vinovăției este un drept de care poate să uzeze aproape orice persoană care are calitatea de inculpat într-un dosar penal. Nu este vorba doar de dosarele instrumentate de DNA, care sunt mai puternic mediatizate, și în care se vorbește de prejudicii de milioane de euro. Și un biet agricultor prins beat la volan poate să uzeze de această cale legală. Ei bine, pentru formularea unui astfel de acord de recunoaștere a faptei, avocatul este obligat să perceapă un onorariu de cel puțin 240 lei la care se adaugă TVA. Dacă persoana în cauză consideră că are nevoie de asistență juridică în fața procurorului, mai trebuie să scoată din buzunare încă 360 lei.

De asemenea, tabloul onorariilor minimale reglementează și sumele pe care avocații trebuie să le perceapă în cazul litigiilor comerciale, de contencios administrativ sau de fond funciar. Sunt impuse chiar și valori ce se calculează procentual în funcție de miza procesului.

Striblea: „Unele onorarii riscă să devină prohibitive”

Decanul Baroului Iași susține că măsura adoptată de UNBR este susținută de cei mai mulți dintre avocați, dar că, într-adevăr, persoanele cu posibilități financiare reduse nu mai au aceeași deschidere la dreptul la apărare.

„Tabloul onorariilor minimale a apărut la solicitarea majorității avocaților din UNBR. El a fost apobat de către Consiliul UNBR și vizează toate barourile din țară. Aceste onorarii minimale prezinta avantaje cum ar fi: descurajeaza eventualele încercări de evaziune fiscală, combat concurența neloială între avocați și dau un orizont predictibil celor care apelează la servicii avocațiale în ceea ce privește cuantumul cheltuielilor de judecată. Principalul dezavantaj este acela că unele onorarii, deși gândite ca minimale, riscă să devină prohibitive (mai ales în zonele mai puțin dezvoltate ale țării), aspect ce poate constitui un veritabil obstacol în calea accesului justițiabililor la dreptul la apărare”, a declarat Marius Sebastian Striblea, decanul Baroului Iași.

Tomașeschi: „Avocații rămân cu 11 – 12 la sută din onorariu”

Și avocatul Tomașeschi aprobă tabloul onorariilor adoptat de UNBR, dar atrage atenția că aceeași categorie socială defavorizată trebuie să strângă bani pentru zile negre, dacă se gândesc să apeleze la serviciile unui avocat.

„Lumea trebuie să știe că un avocat rămâne cu 11 – 12 la sută din onorariul ce îi este achitat. Fiecare avocat este obligat să plătească dările la ANAF, Casa de Asigurări de Sănătate și cotizația la UNBR. Vă fac și calcule: 16 la sută este impozitul pe profit plus 19 procente TVA. 5,5% se duc la Casa de Sănătate și alte 11 procente la UNBR și Casa de Pensii. Din restul de bani, un avocat trebuie să plătească chiria la cabinet, utilitățile și benzina la mașină. Cu ce rămâne?! Este adevărat că oamenii fără posbilități nu au ce face. Doar nu o să strângă bani negri să-i dea la avocați. La asta sunt împinși”, a spus Tomașeschi.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here