Momîile cu epoleţi maro

– despre militarii de paie şi pensiile lor porceşti –

 

Schema e tare simplă : nişte civili jegoşi cumpără / închiriază nişte pseudo-militari unsuroşi. Pe banii noştri. Cu cît civilii sînt mai jegoşi, cu atît pseudo-militarii sînt mai unsuroşi. Cei plus / minus 10 %  decenţi ( maxim ) sînt excepţia, nu regula. Iar cumpărarea / închirierea începe cu salarii, grade & decoraţii şi se încheie cu alte grade & pensii. Din banii proştilor.

Da, tovarăşi leorbăitori, e legal. La fel cum era legală şi mizeria pe care Ceauşescu o turna în capul prostimii tăcute. Sau doar părea că e. La fel cum erau şi restaurantele pentru negri, în democrata Americă de după ultimul război. Sau doar păreau că sînt.

Un june neo-propagandist militar, maior ca grad, dar plotoner la minte, explica zilele trecute, pe site-ul păstorit de C.T. Popescu, că ofiţerii / generalii merită noile pensii neruşinate, fi’n’că militarii s-au jertfit la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Ca să vezi … Ceea ce uită acest analfabet moral ( şi toţi lătrăii cu grade, vizibile sau mascate ) sînt cîteva lucruri evidente pentru orice om cu mintea igienică.

Mai întîi, că grosul morţilor din acel război – şi din mai toate războaiele acelor vremi – n-a fost dat de militarii profesionişti, ci de sărmanii rezervişti : ţărani, muncitori, meşteşugari, funcţionari, învăţători. Poate lătrăii au uitat, dar Ecaterina Teodoroiu nu absolvise academia militară de la West Point, ci era o simplă învăţătoare.

Apoi : Averescu, Prezan, Grigorescu, Dragalina şi alţi militari de elită sînt cu totul altceva decît guşaţii kaki de azi, cu creiere mici şi stomac mare. Nu, nu uniforma defineşte un militar. Uniforma e o cîrpă. Un ambalaj. Onoarea şi profesionalismul sînt cele care deosebesc un militar de un purtător ilegal de uniformă.

Un militar adevărat rămîne militar şi în pielea goală, mînjit de glod. Pe cînd un gabriel-oprea rămîne un rebut uman chiar şi cu bastonul de mareşal înfipt în dos. Este o vorbă : domnu-i domn şi-n şanţ, da’ şanţu-i şanţ cu tot cu domn.

Desigur, toate astea sînt valabile şi pentru poliţişti & restul castei speciale. Iar un exemplu concret al mizeriei cu epoleţi a fost oferit, involuntar, tot zilele trecute, chiar de magnifica poliţie a judeţului Iaşi. Care ne-a anunţat, cu trompete şi darabane, că a pus mîna pe capii unei reţele de proxenetism, exploatare sexuală, sex cu minore, totul fiind disimulat în spatele unui salon de masaj. O afacere începută de prin anul 2001, în centrul oraşuluii, şi condusă de un fost politician, după cum ne spun bravii poliţişti bahluiezi.

Sîntem în 2017, parcă. Deci ultra-mega-giga profesioniştilor care iau salarii babane pentru combaterea crimei organizate le-au trebuit vreo 15 ani ca să afle ce grozăvii se întîmplă în buricul tîrgului. Cu toată garnitura de ofiţeri acoperiţi, informatori etc. Iar aceşti mega-bahluiezi cu epoleţi sînt urmaşii unor titani din categoria grea, şerloc-holmşii Plai, Zamfirescu ş.a.m.d, care au condus, datorită meritelor e’scepţionale, poliţia judeţeană, ba chiar şi pe cea naţională.

Rahat cu mac. Asta e, de fapt, descrierea reală a desertului pompos pe care politicienii ni-l servesc de vreun sfert de secol, cu garnitură de epoleţi şi multe, multe parale. Sau vi se pare că adie a altceva un cuier servil precum generalul de poliţie Scripniciuc, ori un cvasi-cioban ca-colonelul de poliţie Drumea ? Rahat lokum, evident, cu aromă de trandafiri.

” Servim patria şi masa de prînz ! „. Asta ar trebui să fie deviza oficială a acestei haite de maidanezi cu pretenţii de ciobăneşti germani. Iar cei care se simt deranjaţi de alăturarea cu foştii / actualii colegi îşi merită oprobiul : cînd mergi alături de javre, disciplinat, eşti confundat cu ele.

În rest e bine, a plouat anu’ ăsta, s-au făcut avereştii şi prezanii cît plopul.

 

Lucian Postu

 

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here