Intră în vigoare noua lege RCA! Șapte modificări noi pentru șoferi

Noua lege RCA a intrat de joi, 13 iulie, în vigoare. Aduce modificări importante, cum ar fi acel tarif de referinţă sau obligaţia de a rezolva dosarele de daună în cel mult 30 de zile, faţă de 90 de zile acum.

Apar şi prevederi mai lipsite de logică. Astfel, dacă o persoană renunţă la asigurare este obligată să predea la poliţie numerele de înmatriculare. Măsura e logică pentru a preveni circulaţia fără RCA. Însă în acelaşi timp, acum când există posiblitatea de a încheia poliţe doar pentru o lună, un om care lipseşte din ţară o perioadă mai lungă trebuie să facă drumuri la poliţie să dea numerele şi apoi să le ia atunci când are nevoie, doar pentru ca să evite o cheltuială. Totul pentru ca statul să poată urmări dacă mașinile au RCA sau nu, deși există camerele de vederi folosită pentru verificarea rovinetei, care ar putea fi folosite și în acest caz…

O altă situaţie controversată este cea în care şoferii trebuie să fie informaţi şi să primească oferte cu 30 de zile înainte de expirarea poliţei. Numai că sistemul nu permite emiterea de oferte cu o lună înainte…

 Cele șapte modificări

  1. A apărut asiguratul cu risc ridicat
  2. La suspendarea contractului RCA rămâi fără plăcuțele de înmatriculare
  3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire
  4. Asigurătorii RCA te anunță că expiră contractul
  5. Asigurările false și piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală
  6. Compensarea directă devine decontare directă
  7. Tariful de referință nu mai este calculat de ASF

Din câte se vede mai sus, apare un termen nou în noua lege a asigurărilor obligatorii pentru autoturisme, în speță cel de asigurat cu risc ridicat. Şoferii care nu au niciun accident la activ vor plăti cel mai mic preţ pentru o asigurare RCA. Sunt şi obligaţii pe care atât asiguratul, cât şi asigurătorul trebuie să le respecte. Pe de o parte firma trebuie să dea un răspuns în 30 de zile pentru o cerere de despăgubire. Pe de altă parte, cel prins fără asigurare va plăti o amendă de 2.000 de lei.

În România, peste 20 la sută dintre autoturismele aflate în trafic nu au RCA. Anul trecut peste 7700 de şoferi au fost amendaţi. Cei care falsifică asigurările riscă să ajungă după gratii. La fel si patronii service-urilor care vând piese contrafăcute.

RCA- ul poate fi făcut pe o perioadă cuprinsă între o lună şi un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here