Căruța cu proști s-a răsturnat la Pneumo! Aparatură medicală de milioane de euro, fără curent la priză

@ Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie a fost modernizat cu fonduri europene @ Aparatura performantă cumpărată în cadrul proiectului nu poate fi folosită deoarece instalația electrică nu face față @ Mai mult decât atât, lucrările de amenajări interioare au început să se crape la scurt timp după ce au realizate

GALERIE FOTO

Situație revoltătoare la unul dintre cele mai importante spitale din județul Iași.

Spitalul de Pneumoftiziologie Iași a beneficiat de o finanțare europeană de 2,3 milioane euro pentru modernizarea clădirii ambulatoriului de specialitate și dotarea cu aparatură de specialitate ultraperformantă, însă bolnavii nu pot beneficia încă de serviciile medicale deși proiectul trebuia finalizat și inaugurat demult. Mai exact, problemele au apărut la ambele “componente” ale proiectului, adică și la lucrările de construcție dar și la utilizarea aparaturii medicale. Proiectul a demarat în anul 2013, când Consiliul Județean Iași a obținut prin intermediul Agenției de Dezvoltare Nord-Est o finanțare europeană de 9,7 milioane lei adică circa 2,3 milioane euro pentru modernizarea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași. Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013-Axa prioritară 3 pe domeniul major de intervenție care se referă la modernizarea infrastructurii de sănătate. Lansat după cum s-a precizat în luna august 2013, proiectul urma să fie finalizat pe data de 11.06.2015.

Ambele firme de construcții au intrat în insolvență

Inițial, licitația pentru efectuarea lucrărilor de construcții aferente acestui proiect, adică de renovare și modernizare a clădirii care găzduiește Ambulatoriul, a fost adjudecată de SC Compania pentru Construcții Moldoconstruct SA. Această firmă de construcții și-a cerut insolvența după circa un an de la demararea lucrărilor de la Pneumoftiziogie și prin urmare nu a mai putut continua proiectul. În consecință, Consiliul Județean Iași a fost nevoit să organizeze o nouă licitație pentru selectarea firmei de construcții care urma să finalizeze proiectul. Licitația a fost adjudecată de firma Ted Construct, patronată de Cornel Brânză. Firma Ted Construct a început lucrările în luna martie a anului 2015 și urma să le finalizeze pe data de 15.10.2015. Între timp și firma lui Brânză a intrat în insolvență dar chiar și în aceste condiții societatea comercială s-a angajat să finalizeze lucrările. În sfârșit, s-au obținut vreo două derogări pentru termenul de finalizare a proiectului dar chiar și așa la aproape doi ani de la finalizarea termenului limită de “inaugurare” speranțele bolnavilor de a beneficia de servicii medicale moderne sunt încă departe de împlinire. Asta deoarece, după cum s-a mai precizat și mai sus, lucrările de construire proaspăt finalizate au început deja să se deterioreze, iar aparatura medicală nu poate fi folosită deoarece nu poate fi conectată la rețeaua de curent electric.

Maricel Popa: “Să vedem cine e de vină!”

Mai exact, cei care au implementat proiectul nu au prevăzut faptul că rețeaua de energie electrică a spitalului s-ar putea să nu facă față unui consum atât de mare al noilor aparate medicale. Cu alte cuvinte, rețeaua de curent a unității medicale nu are puterea necesară pentru a furniza energia necesară tuturor aparatelor achiziționate. Să precizăm că lucrările de proiectare tehnică, dar și o bună parte din consultanța de specialitate au fost asigurate de firma Bodo Invest, patronată de Ștefan Bodoga. “Specialiștii” acestei firme au omis acest aspect extrem de important pentru un astfel de proiect și anume faptul că rețeaua electrică ar putea deveni subdimensionată. De altfel, potrivit unor surse, această firmă ar fi și pe cale de dispariție deoarece asociații și administratorii s-au certat între ei. Reprezentanții firmei nu au răspuns apelurilor telefonice repetate efectuate de jurnaliștii 7 Est. “Mie mi s-a adus la cunoștință faptul că este necesară suplimentarea fondurilor pentru a mări capacitatea rețelei electrice de la Pneumoftiziologie. De acord, dăm banii dar înainte de asta vreau să știu cine este vinovat pentru faptul că s-a ajuns în această situație. Poate că o să plătească cei vinovați”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

De altfel, la serviciul de audit al Consiliului Județean a demarat o serie de verificări la Spitalul de Pneumoftiziologie, iar aspectele ce urmează a fi verificate vizează tocmai deficiențele în implementarea acestui proiect.

S-a crăpat podeua

După cum s-a precizat mai sus, au apărut unele probleme și la lucrările de modernizare a clădirii. Mai exact, vopseaua epoxidică cu care a fost dată podeaua s-a crăpat și pe porțiuni destul de mari a și dispărut. Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Cornel Brânză a spus foarte nervos că nu vrea să ofere explicații.

“De acum înainte nu vorbim decât în scris, îmi trimiteți, faceți adresă și eu vă răspund”, a spus Cornel Brânză.

Am respectat dorința lui Cornel Brânză și am trimis o adresă cu întrebările lămuritoare legat de modul în care a fost implementat acest proiect. Chiar și în aceste condiții Cornel Brânză a refuzat să ne ofere lămuriri sugerându-ne să ne adresăm lichidatorului Ted Construct pentru informații suplimentare.

Brânză și calitatea lucrărilor în construcții

De altfel nu ar fi pentru prima dată când Cornel Brânză ne servește o asemenea surpriză la lucrări proaspăt finalizate. În ediția din 26 ianuarie a.c a săptămânalului 7 Est, a fost publicat un articol în care se arăta faptul că în drumul județean Iași – Movileni au apărut gropi la scurt timp după ce acesta a fost reparat de firma Ted Construct. Conducerea Spitalului de Pneumoftizilogie nu a făcut prea multe comentarii legate de această situație. Șefii unității medicale spun că proiectul european a fost implementat de Consiliul Județean.

“Se fac unele verificări de către serviciul de audit. Aparatura medicală în cea mai mare parte este utilizată. Avem o problemă cu aparatul de radiologie care nevoie de o putere mai mare pentru a funcționa. Cei de la firma de construcții fac acum ultimele retușuri. Practic acum Ambulatoriul este funcțional”, a spus Dumitru Filipeanu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here