Consiliul Europei CRITICĂ Turcia pentru limitarea libertăţii de expresie – Stiri pe surse

Turcia s-a angajat pe o cale extrem de periculoasă prin adoptarea de măsuri nejustificate pentru limitarea libertăţii de expresie, a atras atenţia miercuri Consiliul Europei într-un nou raport foarte critic la adresa Ankarei, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

„Nici tentativa de lovitură de stat, nici ameninţările teroriste cu care se confruntă Turcia nu ar trebui să justifice măsuri care aduc atât de grav atingere libertăţii media şi statului de drept”, a denunţat Nils Muiznieks, comisar pentru drepturile omului, într-un memorandum consacrat libertăţii de expresie şi libertăţii presei în Turcia.

Citeşte şi: Românii au LIBER la vize pentru Canada. CETA a trecut de Parlamentul European

„Aplicând în sens extrem de larg noţiunile de ‘propagandă teroristă’ şi de ‘sprijin pentru o organizaţie teroristă’, inclusiv în privinţa unor declaraţii sau persoane care, în mod evident, nu incitau la violenţă, şi recurgând în manieră excesivă la dispoziţii care sancţionează defăimarea, Turcia s-a angajat pe o cale extrem de periculoasă”, a avertizat el.

Nils Muiznieks a efectuat două vizite în Turcia, în aprilie şi septembrie 2016.

Instaurarea stării de urgenţă conferă puteri discreţionare practic nelimitate executivului turc şi îi permite să aplice măsuri radicale, inclusiv împotriva presei şi ONG-urilor, fără să ofere probe sau să aştepte o decizie judiciară, ci doar pe baza unor acuzaţii de presupuse legături cu o organizaţie teroristă, subliniază comisarul.

Nu mai puţin de 158 de instituţii media (ziare, televiziuni, posturi de radio, agenţii de presă) au fost închise, iar 151 de jurnalişti sunt încarceraţi, a reamintit el.

Comisarul a cerut autorităţilor turce „să ridice starea de urgenţă” şi „să facă astfel încât să înceteze numeroasele încălcări inacceptabile ale libertăţii de expresie, în special libertăţii media şi libertăţii academice”.

El recomandă „reformarea în profunzime a Codului Penal şi a Legii antiteroriste, pentru ca legislaţia şi practicile să fie compatibile cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here