Columbia va desfăşura suplimentar 2.200 de poliţişti şi militari în regiunea Catatumbo, la graniţa cu Venezuela, pentru a contracara prezenţa ELN, ultima gherilă activă în această ţară, precum şi grupările criminale, a anunţat luni guvernul de la Bogota, citat de AFP.
„Aut fost transmise instrucţiuni foarte clare în ultimele 72 de ore pentru a întări prezenţa noastră militară şi poliţienească în Catatumbo (nord-est, Norte de Santander). Vom trece de la 6.300 de la 8.500 de oameni, suplimentar 2.200 de soldaţi şi poliţişti în această regiune”, a declarat presei ministrul apărării, Luis Carlos Villegas.
Ministerul a precizat într-un comunicat că obiectivul este de „a garanta” securitatea locuitorilor şi a combate „orice ameninţare” provenind de la grupările de traficanţi de droguri sau a Armatei de Eliberare naţională (ELN, ghevaristă), cu care guvernul a demarat negocieri de pace săptămâna trecută.
Luis Carlos Villegas a subliniat că este vorba despre asigurarea securităţii zonei Tibu, una dintre cele 26 ale ţării unde luptătorii din Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxişti) se adună în prezent pentru a depune armele sub supravegherea ONU, în termenii acordului de pace semnat la sfâşitul lui noiembrie.
Ministrul a adăugat că aceste efective suplimentare vor fi integrate în unităţile forţelor speciale desfăşurate în această regiune care este o placă turnantă a traficului de droguri şi unde se află numeroase plantaţii ilegale, în special de coca, componentă de bază a cocainei.
Din anii 1960, Columbia este devastată de o confruntare armată în care au fost implicate peste 30 de gherile, paramilitari de extremă dreapta şi forţele de ordine, soldată cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi 6,9 milioane de persoane deplasate.
În plus, este cel mai mare producător mondial de coca, cu 96.000 de hectare de plantaţii, şi de cocaină, cu 646 de tone în 2015, potrivit ONU.