Amenzi de 68 de milioane de euro pentru companii care au format un cartel pe piața reciclării – Stiri pe surse

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că a impus companiilor Eco-Bat Technologies, Recylex și Campine o amendă totală de 68 de milioane de euro, pentru că au manipulat prețurile la achiziționarea bateriilor auto uzate, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Cea mai mare amendă a primit-o liderul mondial pe piața reciclării bateriilor, firma britanică Eco-Bat, 32,71 milioane euro, în timp ce firma franceză Recylex a fost amendată cu 26,74 milioane de euro, iar firma belgiană Campine a primit o amendă de 8,16 milioane de euro. În schimb, compania americană Johnson Controls a evitat plata unei amenzi pentru că a alertat Comisia Europeană în legătură cu existența acestui cartel.

Potrivit Comisiei, în perioada 2009 — 2012, un număr de patru companii de reciclare au pus la punct un cartel pentru a manipula prețurile la achiziționarea bateriilor auto uzate în Belgia, Franța, Germania și Olanda. Cele patru companii sunt Campine (Belgia), Eco-Bat Technologies (Marea Britanie), Johnson Controls (SUA) și Recylex (Franța). Spre deosebire de majoritatea cartelurilor, unde companiile se înțeleg pentru a majora prețurile de vânzare, cele patru companii de reciclare s-au înțeles în vederea reducerii prețului plătit dealerilor și companiilor care colectează baterii auto uzate. Prin aceste înțelegeri, cele patru companii au perturbat funcționarea normală a pieței și au împiedicat concurența de prețuri.

„Cele patru companii amendate astăzi s-au înțeles ca să-și maximizeze profiturile realizate de pe urma reciclării bateriilor uzate, reducând concurența într-o etapă importanță a lanțului de reciclare”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, conform Agerpres. Bateriile auto sunt cel mai reciclat produs de consum din lume. Aproape 99% din toate bateriile auto din Uniunea Europeană sunt reciclate. Potrivit datelor Comisiei, aproximativ 58 de milioane de baterii auto sunt reciclate în fiecare an în Uniunea Europeană (UE).

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here