Noi proteste faţă de graţiere în Capitală. 50.000 de oameni se află în fața Guvernului

Peste 90.000 de persoane s-au strâns vineri seară în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, pentru a protesta faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă ce vizează modificări ale Codurilor penale. Tineri, vârstnici, părinţi cu copii au venit în Piaţa Victoriei cu steaguri, pancarte, vuvuzele, tobe. Se scandează împotriva Guvernului, manifestanţii cerând, pentru a patra seară la rând, abrogarea ordonanţei de urgenţă privind modificările Codurilor penale, precum şi demisia Executivului, scrie Agerpres. În jurul orei 23.00, protestatarii au început să se îndrepte spre casă.

Unii dintre protestatari şi-au pictat pe faţă tricolorul, alţii poartă steagul naţional pe umeri.

În jurul orei 22,00, manifestanţii au intonat în cor Imnul Naţional, textul acestuia fiind proiectat pe o clădire din apropierea Guvernului.

La manifestaţie sunt persoane de toate vârstele, dar şi părinţi cu copii, unii dintre cei mici ţinând în mână pancarte cu mesaje precum „Rezist pentru viitorul meu”, „Stop corupţiei” sau „Vă dăm jos cu graţie”. Dacă în primele zile majoritatea protestatarilor aveau mesaje scrise de mână pe cartoane sau coli de hârtie, vineri seară, mulţi au venit cu mesaje tipărite, cel mai frecvent mesaj fiind „Retrageţi ordonanţa!”. Câţiva manifestanţi au adus un proiector, imagini luminoase fiind proiectate pe o clădire din apropierea Guvernului, dar au afişat şi mesaje antiguvernamentale, precum „România, trezeşte-te!” sau „Altă întrebare: Când daţi abrogare?”.

15.000 la Sibiu

Peste 15.000 de protestatari mărşăluiesc vineri seara, în jurul orei 21,30, pe principalele bulevarde din municipiul Sibiu, potrivit unor surse oficiale.

Protestarii au reluat şi în această seară traseul de la Revoluţia din 1989 pe care l-au parcurs şi zilele trecute, cu plecare din Piaţa Mare situată în centrul oraşului.

La ora 22.00, manifestanţii din Sibiu şi-au propus să se oprească să intoneze Imnul României.

Oamenii scandează lozinci anti-PSD şi cer în continuare demisia Guvernului, fiind nemulţumiţi de ordonanţa împotriva modificării codurilor penale.

Protestele vor continua în fiecare seară, în municipiul Sibiu, până pe 15 februarie, acestea fiind autorizate, potrivit avizului dat joi, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

5.000 de oameni în ploaie la Baia Mare

Peste 5.000 de persoane s-au strâns, vineri seară, pe o ploaie rece, în Piaţa Revoluţiei din municipiul Baia Mare pentru a protesta, în a patra zi, împotriva Guvernului şi a PSD, care au susţinut modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă.

Protestatarii au adus în Piaţa Revoluţiei un sicriu, pe al cărui capac era scris „Aici odihneşte democraţia, 1989-2017”, şi un steag tricolor în miniatură. Pentru a marca momentul, iniţiatorii au împărţit lumânări şi colăcei oamenilor din piaţă, amuzaţi de această idee.

În Piaţa Revoluţiei, tineri şi adulţi au discutat evenimentele politice interne.

„Recunosc, PSD m-a impresionat la nivel local prin propunerilor candidaţilor din campania parlamentară. Pe unii dintre candidaţii PSD chiar i-am întâlnit, am discutat despre diverse probleme, însă nu mi-am imaginat că oamenii aceştia nu ţin cont de părerile celor care le-au dat votul. Am crezut în bunele lor intenţii, dar acum dezamăgirea este imensă. Ce viitor mai pot avea copiii noştri? Toţi trebuie să meargă să muncească în străinătate? În România nu se mai poate munci? Ce fel de politici fac aceşti parlamentari?”, a spus inginerul Alexandru Prodan (53 de ani), unul dintre protestatari, care a venit în piaţă împreună cu soţia şi cei doi copii adolescenţi.

După aproximativ o oră şi jumătate, oamenii s-au încolonat şi au mărşăluit pe străzile din zona centrală a oraşului, purtând în mâini sicriul simbolic în care, spun ei, „a fost îngropată democraţia”.

Pe toată durata marşului, protestatarii au strigat „Hoţi!” şi „Penalii în puşcărie!”, iar pe o pancartă se putea citi „Baia Mare stă în ploaie ca să strige abrogare!”, „Dragnea, nu uita, Baia Mare nu te vrea!” şi „Corupţia din Baia Mare, doi primari la închisoare”, pe fundal fiind chipul primarului ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, aflat sub control judiciar pentru luare de mită.

Un reprezentat al Jandarmeriei Maramureş din echipele de însoţire a protestarilor a declarat pentru AGERPRES că în nici într-o seară de când au început demonstraţiile de stradă n-au fost raportate incidente, iar jandarmeria a făcut un apel public în media locală şi pe reţelele de socializare la un comportament civilizat către cei care participă la proteste.

10.000 la Iași

Manifestanţii care s-au strâns în Piaţa Unirii din Iaşi au plecat într-un marş de protest pe străzile din centrul oraşului, iar numărul a crescut la peste 10.000 după ce şi alţi oameni s-au alăturat coloanei.

Lozincile scandate sunt ca şi în serile trecute îndreptate împotriva corupţiei, a PSD, Guvernului, oamenii cerând abrogarea OUG de modificare a Codurilor penale.

Deşi zgomotos din cauza vuvuzelelor, fluierelor şi huiduielilor, marşul de protest este unul lipsit de incidente.

Coloana de manifestanţi urmează acelaşi traseu ca şi în serile de până acum, pe bulevardul Ştefan cel Mare-str Anastasie Panu- Bdul Independenţei-Piaţa Unirii.

10.000 de oameni la Craiova

Circa 10.000 de persoane mărşăluiau vineri seara, în jurul orei 21,45, pe mai multe străzi din Craiova în semn de protest faţă de adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind graţierea şi a ordonanţei de urgenţă de modificare a codurilor penale.

Protestatarii au plecat din Piaţa „Mihai Viteazul” – Piaţa Prefecturii, apoi au mers pe Calea Bucureşti, până la intersecţia cu strada P.Ispirescu, până în cartierul Rovine, urmând să se întoarcă în centrul Craiovei pe Bulevardul Carol I.

Oamenii au început să se adune în centrul Craiovei în jurul orei 18,00 şi au scandat „DNA să vină să vă ia”; „Afară, afară, cu mafia din ţară!”, ‘Dragnea nu uita, România nu-i a ta!’, ‘Jos corupţii!’, „PSD – ciumă roşie”; „Altă, întrebare, vrem la închisoare!”; „Hoţii, hoţii!”, „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”; „Să vă fie frică, ţara se ridică”.

Aceştia poartă steaguri şi pancarte pe care se poate citi: „Refuz acest abuz”; „Ignoranţa, minciuna, prostia şi hoţia distrug România. Jos Guvernul!”, „Gratii, nu graţiere”, „Jos Guvernul!”, „Vrem anticipate”, „Aţi compromis onoarea unei istorii şi a unui popor demn, mafioţilor!”

10.000 la Brașov

Numărul persoanelor care mărşăluiesc vineri seară pe mai multe străzi din Braşov, în semn de protest faţă de adoptarea unor acte normative care modifică legislaţia penală, se apropie de 10.000, potrivit unor surse oficiale.

Tot mai multe persoane se alătură coloanei de manifestanţi, în drum spre Piaţa Sfatului.

La un moment dat, cineva a aruncat cu un pahar de sticlă de la balconul unui bloc, fără să rănească pe cineva. Jandarmii încearcă să depisteze persoana.

Manifestanţii scandează lozinci împotriva Guvernului, a PSD, a CNA şi a lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, fluieră şi huiduie.

Coloana care se întinde pe mai bine de 3 km se apropie de Piaţa Sfatului. Circulaţia pe mai multe străzi ale oraşului a fost blocată până la trecerea manifestanţilor.

5.000 la Galați

Peste 5.000 de persoane se află în marş pe arterele principale ale municipiului Galaţi, strada Domnească şi Bulevardul Brăilei, cu opriri la Palatul de Justiţie şi Inelul de Rocadă, la final urmând să revină pe platoul din faţa Prefecturii Galaţi, de unde au plecat.

Protestatarii sunt însoţiţi de jandarmi şi de maşini de poliţie.

Manifestanţii, nemulţumiţi de actele normative promovate de Guvern în legătură cu modificarea codurilor penale şi graţierea, au huiduit şi au strigat ‘Dragnea, nu uita, puşcăria este casa ta”, ‘Hoţii’ şi ‘PSD-Ciuma roşie’ când au trecut pe lângă sediul PSD.

Peste 30.000 de persoane se află vineri seara, la ora transmiterii acestei ştiri, în coloana de protestatari de la Cluj care a parcurs un marş pe străzile din jurul centrului.

Grupul de protestatari, având iniţial aproximativ 5.000 de persoane, a pornit în jurul orei 20,00 din centru şi a străbătut arterele principale din jurul Pieţei Unirii, care este punctul cel mai central al municipiului. Pe drum, pâlcuri numeroase de oameni s-a alăturat manifestanţilor. Astfel, numărul celor care protestau s-a înmulţit extrem de repede în această a patra seară de proteste organizate de la adoptarea, de către Guvern, a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Manifestanţii poartă pancarte inscripţionate cu mesaje antiguvernamentale, cer demisia cabinetului Grindeanu, precum şi alegeri anticipate.

De asemenea, protestatarii au adus cu ei trompete, goarne, porta-voci, scoţând zgomote puternice. La manifestare participă şi grupuri de tineri care vin cu tobe, în care bat ritmuri alerte sau chiar anumite melodii.

Pe drum unii manifestanţii au primit chiar şi ceai cald. Patronul unui mic restaurant aflat pe traseul protestelor a scos în faţa localului o masă şi a pregătit 100 de litri de ceai şi 500 de pahare. El a oferit trecătorilor şi câteva zeci de felii de pizza.

Oamenii au adus cu ei şi steaguri, pancarte cu diferite mesaje sau fotografii.

Manifestarea a fost organizată, ca de obicei, cu ajutorul mesajelor transmise pe internet, prin reţelele de socializare.

Participanţii la miting sunt însoţiţi de efective ale forţelor de ordine, care nu au avut însă parte de incidente şi nu au trebuit să intervină la manifestaţiile din ultimele zile.

Echipaje ale Serviciului de Poliţie Rutieră Cluj-Napoca sunt, de asemenea, amplaste pe traseul pe care îl traversează coloana de manifestanţi, pentru a bloca traficul acolo unde el se intersectează cu oamenii care mărşăluiesc şi care ocupă în drumul lor toată lăţimea carosabilului.

20,000 de oameni la Timișoara

Cei circa 20.000 de manifestanţi adunaţi în Piaţa Victoriei din Timişoara au pornit înainte de ora 22,00 pe două trasee spre cartiere ale oraşului, la fel ca în serile precedente.

Cu toate că mulţimea din piaţa centrală se adunase venind din cartiere, organizatorii au propus să se mărşăluiască din nou şi prin alte zone municipale, însoţiţi de forţele de ordine.

Înainte de încolonare, Tudor Chirilă, solistul de la trupa Vama, a venit în faţa Operei şi le-a adresat manifestanţilor mesaje de unitate şi de susţinere a protestului.

10.000 la Constanța

Manifestanţii au organizat vineri seară, în jurul orei 21,00, un nou miting de protest în faţa filialei judeţene a PSD, agitând pancarte şi scandând „Zi de zi, aici vom fi!”, „Hoţii, hoţii!”, „CCR, fă ce trebuie!”, „Constanţa cere fără graţiere!”, „PSD, ciuma roşie” sau „Uniţi, salvăm toată România!”.

Activistul civic Cozmin Bârzan a declarat pentru AGERPRES că, la o jumătate de oră după ce s-a pus în mişcare, după popasul de la sediul PSD, coloana protestarilor număra peste 10.000 de manifestanţi.

„Coloana avea o lungime de peste 2 kilometri şi rândurile de manifestanţi erau de câte 10 oameni, umăr la umăr. Protestul de vineri seară a strâns cel mai mare număr de manifestanţi de până acum, la acest eveniment, în care oamenii solicită Guvernului să nu facă paşi înapoi în lupta anticorupţie şi să renunţe la modificările pe care le-a adus legislaţiei penale, într-o manieră netransparentă”, a precizat Cozmin Bârzan.

1.000 de oameni la Satu Mare

Peste 1.000 de persoane au protestat vineri seara în centrul municipiului Satu Mare împotriva modului în care Guvernul a adoptat marţi seara ordonanţa de urgenţă de modificare a Codurilor penale.

Coloana de câteva sute de protestatari s-a adunat în Pasajul Corneliu Coposu, iar până la sediul PSD Satu Mare li s-au mai alăturat alte sute de persoane, estimările fiind că la sediul social democraţilor cifra protestarilor a depăşit 1.000 de persoane.

De la sediul PSD coloana s-a deplasat la Tribunalul Satu Mare, la sediul ALDE şi înapoi în Pasajul Corneliu Coposu, unde s-a înjumătăţit. Ulterior, sutele de presoane care au rămas la protest au pornit din nou pe acelaşi traseu.

Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale precum „Hoţii!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Dragnea, nu uita, ţara asta nu-i a ta”, „Hoţii vin, noaptea când dormim!”, „Abrogaţi, apoi plecaţi”, având pancarte cu inscripţiile „Jos cu toţi, mama lor de hoţi”, „Ciuma Roşie”.

Şi la această mai sunt sute de manifestanţi în centrul oraşului, autorizaţia de desfăşurare a protestului fiind valabilă până la ora 24,00.

1.000 de oameni la Zalău

Peste 1.000 de persoane au protestat vineri, la Zalău, faţă de recentele modificări legislative privind abuzul în serviciu şi graţierea promovate de Guvern, mărşăluind prin oraş peste 1.000 de persoane, numărul protestatarilor fiind în creştere faţă de zilele precedente.

Primele persoane au sosit în centrul Zalăului începând cu ora 18,00, pentru ca două ore mai târziu, grupul format din peste 1.000 de protestatari să plece către Primăria Zalău, unde s-a intonat Imnul României, iar mai apoi, în marş, pe străzile oraşului.

Ca şi în zilele precedente, protestatarii au fluturat drapele tricolore şi au purtat pancarte cu mesaje împotriva social-democraţilor şi a guvernanţilor, cerând renunţarea la proiectul de lege privind graţierea şi OUG de modificare a Codurilor penale.

În jurul orei 21,30, participanţii la protest s-au întors în centrul Zalăului, unde au intonat din nou Imnul Naţional şi au aplaudat, promiţând să revină şi în zilele următoare, pentru a mărşălui şi în cartierele din Zalău.

Protestul a fost unul paşnic, fără incidente, jandarmi împărţind, de altfel, încă de sosirea primilor participanţi, fluturaşi cu mesajul: „Suntem mândri de faptul că slujim cetăţeni paşnici şi civilizaţi. Dintre sălăjeni, pentru sălăjeni! Spune NU violenţei”.

2.000 de oameni în Tîrgu Mureș

Peste 2.000 de persoane au protestat vineri seară, la Tîrgu Mureş, împotriva modului în care au fost elaborate şi emise OUG de modificare a Codurilor penale şi proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse, iar proteste de mai mică amploare au fost organizate în oraşele Sighişoara, Reghin şi Târnăveni.

În timpul protestelor la Tîrgu Mureş manifestanţii au scandat lozinci împotriva modului de adoptare a OUG nr. 13/2017, precum şi antiguvernamentale, împotriva PSD şi lui Liviu Dragnea, cum ar fi ‘PSD – Ciuma roşie!’, ‘DNA să vină să vă ia!’, ‘Abrogaţi şi plecaţi!’, ‘Jos Guvernul!’, ‘Nu vrem hoţie, vrem democraţie!’, ‘Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!’.

Protestele au fost organizat în majoritatea oraşelor din judeţul Mureş pe paginile de socializare.

Incidente la Guvern

UPDATE ORA 20.25 – Jandarmii au scos din rândul protestatarilor din Piața Victoriei un bărbat care se manifesta violent, reprezentanții forțelor de ordine fiind sesizați de alți participanți la manifestație, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale.

Poliţiştii rutieri au luat decizia să închidă traficul pe şoseaua Kiseleff, din zona străzii arh. Ion Mincu, şi pe bulevardul Aviatorilor, pe ambele sensuri de acces înspre Piaţa Victoriei, de la statuia Aviatorilor, a anunţat, Ovidiu Munteanu, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Citește și:

Peste 33.000 de oameni au ieșit în stradă, vineri seară, în mai multe orașe ale țării

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here