ASF – pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF), cunoscută ca instituția cu cele mai mari salarii din România, a luat din nou o decizie controversată, eliminând obligația de plata unui comision de 1% aplicat veniturilor din exploatare pentru societăților de servicii financiare (SSIF) locale. Această prevedere se adresează doar intermediarilor străini. Astfel, prin modificarea Regulamentului nr 16/2014 privind veniturile ASF, începând cu 1 august 2016, brokerii străini sunt scutiți de plata acestui comision, pe când brokerii români trebuie să îl plătească în continuare.

Prognoză METEO: Cum va fi vremea în următoarele 2 săptămâni

Drept urmare, Asociația brokerilor români a informat că își rezervă dreptul să atace hotărârea ASF, pe care o consideră că este de natură să distorsioneze piața serviciilor de intermediere, creând astfel premisele unei concurențe neloiale. Asociația Brokerilor vrea să înceapă demersurile legale și să sesizeze Avocatul Poporului, Curtea de Conturi și Consiliul Concurenței, informează ziarul Bursa.

Încă o data instituția care trebuie să supravegheze piața financiară din România este acuzată că favorizează firmele străine în detrimentul firmelor autohtone. Asociația Brokerilor din România vine și pune o întrebare justificată ce entitate a cerut ASF eliminarea cotei de 1% aplicată veniturilor din exploatare, denumirea entităților a căror origine este spațiul UE ce beneficiază de eliminarea cotei în discuție și care este cuantumul sumelor de bani ce a rămas la dispoziția entităților ce beneficiază de această facilitate, de la data punerii în aplicare a noilor prevederi și până în prezent?

Acesta nu este primul scandal în care se află Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Anul trecut, membrii comisiei de Buget Finanțe din Parlamentul României au cerut demisia conducerii, după scandalurile care au existat în piața de asigurări. La acea vreme, atât parlamentari din PSD cât și din PNL au cerut ca actualul conducător al ASF, Mișu Negrițoiu, să plece de la cârma instituției, acuzându-l pe acesta de modul în care instituția și-a făcut treaba în ultimii ani,modul defectuos de supraveghere a pieței care a dus la prăbușirea unor companii de asigurări cu capital românesc.

 

 

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here