Dosarul chirurgului Tinică, pe ultima sută de metri

Procurorii ieșeni anticorupție pregătesc finalizarea rechizitoriului care va dinamita una dintre cele mai renumite unități spitalicești din țară. Este vorba de Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV). Surse din anturajul anchetatorilor DNA Iași susțin că la finele lui 2016, chiar înainte de Anul Nou, managerul IBCV, Grigore Tinică precum și alte persoane importante din conducere, implicate într-un mai vechi dosar de corupție de acum cinci ani, au dat cu subsemnatul în fața procurorilor. Audierile s-au efectuat în mare secret, profitându-se de apropierea rapidă a sărbătorilor de iarnă când publicul nu mai este interesat de subiect, avându-se în vedere prestigiul și renumele medicilor implicați în acest caz.

 

”Mingea este în terenul celor de la DNA”

 

Apărătorul doctorului chirurg Tinică, avocatul Ionel Nechita, a confirmat faptul că în perioada 13-14  decembrie 2016 , procurorii DNA Iași au procedat la audierea mai multor persoane, inculpați, învinuiți și martori, implicați în dosarul de corupție de la IBCV.

“Mingea este în terenul celor de la DNA. Ultimele activități, audieri și interogatorii ale anchetatorilor, au fost înaintea sărbătorilor de iarnă. Dar acest fapt nu reprezintă pasul următor pentru finalizarea rechizitoriului. Oricând pot apărea probe și dovezi noi. Anchetatorii au posibilitatea acum să dispună ori terminarea cazului ori disjungerea unor fapte, pentru unii inculpați. De ei depinde. Totul e posibil”, a precizat avocatul Nechita.

De cealaltă parte, avocata Sandra Grădinaru, cea care reprezintă interesele directorului medical de la IBCV Iași, Eduard Dabija, nu a dorit să comenteze nimic, și nici nu a recunoscut că ar fi fost prezentă la data respectivă, la audieri, în biroul procurorului DNA. “Nu pot să confirm că am fost la audieri“, a declarat Grădinaru.

 

Acuzațiile DNA: infracțiuni de corupție cu fonduri europene și luare de mită

 

Pe 13 și 14 decembrie 2016, un număr de opt persoane, precum și mai mulți martori, au fost chemate și audiate la sediul DNA Iași, de către procuroarea Gabriela Chiriac. Interogatoriile au vizat săvârșirea unor infrațiuni de corupție cu fonduri europene, precum și acuzații de dare și luare de mită. Învinuirile care i se aduc chirurgului Tinică sunt cele de fals intelectual, instigare la fals intelectual, luare de mita ți abuz in serviciu contra intereselor publice. Alături de Tinică, mai sunt învinuiți și Victoria Nedelciuc, directorul financiar-contabil, precum și Eduard Dabija, directorul medical. Ceilalți inculpați și învinuiți în dosar sunt: Victor Fărcașel, responsabil logistic in cadrul proiectului CCTIFA derulat de IBCV; Nicolae Gabriel Alexoae, fondator și administrator al SC ALMAR MED SRL și manager general la SC DABM MED SRL și SC BRANDCOM SRL; Catalina Oana Ciofu, economist IBCV, precum și administratorii firmei SC ALMAR MED SRL Iași.

 

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here