Dezvăluiri din Dosarul UMF. Singurul condamnat cu executare, trădat de avocat?

Completul de judecată care condamnat-o recent la 3 ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere, pe fostul prodecan al UMF Iași, Doina Azoicăi, a avut, se pare, două unități de măsură în luarea deciziei finale de pedepsire a celor vinovați. Mai precis, magistratul a fost pentru unii mumă iar pentru alții ciumă, un exemplu edificator în acest sens făcând referire exclusivă la inculpatul Romeen Agha, cunoscut drept intermediarul șpăgii oferite doctoriței Azoicăi.

În timp ce toți ceilalți inculpați din acest dosar au fost condamnați la pedepse cu suspendare plus multe zile de muncă în folosul comunității, Agha a primit 2 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în regim de detenție. În timpul audierilor, bărbatul și-a susținut vehement nevinovăția și nu a fost de acord, sub nici o formă, să presteze muncă în folosul comunității. Asistat de apărătorul său, avocata Otilia Susanu, fostă judecătoare, Romeen Agha a respins total propunerea președintelui completului de judecată de a fi de acord cu munca în folosul comunității, drept pentru care, la final, ar fi fost pedepsit în mod exemplar. Dat fiind faptul că, toți cei implicați în dosar au condamnați la pedepse cu suspendare ori cu supraveghere, mai puțin inculpatul Agha, stârnește diverse controverse și speculații și ridică unele semne de întrebare.

Avocatul Ionel Nechita: “Dacă instanța a făcut alte legături, e jale!”   

Contactat telefonic, avocatul Ionel Nechita, cel care i-a apărat în instanță atât pe Doina Azoicăi, dar și pe cel care i-a oferit șpaga prodecanului, respectiv Haizoun El Houssine, nu-și explică cuantumul pedepselor aplicate în acest caz, precum și dubla măsură a completului de judecată.

“Nu pot explica decizia instanței de judecată. Haideți să așteptăm să apară motivarea sentinței. În România sunt pline pușcăriile de cei care au spus la un moment dat că da, sunt de acord și vor să muncească în folosul comunității. Au fost de acord să presteze și au ajuns până la urmă în spatele gratiilor. La cazul la care faceți referire, pot fi mai multe aspecte. Poate că acesta a refuzat pe bună dreptate, poate are probleme de sănătate sau orice altceva. Asta nu înseamnă că instanța i-a aplicat o pedeapsă cu executare pentru că a refuzat munca în folosul comunității. Nu văd nici o legătură. Dacă instanța a făcut alte legături e jale mare ”, a precizat avocatul Nechita.

Avocatul, fost judecător la Curtea de Apel   

Altfel spus, chiar dacă a fost reprezentat la proces de către un fost magistrat (n.r.- Otilia Susanu a fost judecătoare la Curtea de Apel Iași, în prezent este avocat),  intermediarul șpăgii de la UMF, Romeen Agha, se află în postura ingrată de a fi singurul condamnat la detenție în acest dosar de corupție, fiind la un pas de a îmbrăca hainele vărgate. Avocata Otilia Susanu, care îl apără pe Agha, nu a putut fi contactată pentru a oferi detalii suplimentare referitoare la pronunțarea instanței de judecată.

Azoicăi a plecat din UMF pe ușa din dos

Amintim că, prorectorul UMF Iași, Doina Azoicăi, a primit 3 ani de închisoare, cu  supendare, sub supraveghere, plus 60 de zile în folosul comunității, iar marocanul El Houssine Haizoun, cel care i-a dat mită o tavă și un ceainic de argint, a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare. De cealaltă parte, Romeen Agha, cunoscut drept intermediarul și combinatorul șpăgilor din UMF, a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu executare în regim de detenție. Pe 9 ianuarie 2017, într-o ședință a Consiliului de Administrație (CA) al UMF Iași, conducerea instituției de învățământ superior medical, prin rectorul Viorel Scripcariu, a hotârât suspendarea din funcție a prorectorului Doina Azoicăi.  În urma acestei decizii, prof. univ. dr. Azoicăi nu mai deține fotoliul de prorector responsabil cu Strategia Instituțională, Evaluarea Academică și Relațiile cu organizațiile studențești, sindicate, ONG-uri și comunitatea locală.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here