Absolvenţii se înghesuie la şomaj

Termenul de depunere a actelor este de 60 de zile de la data absolvirii, indiferent de rezultatele de la examene * indemnizaţie de şomaj este de 250 de lei * şansele găsirii unui loc de muncă sunt aproape inexistente. 

Tinerii absolvenţi, fie că au luat sau nu Bacalaureatul, îşi pot depune dosarele pentru a primi lunar indemnizaţia de şomer. Suma este modică, dar îi ajută să aibă cel puţin bani de buzunar pentru că din păcate şansele de a deveni angajaţi sunt ca şi inexistente. Pe lângă faptul că locurile de muncă sunt puţine, patronii caută de obicei mână de lucru cu experienţă. Astfel, absolvenţii care nu reuşesc la facultate trebuie să se mulţumească cu cei 250 de lei lunar, indemnizaţie de şomaj sau să plece în străinătate sau oraşe mari, cu oferte de job-uri mai generoase.

Şomeri cu diplomă

În judeţul Bacău, până la această dată au trecut deja pe la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) 264 de absolvenţi, dintre care 29 sunt cu studii superioare. Numărul este mic şi se aşteaptă ca de acum încolo să vină grosul absolvenţilor pentru că abia au terminat Bac-ul şi mai este şi perioadă de licenţă, în cazul celor care termină o facultate. Locurile de muncă sunt foarte puţine, iar AJOFM Bacău anunţa pe site-ul instituţiei, miercuri, doar 11 locuri de muncă, majoritatea pentru necalificaţi. Şi la Vaslui, până la sfârşitul lunii iunie pe lista celor 17.000 de şomeri s-au mai adăugat 186 de absolvenţi ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în condiţiile în care în judeţ sunt în jur de 110 locuri de muncă vacante.

60 de zile pentru înregistrarea la şomaj

Absolvenţii din promoţia acestui an pot beneficia de indemnizaţia de şomaj, pe perioada căutării unui loc de muncă, doar dacă prezintă dosarul în termen de 60 de zile de la data absolvirii. Potrivit Mirelei Adomnicăi, şefa AJOFM Suceava, termenul amintit curge din ziua finalizării studiilor, indiferent dacă absolvenţii au promovat sau nu examenul de Bacalaureat. Liceenii care nu au situaţia şcolară încheiată pot solicita, de asemenea, dreptul la indemnizaţia de şomaj, după promovarea examenului de corigenţă. În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii cu studii superioare, aceştia pot cere dreptul la indemnizaţia de şomaj în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor sau promovării examenelor restante, indiferent dacă s-au înscris sau nu la examenul de licenţă. Conducerea AJOFM îi avertizează pe absolvenţii universitari că, în condiţiile în care amână înregistrarea în evidenţele instituţiei după promovarea licenţei, iar această dată depăşeşte 12 luni de la finalizarea studiilor, cei în cauză pierd dreptul la indemnizaţia de şomaj.

Acte necesare

La înregistrarea în evidenţele AJFOM absolvenţii vor pune la dosar

certificatul de naştere, cartea de identitate, certificatul de atestare fiscală, diploma sau adeverinţa de absolvire şi o adeverinţă medicală. Plata indemnizaţiei de şomaj se face după expirarea perioadei de căutare a unui loc de muncă, respectiv după 1 septembrie, pentru absolvenţii din sesiunea iunie sau după 1 octombrie, pentru absolvenţii din sesiunea iulie, termene limită după care tinerii vor merge la agenţia de ocupare pentru a solicita acest drept.

Grupaj coordonat de Lucia HACMAN

Absolvenţii vor avea parte de asemenea de servicii gratuite de mediere, informare şi consiliere, formare profesională sau de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei afaceri proprii.

Sursa: evenimentul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here