Silviu Purcărete îl aduce pe Gulliver pe scena Festivalului Internaţional al Educaţiei

Eveniment de gală, în această seară, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Iaşi. Cunoscutul regizor Silviu Purcărete aduce iubitorilor de teatru piesa „Călătoriile lui Gulliver”.

 

Programată pentru ora 19.00, reprezentaţia este inclusă în cadrul mai larg al Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE), ce se desfăşoară în această perioadă la Iaşi.

După ce a fost jucat cu casa de bilete închisă pe cea mai importantă scenă de teatru a lumii, la Festivalul Internațional de la Edinburgh din 2012, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver” ajunge și pe scena ieșeană în cadrul Festivalului Internațional al Educației.

 

„Călătoriile lui Gulliver” este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul de la Edinburgh și cel de-al optulea spectacol montat de Silviu Purcărete alături de actorii Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, fiind, așa cum spune el, una dintre producțiile sale mai compacte. Seria de exerciții scenice coordonate de acesta își propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se întâlnește cu o aspră satiră politică. Regizorul a făcut o lectură fidelă a textului, utilizând însă imagistica barocă proprie stilului său. Așa cum spune criticul de teatru, Oana Stoica, „cu o ironie morbidă, împrumutată de la Swift, regizorul reasamblează fragmente sinistre de umanitate”. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, producția lui Silviu Purcărete reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru.

 

Spectacolul a fost introdus în programul Festivalului Interațional de la Edinburgh înainte ca acesta să existe, să fie schițat, montat sau jucat. Astfel, evenimentul a reprezentat o premieră în istoria teatrului românesc. Fiind conștient și cunoscând valoarea regizorului și a echipei de teatru de la Sibiu, Directorul Festivalului, Jonathan Mills, i-a provocat pe aceștia la muncă și creativitate. Acceptând provocarea, spectacolul s-a dovedit a fi un impresionant succes, Silviu Purcărete, unul dintre cei mai cunoscuți și premiați regizori din România, a cărui producții au fost prezentate la unele dintre cele mai importante și râvnite festivaluri din lume, fiind distins cu premiul „Herald Angel” la Edinburgh pentru montarea acestui spectacol, care aduce în scenă o perspectivă cu totul originală asupra romanului scris de Jonathan Swift.

 

 

Tot astăzi, coordonatorii FIE au programat şi alte acţiuni cultural-educative pentru ieşeni, precum:

 

– 17.00 – 19.00: Reprezentaţia de dans şi atelierul „Street Dance“, organizată de către trupa de dans „Quasar Dance“, pe Bulevardul ştefan cel Mare.

 

– 20:30: Concertul „Clasic 300 Debut“, susţinut de către Orchestra simfonică şi Corul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, dirijori lect. univ. dr. Bogdan Chiroşcă – orchestră şi lect. univ. dr. George Dimitriu – cor. Organizator: Universitatea de Arte „G. Enescu“ Iaşi, Piaţa Palatului Culturii.

 

Iaşi FRINGE Festival

– 19.00: Piesa „Gunoierul“, în interpretarea Trupei de Teatru „I“, Barul „Hand“.

– 19.00: Piesa „Parfum de viaţă pe un tractor“, susţinută de trupa „Asociaţia Sprait“ în parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Barul „La bază“.

– 20.00: Piesa „Tom şi Jerry“, interpretată de trupa „Parsifal“ din Bucureşti, Clubul Creatorilor.

– 20.00 – 22.00: Piesa „Monstrul“, performer Adrian Ţofei din Rădăuţi – Suceava, Kiddo Cafe

– 21.00 – 23.00: Piesa „Zaruri şi cărţi“, performeri Ovidiu Ivan şi George Enescu din Iaşi, Bar Arte.

– 21.00: Reprezentaţia „Fiţi atenţi la Baobabi!“, performer: Art Detox din Bucureşti, ArtHouse.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here