peste 7.500 de angajați ai MAI au intervenit în sprijinul populației la prima ninsoare

Peste 7.520 de angajați MAI (2.805 polițiști, 4.562 pompieri și 153 jandarmi) au acționat pe întreaga perioadă în care intemperiile au afectat zonele din sud-estul României.

În intervențiile avute, angajații MAI au folosit 4.584 mijloace tehnice (1.624 Poliție, 2.913 IGSU și 47 Jandarmerie). În rezervă se află aproximativ 8.443 lucrători MAI pregătiți să suplimenteze forțele din teren. Intervențiile în zonele afectate vor continua până la restabilirea situației de normalitate.

Pentru preîntâmpinarea unor situații grave, s-a dispus preluarea din zonele de risc a persoanelor aflate în evidențele medicale, cum sunt femeile însărcinate sau persoanele care necesită dializă, și transportarea acestora, cu acordul lor, la spitale sau în alte zone accesibile. Astfel, în ultimele ore, peste 20 de pacienți care necesitau dializă și 10 femei însărcinate au fost transportate la unități medicale.

De asemenea, s-a intervenit pentru salvarea persoanelor care au rămas blocate în autovehicule din cauza viscolului.

Totodată, pentru gestionarea situațiilor de urgență din județele aflate sub incidența avertizărilor de fenomene meteorologice periculoase, s-a dispus dislocarea de efective și mijloace din județele în care nu se înregistrează probleme deosebite. Astfel au fost dislocate forțe din județele Bacău, Argeș, Dâmbovița, Iași, Vaslui, Olt, Mureș, Suceava, Botoșani, Galați, Timiș, Harghita și Neamț.

În intervalul orar 10.00-16.00, la nivelul județelor aflate sub incidența Codului Portocaliu și Roșu (serviciile de Ambulanță și SMURD, inclusiv București-Ilfov) au fost efectuate 2.128 intervenții medicale.

Conform datelor centralizate la nivelul Ministerului Transportului, s-a acționat cu un număr de 1.253 de utilaje ce au utilizat 6.967 tone de antiderapant și alte materiale.

În prezent, sunt închise toate Drumurile Naționale și Județene de pe raza a 5 județe (Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila și Tulcea). Totodată, sunt închise circulației Autostrada A2 și 54 sectoare de drumuri naționale din celelalte județe.

62 de trenuri au fost anulate, iar alte 3 trenuri au întârzieri. De asemenea, pentru 8 garnituri CFR a fost schimbat modul de tractare (de la electric la diesel).

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu este în continuare închis. La nivel național au fost anulate 10 curse aeriene (9 pe Aeroportul Internațional Henri Coandă și una pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu).

De asemenea, toate porturile de la Marea Neagră sunt închise din cauza vântului puternic.

Au fost impuse restricții de tonaj în punctele de trecere a frontierei Negru Vodă, Vama Veche și Silistra – Ostrov, iar activitatea în punctele de frontieră din partea de sud a țării a fost suspendată după ce toate drumurile din partea de nord a Republicii Bulgaria au fost închise.

La nivel național, s-au înregistrat o serie de avarii la rețeaua de alimentare cu energie electrică, afectând 252 de localități și 134.423 consumatori

Toate acțiunile de intervenție au fost monitorizate și conduse prin Centrul Național de Coordonare Integrată care este activat 24 de ore din 24, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru orele următoare, se va acționa pentru degajarea căilor rutiere și redeschiderea traficului pe drumurile închise, transportul în siguranță al persoanelor care au nevoie urgentă de asistență medicală și reluarea alimentării cu energie electrică în localitățile unde se înregistrează încă probleme.

La această oră se intervine în județul Buzău pentru salvarea unei persoane în vârstă de 50 ani, cu probleme medicale severe, din localitatea Salcia Tudor care a solicitat o ambulanță cu medic, precum și pentru preluarea unui pacient cu insuficiență renală din localitatea Surdila Găieșeanca.

În județul Constanța, se acționează pe A2 în dreptul km 77 unde se află aproximativ 40 autovehicule. Utilajele de deszăpezire au ajuns deja la acestea. De asemenea, la km 72-66 sunt blocate 3 autovehicule cu 6 persoane, utilajele de deszăpezire fiind în drum spre acestea.

În localitatea Floroaica, din județul Călărași, o femeie care a născut la domiciliu și avea nevoie de asistență medicală a fost preluată cu o autoșenilată, după ce autospeciala trimisă inițial a rămas blocată la 2 km de localitate.

MAI recomanda tuturor celor care circula in tara, in zonele afectate de nămeți, sa respecte recomandările autorităților, sa nu încerce sa forțeze accesul pe drumurile blocate și să semnaleze orice situație de urgență la numărul unic 112.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here